Szeptember 21. és 24. között rendezik meg a második Balaton Wine & Gourmet fesztivált Veszprémben. A műfajteremtő eseményen a régió legjobb borai és ételei mellett idén a francia és az argentin csúcsgasztronómiából is ízelítőt kapnak az érdeklődők. A rendezvény kulturális kínálata szintén csúcsminőségű élményt ígér.
A Balaton Wine & Gourmet fesztivál a Veszprém-Balaton 2023. Európa Kulturális Fővárosa projekt kiemelt gasztronómiai eseménye. Szándékosan nem a főszezonban, hanem ősszel tartják, olyan vonzó időtöltést és úti célt kínálva, amely ilyenkor is odavonzza az embereket – mondja bevezetésképpen Tungli Péter, a gasztroünnep programigazgatója.

Veszprém városa és a kiválasztott fesztiválhelyszín, a Veszprémvölgy patakkal, árnyas fákkal övezett varázslatos tere még vonzóbbá teszi a rendezvényt. Az ott található jezsuita templom, amelyet történetesen soha nem szenteltek fel, a fesztivál idejére a gasztronómia szakrális helyeként működhet.
Balaton mínusz hekk
– Amikor gondolkodni kezdtünk erről a fesztiválról, az egyik alapvetésünk az volt, hogy a balatoni borokra, a balatoni borrégióra irányítsuk a figyelmet. Ez mindenképp indokolt, hiszen a több mint húsz magyar borvidékből hat közvetlenül itt található.
A Badacsony, Balatonboglár, Balatonfüred, Csopak, Nagysomló környékén elterülő, valamint a zalai és a balatonfelvidéki borvidékeken mindenütt érvényesül a tó hatalmas vízfelületének klimatikus hatása, viszont a sokféle terroir, tehát a különféle termőtalajok sajátos ásványi összetétele változatossá, egyedivé teszi a térség borait
– sorolja a tényeket a programigazgató.
Azt is bizonyítani akarták, hogy a balatoni vendéglátás rég túlmutat a köztudatba vésődött lángos-hekk vonalon. Tungli Péter a balatonszemesi Kistücsök példáját említi, amely már több mint két évtizede a magyar gasztronómia egyik fellegvára. Majd hozzáteszi, hogy a Michelin Guide által kifejezetten ajánlott hazai éttermek közül négy is balatoni.
A szakember úgy látja, hogy a magyar vendéglátás legújabb kori szakaszában felülről, a csúcsgasztronómia irányából kapott erőre a minőségi szemlélet, ami aztán a szakma egészére hatott. Mivel turisztikai szempontból ma már egyértelműen az egyik legfontosabb kérdés a speciális és magas színvonalú gasztronómiai kínálat, óriási lehetőségeket lát a balatoni borturizmusban és a minőségi vendéglátásban.
Magánemberként és gasztroszakemberként is úgy gondolja, hogy a vendéglátósoknak is illik felismerni a lehetőségeket. Úgy látja, hogy a tó partján működő minőségi vendéglőben érdemes környékbeli borokat kínálni, hiszen a messziről jött vendég érthetően a helyi ízekre kíváncsi, ha már ennyit utazott.
Újrajátsszák a francia–argentin focidöntőt Veszprémben
Ez persze a Balaton Wine & Gourmet szempontjából sem jelent elzárkózást a világtól, hiszen a fesztivál programját, amelyet a rendezvény honlapján részletesen megtalálnak, idén is nemzetközi programok színesítik.
Tavaly a magyar kulináris élvonal mellett spanyol és japán ízek kényeztették a vendégeket, idén pedig a francia és argentin gasztro- és általános kultúra nagyköveteit hívták meg a balatoni legjobbak közé. A szakember elárulta az Index olvasóinak, hogy idén még a sport is megjelenhet a fesztiválon. Erősen gondolkodik ugyanis azon, hogy a tavalyi labdarúgó-világbajnokság döntő mérkőzését is felidézik a kivetítőkön. Ennek valószínűleg az argentinok örülnek majd jobban.
Assadótól Malbecig
Komolyra fordítva a szót, Tungli Péter szerint az argentin életérzésnek – a focin kívül – három pillére van:
Az assado, vagyis az argentin barbecue-technika, amelyhez egy speciális szerkezetet, a parillát használják. A másik egy csodálatos bor, név szerint a Malbec. Ez eredetileg egy mélyvörös nedűvé nemesülő francia szőlőfajta, amit a gallok nem tartanak igazán sokra, viszont az argentinok ebből készítik a csúcsboraikat. A harmadik pedig a tangó.
Természetesen mindhárom meg is jelenik Veszprémben. Az ételeket egy Michelin-csillagos argentin mesterséf prezentálja, a borokat egy többszörös bajnok sommelier, a tangót pedig autentikus táncosok hozzák el Veszprémbe.
A francia vonalat – többek között – egy
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!
*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!