2021. április 22., csütörtökMa Csilla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.04.22. Csilla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Április négyről szóljon az ének!

Hirdetés

Április négyről szóljon az ének!

Utólag egy társadalom mindig kissé másképp tekint az ünnepeire, főleg, ha azok mára már nem ünnepek. Egykor azonban életünk, s azóta történelmünk és emlékezetünk részei voltak, miért törölnénk el, hiszen ugyanúgy illeszkednek a történelmi fejlődésbe, szükségszerűségbe vagy épp a visszaemlékezésbe, ezt ki-ki maga döntse el. Ahogy azt is, hogy a hérodotoszi vagy cicerói mondással ért egyet, miszerint a történelem az élet tanítómestere, vagy Hegellel, aki úgy vélte, a történelem legfőbb tanulsága, hogy a népek és kormányok soha semmit nem tanultak belőle.

Április 4-i katonai díszszemle, háttérben a Dózsa György út 58. számú ház.

Április 4-i katonai díszszemle, háttérben a Dózsa György út 58. számú ház.

Fotó: Nagy Gyula / FORTEPAN

Jómagam emlékszem, ahogy a legszebb orgánumú, legjobb tanulókat válogatták a Kossuth Lajos úttörőcsapat (hogy hányas számú, mea culpa, nem emlékszem) kisdobosainak és úttörőinek körében, akik kiváltságosnak érezhették magukat, ha elszavalhatták egy-egy kurzusköltő mára talán szégyellt versét, becipelhették a tornaterembe a nagy ünnepi zászlót, nem szólva a kötelező, harsogóan jubiláló kórusművekről, melyek a mindenkori boldog ifjúság ajkáról csendültek fel.

Hirdetés

Nézzük a hazánk felszabadítására, a náci megszállás és a fasiszta uralom felszámolására írott, örökbecsűnek immár nem nevezhető szongokat, melyek azonban leválaszthatatlanok a kor közoktatásáról, kulturális és zenei életéről és történelmi emlékezetéről is.

HŐS, HÁLA, SZABADÍTÓ, ZENGŐ ÉNEK, FELVIRRADT NAP, ZÚGÓ KÜRT, HÍVÓ ZÁSZLÓ, HARSOGÓ ÉRCTORKOK, FELSZABADULT NÉP.

Ezek az állandó szókapcsolatok, unásig ismert és énekelt toposzok hagyták el kis- és nagyobb iskolások százezreinek ajkait az iskolai ünnepségeken, miközben azt sem tudták szegény jámborok, minek is hálálkodnak ennyire, mit is ünnepelnek ilyen túlzott magasztossággal és kötelező hévvel.

Fénylő április négy bár borzasztó zenéjű, primitíven egyszerű, mozgalmi és dalárdaszerű, még nem a legrosszabb az alkalomra írott műremekek közül. Ha hiszik, ha nem, Bacsó Péter írta a szövegét (a filmrendező számos dalszöveggel is „dicsekedhet”); vezényli a Magyar Rádió és Televízió Gyermekkórusának alapító karnagya, Csányi László.

A felvételt természetesen a kor egyedüli lemezkiadó potentátja, a Hungaroton készítette. Csak ha nagyon muszáj, akkor kattintson rá. Ha kibírja és nem állítja meg a felvételt közben, ön is nyugtázhatja a lassú, kitartott, felvitt hangú lezárást, mely az ötvenes évek kínos kurzusfilmjeinek zenei aláfestésére emlékeztet.

Jöjj, tavasz, ébred az ág,

szórjad a napsugarat […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/zene/2021/04/04/aprilis-negyre-szoljon-a-dal-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A legfontosabb mondat hiányzik a Star Wars-forgatókönyvből

A legfontosabb mondat hiányzik a Star Wars-forgatókönyvből

Árverésre bocsátják májusban Angliában az első Star Wars-trilógiában Darth Vadert alakító, tavaly elhunyt David Prowse …