2024. július 18., csütörtökMa Frigyes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.18. Frigyes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Az asztalfiókban hagynak valamit, mert tudják, hogy egyszer még érdekes lesz

Hirdetés

Az asztalfiókban hagynak valamit, mert tudják, hogy egyszer még érdekes lesz

„Borbély Szilárd már életében is a magyar irodalom élvonalához tartozott, korai halálával pedig gyakorlatilag klasszicizálódott, és megkerülhetetlen alak lett” – mondta az Indexnek Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész, akivel annak apropóján beszélgettünk, hogy a Jelenkor Kiadó gondozásában nemrégiben jelent meg Borbély Szilárd Árnyképrajzoló és egyéb prózai írások című kötete.

Borbély Szilárd: Árnyékrajzoló és egyéb prózai írások

Borbély Szilárd: Árnyékrajzoló és egyéb prózai írások

Fotó: Daragó Napsugár / Index

Az életműsorozat legújabb darabja a 2008-ban kiadott könyv írásai mellett azokat az elbeszéléseket és egyéb kisprózai szövegeket gyűjti egybe négy ciklusra osztva, amelyeket Borbély folyóiratokban adott közre – kötetben itt jelennek meg először. A kisprózák gyűjteményében olvasható továbbá két, még nem publikált írás a szerző hagyatékából.

Hirdetés

Itt rögtön adja magát a kérdés, mennyire számít irodalmi szenzációnak, amikor egy már nem élő szerző eddig kiadatlan művei jelennek meg. Bíró-Balogh Tamás megfogalmazása szerint a szenzáció szóval mindig óvatosan kell bánni. „Babits is leírta Adyról, hogy minden betűje szent. Az írók meg a költők jól tudják, hogyan működik az utókor, és azt, hogy amit az asztalfiókban hagynak, valamikor, valaki számára érdekes lesz. Általában irodalomtörténészek keresgetik elő onnan.”

Nem a végakarat szerint jártak el

Az irodalomtörténész úgy véli, az összes életmű magában foglalja ezt a lehetőséget, mert minden írónak vannak be nem fejezett vagy nem publikált írásai, amelyeken az életében még dolgozott. Ám az író jelentőségétől függ, hogy az életművét kinek a feladata feldolgozni.

Nyilvánvaló, hogy nem mindegyik szerző hátrahagyott műve érdekes a szakma és a közönség számára. Minél jelentősebb, annál fontosabb. De részben jogi kérdés, hogy az örökös hozzájárul-e a kiadáshoz

– fogalmazott Bíró-Balogh Tamás, aki szerint ennek vannak hátulütői.

Például Franz Kafka végrendeletében Max Brodnak, legjobb barátjának és hagyatéka kezelőjének azt írta, hogy az összes munkáját meg kell semmisíteni, ami addig nem jelent meg. Brod ezt nem teljesítette, így maradtak ránk Kafka regényei. Tehát világirodalmi nagyságú művek maradtak fönt azáltal, hogy nem a végakarat szerint jártak el.

A magyar kulturális közélet állóvizét a rendszerváltás után József Attila Szabad-ötletek jegyzéke című műve kavarta fel. A szakértő elmondta, akkoriban minden gimnazista elolvasta, mert a p*na és a f**z szavak is benne vannak. Számos vita folyt arról, hogy orvosi dokumentum-e, vagy az írói, költői életmű része. Végül abban állapodtak meg, hogy szoros kapcsolatban van A Dunánál című verssel, és igenis a költői életmű része.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/06/27/irodalmi-szenzacio-borbely-szilard-biro-balogh-tamas-irodalom-konyvek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ismét Szigligetre költözik a Centrál Színház

„Minden sikeres férfi mögött egy nő áll. A nő mögött pedig a férfi felesége. Igaz …