2021. április 22., csütörtökMa Csilla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.04.22. Csilla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Az Asztalfőn Bock József és a dózersteak

Hirdetés

Az Asztalfőn Bock József és a dózersteak

A magyar ember szívében a mai napig ott lakozik a termőföld szeretete. Azt mondják, hogy a szőlőskertet még jobban lehet szeretni.

Ez igaz, de én is csak később értettem meg ennek az okát. Gyerekkoromban láttam a szüleimet, milyen sokat dolgoztak a szőlőben, s hogy mennyire ragaszkodtak hozzá. Én meg azt gondoltam, hogy ha ez ilyen keserves munka, akkor én soha nem leszek mezőgazdász! Később, felnőtt fejjel, túl a családalapításon kezdtem megérteni, hogy a szőlő miért több annál, mint ha valakinek földje van. Ugyanis ezzel a gyümölccsel olyan élvezeti értéket tudok létrehozni, amivel örömet szerezhetek magamnak és a barátaimnak, ismerőseimnek. Leülünk a bor mellé, beszélgetünk, egy-két pohár után jó hangulat támad, örülni tudunk dolgoknak, vidámság lesz úrrá rajtunk. A szőlő varázsa ott kezdődik, amikor az ember beleszeret a borba.

A szülei gyerekkorában is biztatták, hogy kóstoljon bort?

Édesapám – svábok lévén én Faternak hívtam – mindig mondogatta:

Hirdetés

Igyad a bort, fiam, ez a legegészségesebb ital!

De én ellenálltam, és húszéves koromig csak sört ittam, aztán ahogy megnősültem, benőtt a fejem lágya, és elkezdtem foglalkozni a borral. Egyik barátom bölcsen azt mondta, el kell érni egy bizonyos kort ahhoz, hogy valaki szőlővel és borral tudjon foglalkozni. Szerencsére elég hamar belelendültem a szőlőművelésbe, borkészítésbe. Sajnos édesapám túl korán meghalt, így önállóan kellett folytatnom a borászatot. Amíg élt, karácsonykor, szentestén mindig tokaji aszúval köszöntöttük egymást.

Bock Jozsef portrefoto uj-Igy foznek archiv

Fotó: Bergics Balázs

Lassanként megértettem, hogy a szőlő, a borkészítés több a földtulajdonnál. Jóleső érzés, amikor találkozom valakivel, s hálával a szívében azt mondja: „Tudod, hogy szenteste a te boroddal koccintottunk!”

Gyerekkorában milyen ételek kerültek az asztalra, és melyiket szerette legjobban?

Szegény családban nőttem fel, így szerényen éltünk, de sohasem éheztem, mert a Mutter – így hívtam édesanyámat – nagyon finom ételeket főzött. Szüret idején kakaspörköltet vagy paprikást ettünk.

Hétköznapokon sok lekváros kenyeret elmajszoltam, meg zsíros kenyeret is, amit a mai napig imádok, hagymával és paprikával!

A szüleimtől azt tanultam: Ha van két forintod, csak egyet költsél el, a másik maradjon a zsebben, mert bármikor szükséged lehet rá. Így aztán amikor egyszer lehetőségem lett volna arra, hogy szakmai útra a tengerentúlra utazzak, úgy döntöttem, hogy abból a félmillióból inkább egy tartályt veszek a szőlőfeldolgozáshoz.

Kedvet kapott valaha is a főzéshez?

A főzés nálam sokáig abból állt, hogy néztem másokat, ahogyan csinálják. Azonban volt egy időszak, amikor a szakcsoportgyűléseken Tiffán Ede olyan bográcsosokat rittyentett, hogy fejenként elfogyott majd egy kiló hús, s akkor azt mondtam magamnak, hogy ezzel én is […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2021/04/04/az-asztalfon-bock-jozsef-es-a-dozersteak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az Eldobható testek tarolt a Zsoldos Péter-díj átadóján

Az Eldobható testek tarolt a Zsoldos Péter-díj átadóján

Egyszerre két esztendő irodalmi termését díjazta ismét a hazai sci-fi-közösség. Hogy a 2020-as és a …