2021. december 3., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
2021.12.03. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Amikor a Mikuláshoz is Concorde repült

Hirdetés

Amikor a Mikuláshoz is Concorde repült

Bár világhírűvé szuperszonikus sebessége, és az így lerövidített transzatlanti járatok tették, a British Airways szolgálatában álló Concorde tizenöt éven keresztül rendszeres ünnepi szolgálatot is teljesített. 1984 és 1999 között ugyanis minden év karácsonyán egynapos útra vitte a szuperszonikus utasszállító az angol turistákat az északi sarkkörtől hét kilométerre, a Mikulás lakhelyére, Rovaniemi városába.

Az első úton, 1984. december 25-én kilencvenhét embert szállított az Egyesült Királyságból a Concorde Lappföld fővárosába, akik nyolc órán át szórakoztak a Mikulás városában. Rendkívül rizikós döntés volt a British Airways részéről, hogy a Concorde-ot charter járatként északra küldjék, a légitársaságnak azonban sikert hozott, azóta is üzemeltetik a karácsonyi London – Rovaniemi járatot, igaz, ma már Airbus gépekkel.

Ráadásul a szuperszonikus gép Lappföld fővárosa iránt is felkeltette az emberek érdeklődését, a karácsonyi készülődés hónapjaiban átlagosan nyolcvanezer ember látogatja meg külföldről a Mikulást. Az év utolsó két, és az új év első hónapja a legzsúfoltabb egyébként a sarkkör határán, Európából novembertől január végéig repülnek a legtöbben Lappföldre, az év maradék időszakában csak a finn légitársaság járatai közlekednek menetrendszerűen a Mikulás városa és Helsinki között.

Az ötlet, hogy charterként repültessenek egy Concorde-ot Finnországba, Jan Knott és Colin Mitchell szüleménye; a két férfi alapította a Goodwood Travel utazásszervező céget, mely a Monaco Grand Prix-re is lefoglalt egy Concorde-ot 1983-ban. Azt, hogy egészen a Mikulásig vigye az utasokat a gép Helsinki helyett, British Airways részéről a szervezésben részt vevő George Blundell-Pound vetette fel.

Hirdetés

Igen ám, csak az volt a gond, hogy Rovaniemi reptere a nyolcvanas években zárva volt karácsony napján. Ráadásul a reptér nem is volt felszerelve a megfelelő eszközökkel a Concorde fogadására. Megoldásként a Goodwood azt javasolta, szállítsák át erre a napra a megfelelő reptéri felszerelést Helsinkiből, ennek az árát pedig az utasok által kifizetett részvételi díjból fogják fedezni. Úgy számoltak, hogy 2500 fontba kerül a két reptér között átszállítani a megfelelő eszközöket, ez utasonként extra 25 fontot jelent majd, amit hozzátesznek a 800 fontért meghirdetett egynapos úthoz.

A British továbbra sem akarta elfogadni a Goodwood ajánlatát azzal az indokkal, hogy a Concorde egyszerűen nem tudna leszállni a sarkkörnél. Rovaniemi reptere 3 […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/11/18/amikor-a-mikulashoz-is-concorde-repult-1984-karacsonya-british-airways/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Levágott fejjel fociznak a gyerekek, mégis szerethető a sorozat

Levágott fejjel fociznak a gyerekek, mégis szerethető a sorozat

A Nagy Katalin – A kezdetek (The Great) című Hulu-sorozat, amelynek itthon az HBO GO …