2021. január 16., szombatMa Gusztáv napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2021.01.16. Gusztáv Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Angliába jöttem, mesterségem címere: tanuló

Hirdetés

Angliába jöttem, mesterségem címere: tanuló

Illés Laura, 23 éves egyetemista öt éve él Angliában. Játszi könnyedséggel ötvözi a média és a művészetek világát, ugyanis jelmeztervezőnek készül. De hogyan került ki a szigetországba, és lesz-e maradása a Brexit után? Reményei szerint igen…

Laura Budafokon, egy két tanítási nyelvű általános iskolában alapozta meg az angoltudását, de csak a középiskolában tudatosult benne, hogy a ködös Albionba költöznE.

Hirdetés

Magyarországon nem talált olyan szakot, ahol szívesen folytatta volna felsőfokú tanulmányait, így esett a választása egy yorki egyetemre, hivatalos nevén a University of Yorkra. A 2019-ben diplomázó lány televíziós filmgyártást tanult, ezen belül pedig costume designra, vagyis jelmeztervezésre szakosodott.

Az alapképzés befejezése után egy évet „szünetelő” Laura jelenleg mesterképzésen tanul, a Northumbria University hallgatója. (Az egyetem Newcastle upon Tyne-ban található.) Az alapszakos diplomáját kiegészítve ezen a képzésen fashion designt, magyarul fenntartható és etikus divattervezést tanul, ezzel is közelebb kerülve a legnagyobb álmához, vagyis hogy jelmeztervezőként vállaljon munkát.

image 50427137

Fotó: Illés Laura

Magyarként a briteknél tanulni nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Eddig az alábbi lépéseknek kellett eleget tenni, ha valaki (művészeti) egyetemre készült.

  • Nem elég a „sima” felsőfokú angol nyelvvizsga, a felvételin be kell mutatni egy nemzetközileg is elfogadott felsőfokú képesítő papírt (pl. TOEFL-, Cambridge- vagy IELTS-vizsga).
  • Természetesen számít az érettségi, Laura hat tantárgyból vizsgázott, és mindössze egy tárgy érdemjegye lehetett négyes (a többi ötös mellett).
  • A lány több egyetemre is jelentkezett, néhol szükséges volt a felvételi interjú, míg máshol nem.
  • Mivel ő művészeti szakot választott, a felvételi mellé kisfilmeket és egy portfóliót is elvártak tőle. 
  • A „pluszpont”, vagyis az egyik legnagyobb segítség Laura számára egy felkészítő iskola volt, ahova még az Angliába költözés előtt járt. Ezen a kétéves kurzuson felkészítették a brit egyetemi életre és a felvételi követelményekre.
  • A felvételi mellé szükséges volt leadnia egy personal statementet, vagyis egy motivációs levelet, valamint egy tanárának is kellett ajánlót írnia a lányról. A felkészítő iskola ebben (is) segített.

A munka nem szégyen, sőt, szükségszerű

Az angol diákigazolvány más, mint az itthoni. Míg a magyar kártyákra félévente új érvényességi matricát kell ragasztani, addig az Angliában tanulók a sikeres felvételi után rögtön megkapják a brit igazolványt, ami a diplomáig érvényes. Laura tehát három évig volt jogosult a diákigazolványra.

Az ösztöndíjak összege változó, egy azonban biztos: a szociális ösztöndíj minden külföldi (EU-tag) számára elérhető. A magyar fiatal is ezt a támogatást kapta, amíg alapszakon tanult. A pénz fedezte a lakhatást és a megélhetést, a tandíjat viszont nem.

A külföldi tanulók szinte mindegyike dolgozik az egyetem alatt, Laura is a vendéglátóiparban vállalt munkát. Volt, hogy részmunkaidőben, volt, hogy teljes műszakokat tolt végig, ezzel is levéve az anyagi terhet szülei válláról.

Tavaly – az egyetem szempontjából lyukas évében – egy színházban dolgozott, az Oz, a nagy varázsló című musical öltöztetője volt. (A koronavírus miatt jelenleg nem tud szeretett szakmájában dolgozni.) Fiatal kora ellenére már szakmai díjjal is büszkélkedhet. A vizsgafilmjükben tervezőként dolgozott, a produkció […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/01/14/angliaba_jottem_mestersegem_cimere_tanulo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Már válogatják a szereplőket a Hunyadi-filmhez

Már válogatják a szereplőket a Hunyadi-filmhez

Újabb mérföldkőhöz érkezett a készülő Hunyadi-film – írta Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter a Facebookon. Újabb …