2021. március 2., keddMa Lujza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2021.03.02. Lujza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Apja edzőfejedelem volt, Susanna körbetáncolta a világot

Hirdetés

Apja edzőfejedelem volt, Susanna körbetáncolta a világot

Egri Zsuzsanna – Olaszországban Susanna Egri – ma, február 18-án ünnepli 95. születésnapját. Hölgy, méghozzá káprázatos szépségű hölgy esetében talán illetlenség az ilyen magas kor közzététele, de egyfelől Egri-Erbstein Ernő, minden idők egyik legnagyobb hatású futballedzőjének idősebbik lánya szépen öregedett meg, másfelől az egykori világhírű balett-táncosnőt és koreográfust különösebben nem érdekli a 95-ös szám. Miért is érdekelné? Olyan életút áll mögötte – és, elképesztő vitalitását ismerve, előtte –, amely mellett teljesen mellékes az illető életkora.

Jaj, köszönöm szépen, nagyon kedves – fogadta az ünnepelt tökéletes magyarsággal gratulációnkat, amikor felhívtuk torinói lakásán. – Fogalmam sincs, meddig tudunk beszélgetni, mert egymásnak adják a kilincset az olasz újságírók, tegnap egész oldalas írás jelent meg rólam a La Stampában, de amíg kettesben vagyunk, nagyon szívesen beszélek magával. 

Meglehet, Susanna zokon venné, ha megdicsérném akcentus nélküli beszédéért, hiszen számára ez annyira természetes, mint hogy keleten kel fel a nap, és nyugaton megy le. 

Hirdetés

Magyarnak születtem, és magyarként halok is meg majd egyszer, remélem, a nagyon távoli jövőben – szögezi le a Grande Torino néhai mesterének édesapjához fogható tehetségű lánya. – Bár Budapesten jöttem világra, édesapám 1926-ban már Olaszországban futballozott, és én három hónapos koromban kikerültem Itáliába, Vicenzába, ahol édesapámnak volt szerződése. Aztán Landro Ferretti, az Olasz Olimpiai Bizottság fasiszta elnöke kitalálta, hogy korlátozni kell a légiósok számát. Apám átvedlett edzővé, és némi pesti és amerikai kitérő után a Bari trénere lett, majd a Nocerináé, és 1930-ban a Cagliarié. Innen, Szardínia szigetéről datálódnak az első emlékeim édesapámról. Sokat jártunk a tengerpartra, a strandra, volt ott egy faházikónk. Normális polgári egzisztenciát biztosított a családnak apám edzői munkája, persze messze nem olyat, mint manapság, amikor a Serie A trénerei eurómilliomosok. Emlékszem, az utolsó líráig hazaadta a keresetét, csak annyit tartott meg belőle, amiből a cigarettaszükségletét fedezte, hiszen erős dohányos volt, a korabeli fotókon mindig cigarettával a kezében látható. 

Erbstein Ernő és Hutterer Jolán (k), az 1920-as években

Erbstein Ernő és Hutterer Jolán (k), az 1920-as években

Fotó: Egri Susanna

Susannát mindig is érdekelte a futball, már kislányként is, gyakran ült ott a lelátón édesapja mérkőzésein. Csakhogy 1939-ben a politika durván szétdúlta az Erbstein család életét.

1938-ban Ferruccio Novo klubelnök hívó szavára apám a Torino edzője lett, Feldmann Gyula helyét vette át – idézi fel fantasztikus memóriával a több mint nyolcvan évvel ezelőtt történteket. – Raf Vallonét, a későbbi filmsztárt is leigazolták, erős csapat kezdett alakulni Piemonte fővárosában. Csakhogy a faji törvények hamarosan lemondásra kényszerítették. Szerencsére kapott egy ajánlatot Rotterdamból, ahol a Xerxes csapatánál – igen, Xerxes, mint a perzsa nagy király – egykori pesti klubtársa, Molnár Ignác volt az edző, de ő Itáliába készült. Apám megszerezte a holland munkavállalási engedélyt, a vízumokat, és 1939. február 17-én, Torinóban vonatra szállt a család, apám, édesanyám és Márta húgom, elindultunk Németországon keresztül Hollandiába. Másnap hajnalban a vonaton ünnepeltük a tizenharmadik születésnapomat Édesapámtól Rotterdami Erasmus fő művét kaptam ajándékba, A balgaság dicsérete című szatírát. Apám elmesélte, hogy Erasmus akkor írta ezt a könyvét, amikor Rotterdamból Torinóba utazott; mi az ellenkező útvonalat próbáltuk bejárni. De csak a határig jutottunk. Mármint a német–holland határig.

Ott azonban nem engedték be őket a holland határőrök, az érvényes vízum dacára. Évekig nem derült ki, miért nem.

Sok-sok évvel később, kerülőúton megtudtam, hogy egy titkos megállapodás volt érvényben a holland kormány és a náci Németország között, amelynek az volt a lényege, hogy a zsidógyanús elemeket nem engedik be az országba akkor sem, ha a papírjaik rendben vannak. A hollandok így próbálták elnyerni Hitler kegyeit, és garantálni az ország biztonságát, de hiába volt a megalázkodás, mert 1940-ben Hollandia lett az első, ahová bevonultak a német csapatok – meséli Susanna, hozzátéve, hogy a titkos megállapodás tényét a hollandok a mai napig nem ismerték el. – Utólag kiderült, hogy szerencsénk volt, mert Weisz Árpád, egy másik, szintén Itáliában dolgozó magyar edző bejutott Hollandiába – nem a német, hanem a francia határon keresztül –, és amikor a Wehrmacht bevonult Németalföldre, a családjával együtt koncentrációs táborba hurcolták, ahol meg is halt. Mi viszont 1939-ben visszatértünk az egyetlen helyre, ahol befogadtak bennünket: Magyarországra.

Erbsteinéknek a nulláról kellett felépíteniük egzisztenciájukat, de a fantasztikusan művelt és talpraesett édesapa a torinói klub gazdag elnökségi tagjai segítségével ezt is megoldotta.

Ferruccio Novo és az elnökségi tagok többsége a textiliparban gazdagodott meg, és azt ajánlották apámnak, hogy importáljon textilárut Torinóból Budapestre. Apám pillanatok alatt kitanulta a szakmát, és tisztes polgári életet biztosított a családunknak. Szinte hihetetlen, de 1939. és 1944. március 19. között aranyéletünk volt Budapesten, a háború és a zsidótörvények kellős közepén. Valójában csak negyedrészt vagyok zsidó, hiszen édesanyám, Hutterer Jolán keresztény volt, és édesapám is csak félzsidó, ráadásul hithű […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/02/19/egri-susanna-balett-tancosno-egri-erbstein-erno-grande-torino-interju/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csak azok mehetnének a Balaton Soundra, akik be vannak oltva

Csak azok mehetnének a Balaton Soundra, akik be vannak oltva

Bár a Balaton Soundnak nincs még végleges időpontja, ha lesz, akkor valamikor júniusban tartják meg …