2023. szeptember 30., szombatMa Jeromos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.09.30. Jeromos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Argentin steakvarázs, francia csúcsgasztró és balatoni fine dining találkozik Veszprémben

Argentin steakvarázs, francia csúcsgasztró és balatoni fine dining találkozik Veszprémben

Szeptember 21. és 24. között rendezik meg a második Balaton Wine & Gourmet fesztivált Veszprémben. A műfajteremtő eseményen a régió legjobb borai és ételei mellett idén a francia és az argentin csúcsgasztronómiából is ízelítőt kapnak az érdeklődők. A rendezvény kulturális kínálata szintén csúcsminőségű élményt ígér.

A Balaton Wine & Gourmet fesztivál a Veszprém-Balaton 2023. Európa Kulturális Fővárosa projekt kiemelt gasztronómiai eseménye. Szándékosan nem a főszezonban, hanem ősszel tartják, olyan vonzó időtöltést és úti célt kínálva, amely ilyenkor is odavonzza az embereket – mondja bevezetésképpen Tungli Péter, a gasztroünnep programigazgatója.

229A0673

Fotó: Balaton Wine & Gourmet

Veszprém városa és a kiválasztott fesztiválhelyszín, a Veszprémvölgy patakkal, árnyas fákkal övezett varázslatos tere még vonzóbbá teszi a rendezvényt. Az ott található jezsuita templom, amelyet történetesen soha nem szenteltek fel, a fesztivál idejére a gasztronómia szakrális helyeként működhet.

Balaton mínusz hekk

– Amikor gondolkodni kezdtünk erről a fesztiválról, az egyik alapvetésünk az volt, hogy a balatoni borokra, a balatoni borrégióra irányítsuk a figyelmet. Ez mindenképp indokolt, hiszen a több mint húsz magyar borvidékből hat közvetlenül itt található. 

A Badacsony, Balatonboglár, Balatonfüred, Csopak, Nagysomló környékén elterülő, valamint a zalai és a balatonfelvidéki borvidékeken mindenütt érvényesül a tó hatalmas vízfelületének klimatikus hatása, viszont a sokféle terroir, tehát a különféle termőtalajok sajátos ásványi összetétele változatossá, egyedivé teszi a térség borait

– sorolja a tényeket a programigazgató.

Azt is bizonyítani akarták, hogy a balatoni vendéglátás rég túlmutat a köztudatba vésődött lángos-hekk vonalon. Tungli Péter a balatonszemesi Kistücsök példáját említi, amely már több mint két évtizede a magyar gasztronómia egyik fellegvára. Majd hozzáteszi, hogy a Michelin Guide által kifejezetten ajánlott hazai éttermek közül négy is balatoni.

A szakember úgy látja, hogy a magyar vendéglátás legújabb kori szakaszában felülről, a csúcsgasztronómia irányából kapott erőre a minőségi szemlélet, ami aztán a szakma egészére hatott. Mivel turisztikai szempontból ma már egyértelműen az egyik legfontosabb kérdés a speciális és magas színvonalú gasztronómiai kínálat, óriási lehetőségeket lát a balatoni borturizmusban és a minőségi vendéglátásban.

Magánemberként és gasztroszakemberként is úgy gondolja, hogy a vendéglátósoknak is illik felismerni a lehetőségeket. Úgy látja, hogy a tó partján működő minőségi vendéglőben érdemes környékbeli borokat kínálni, hiszen a messziről jött vendég érthetően a helyi ízekre kíváncsi, ha már ennyit utazott.

Újrajátsszák a francia–argentin focidöntőt Veszprémben

Ez persze a Balaton Wine & Gourmet szempontjából sem jelent elzárkózást a világtól, hiszen a fesztivál programját, amelyet a rendezvény honlapján részletesen megtalálnak, idén is nemzetközi programok színesítik.

Tavaly a magyar kulináris élvonal mellett spanyol és japán ízek kényeztették a vendégeket, idén pedig a francia és argentin gasztro- és általános kultúra nagyköveteit hívták meg a balatoni legjobbak közé. A szakember elárulta az Index olvasóinak, hogy idén még a sport is megjelenhet a fesztiválon. Erősen gondolkodik ugyanis azon, hogy a tavalyi labdarúgó-világbajnokság döntő mérkőzését is felidézik a kivetítőkön. Ennek valószínűleg az argentinok örülnek majd jobban.

Assadótól Malbecig

Komolyra fordítva a szót, Tungli Péter szerint az argentin életérzésnek – a focin kívül – három pillére van: 

Az assado, vagyis az argentin barbecue-technika, amelyhez egy speciális szerkezetet, a parillát használják. A másik egy csodálatos bor, név szerint a Malbec. Ez eredetileg egy mélyvörös nedűvé nemesülő francia szőlőfajta, amit a gallok nem tartanak igazán sokra, viszont az argentinok ebből készítik a csúcsboraikat. A harmadik pedig a tangó.

Természetesen mindhárom meg is jelenik Veszprémben. Az ételeket egy Michelin-csillagos argentin mesterséf prezentálja, a borokat egy többszörös bajnok sommelier, a tangót pedig autentikus táncosok hozzák el Veszprémbe.

A francia vonalat – többek között – egy 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2023/08/24/argentina-franciorszag-michelin-csillag-wine-and-gourmet-veszprem-fesztival/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Befejeződött napjaink legjobb sorozata, amelyet rajtunk kívül senki sem ismer

Befejeződött napjaink legjobb sorozata, amelyet rajtunk kívül senki sem ismer

Vannak olyan tévésorozatok, amelyeket egy bizonyos szűk nézőközönség, akik rájuk találnak, nagyon szeretnek – a …