2021. július 28., szerdaMa Szabolcs napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2021.07.28. Szabolcs Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Az Asztalfőn Bényi Ildikó és az abaúji kincsesbánya

Hirdetés

Az Asztalfőn Bényi Ildikó és az abaúji kincsesbánya

Amikor nagyobb ünnepeken összejött a család, a rokonság, mindig roskadásig telt az asztal, s közben jókat beszélgettek. A Duna Televízió, az Önök kérték műsorvezetője, Bényi Ildikó imád enni, fáradhatatlanul gyűjti a hagyományos és a különleges ételeket, és próbál ki mindenféle újdonságot. De az igazán féltve őrzött kincsek azok a füzetek, amelyekben édesanyja és nagymamája kézírásával olvashatóak a sütemények receptjei.

Mi volt a legemlékezetesebb gasztronómiai élménye?

A karácsonyok Hernádvécsén. Szinte óránként ettük a finomabbnál finomabb ételeket, és én soha nem bírtam ellenállni… Édesanyám töltött káposztája lenyűgöző volt, mint ahogyan a halászléje vagy bármi más, ami kikerült a kezei közül. De mint az élet többi területén, a főzésben is mindent közösen csináltak édesapámmal. Verhetetlen páros volt. Amikor hazamentem, az egy nagy gasztronómiai kihívás volt, mert ha nem volt otthon gyümölcs, akkor egy barát biztosan bekopogott egy vödör barackkal vagy egy tál szederrel. Vagy édesanyám húga beállított a frissen sült kaláccsal. Ilyenkor soha nem tudtam tartóztatni magam, számomra az étkezés egy élvezeti forrás, ráadásul ilyenkor lehet jókat beszélgetni!

Másik nagy élményem, hogy zsűritagként részt vehettem a „Halra magyar, halra bor” rendezvénysorozaton, ahol étteremről étteremre jártunk, s kóstolgattuk a finom falatokat. Azóta csak hazai hal kerülhet nálunk asztalra. Az étkekhez finom borokat kóstoltunk – köztük sokféle szárazat is –, de én azért – ha nagy ritkán iszom valamit – maradok a finom tokaji aszúknál!

Hirdetés

Milyen ízekre emlékszik vissza a gyerekkorából?

Nagymamám „jobbkeze” voltam, s ahogy telnek az évek, egyre inkább értékelem az ő munkáját. Mindennap főzött, és negyed tizenkettőkor már elkészült a négyfogásos ebéddel; a levesbe mindig frissen gyúrta a tésztát. A mai napig nem tudom, honnan volt annyi energiája. Jeleskedett a lekvárfőzésben is: este kimagoztuk a szilvát, hajnalban már ott állt az üst mellett, és estig kavargatta a rotyogó szilvalekvárt. A túrós lángosa pedig megfejthetetlen, olyan finomat azóta sem ettem! Nem volt idő arra, hogy tanítsa a dolgokat, én voltam a „hozd ezt, vidd azt”, de igyekeztem ellesni tőle a fogásokat. Édesanyám is remekül főzött, de ő még a cukrászathoz is értett.

Régebben a lakodalmakban ő készítette a tortákat, és csodálatosan feldíszítette őket. Emlékszem, hogy egy-egy vasárnap a süti illatára ébredtem, ott hűlt a tepsiben a kamra hideg kövén. Ha késő este palacsintát vagy bármi mást megkívántam, édesanyám mindig azonnal elkészítette. Olyan érzéke volt a főzéshez, hogy ránézett egy receptre, s azonnal megállapította, hogy jók-e az arányok. Magasra tette a lécet… Gyerekkoromban egyébként mindenevő voltam, csak a pacalt és a sertésnyelvet nem tudtam megenni…

És be is állt főzni?

A szüleim sokszor később érkeztek haza, én pedig kisgyerekként azzal próbáltam kedveskedni, hogy az ételt megmelegítettem nekik. Ennek az lett a következménye, hogy néhányszor sikerült leégetni. Előfordult, hogy édesanyám fordult be a kapun, s már előre kiabálta: „Remélem, ez az égett szag nem a mi konyhánkból jön!” Önállóan először töltött paradicsomot készítettem édesapámnak, amiről kiderült, hogy végül a kollégája ette meg… Életem első piskótája sem sikerült, ezt titokban tartottuk édesapámmal, s a megismételt tepsit úgy mutattuk be édesanyának, hogy ez az első, ami sikerült! Nem is csoda, hiszen akkoriban nem volt még elektromos habverő, az én kezem pedig gyenge volt a félórás habveréshez.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2021/06/13/az-asztalfon-benyi-ildiko-es-az-abauji-kincsesbanya/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Samu goes to Hollywood − Egy magyar fiú az angyalok városában

Samu goes to Hollywood − Egy magyar fiú az angyalok városában

Puskás Samu vagy Sam Puskas, ahogy arrafelé hívják, frissen végzett filmszínész, méghozzá nem akárhol, a …