2021. április 21., szerdaMa Konrád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.04.21. Konrád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Amerikában bontogatja szárnyait a 26 éves magyar rendező

Hirdetés

Amerikában bontogatja szárnyait a 26 éves magyar rendező

Mikor kezdődött a New York-i kaland?

2015 tavaszán jártam először az Egyesült Államokban, 20 éves voltam. Közben Magyarországon is egyetemre jártam, a Budapesti Metropolitan Egyetem egyik angol szakán fejeztem be a tanulmányaimat. Először három hónapot voltam kint, majd 2017 elején tértem vissza az USA-ba, tulajdonképpen akkor kezdődött az igazi nagy kaland.

Mit csinált, amikor először kiment?

Hirdetés

Egy filmes iskolába jelentkeztem, pontosan tudtam, mit szeretnék. Tanulni mentem. Volt bennem egy érzés, egy sugallat, hogy arra vezet az utam, ott kell tovább fejlődnöm.

Mikor költözött ki végleg?

Hogy végleg kiköltöztem, azt nem mondanám. New Yorkban élek, de Magyarország az otthonom. 2017 elején mentem ki huzamosabb időre egy iskolához. Eredetileg egy évre terveztem, mert nem voltam benne biztos, hogy végig tudom csinálni ösztöndíjjal a kétéves képzést. Nem minden volt tudatos, például szállás nélkül vágtam neki az útnak, aztán hirtelen elkezdődött az első szemeszter. Az eleje stresszes volt, de utána szerencsésen alakultak a dolgok.

Mi történt utána?

A három hónapos első szemeszter tovaszállt, elértem az első év végét, majd az egy évből végül kettő lett. Megcsináltam az egész programot, ami tulajdonképpen egy itthoni mesterképzésnek felel meg.

Melyik iskoláról beszélünk?

Ez a Lee Strasberg Theatre Institute (NYU).

A laikusoknak mit kell tudni az intézményről? Mennyit jelent, hogy itt végzett?

Valamennyit nyilván számít, releváns tudást ad, az önéletrajzban sem mutat rosszul. Színházi, filmes berkekben azonban nem feltétlenül dobnak egy hátast attól, hogy van egy konzervatóriumi papírja az embernek. Az már más kérdés, hogy például jelenleg is van egy olyan darab, amire szerintem azért kaptam visszahívást, mert ugyanabban a programban tanultak többen, akik a projektben vannak, csak éppen előttem tíz évvel. Elkezdtünk beszélgetni arról, hogy milyen színészi technikákat használnék, ha rendeznék, mi az, amit előszeretettel csinálok és ott tanultam, mi az, amit hasznosnak gondolok. Elindult egy párbeszéd az iskola kapcsán, ami biztos, hogy számított. A szakmából elég sokan tanultak ott hosszabb-rövidebb ideig.

Voltak olyan tanárai, akiket itthon is ismerhetünk?

Több nagyobb szaktekintély is tanított, de a nevük nem biztos, hogy sokat mond azoknak, akik nincsenek benne a film vagy a színház világában. Ültem Christopher Nolan előadásán is, olyan professzoroktól tanulhattam, akik korábban Sienna Millert vagy Scarlett Johanssont is edukálták. Ebben az intézményben vett részt kurzusokon Marilyn Monroe is.

117035122 197786575108025 5984565507572672744 n

Fotó: David Kelly

Hogyan teltek a napjai 2017 után?

Kalandosan, sok papírmunkával járt, hogy kint maradhassak. A legfőbb kérdés az volt, hogy lesz-e elég munka, hiszen nagyon versenyképes a város. Sokat segített, hogy a tanulmányaim mellett igyekeztem annyi tapasztalatot szerezni, amennyit csak lehetett. Ha volt lehetőségem részt venni egy forgatáson, azonnal mentem. Narráltam is, fontosnak tartottam, hogy ismereteket és ismerősöket szerezzek. Nagyon nehéz volt, mert közben suliba kellett járni, tanulni kellett, de élveztem a pezsgést, hogy mindig van dolgom. Magabiztos lettem, mert az iskola befejezése után nemcsak egy diplomával indulhattam el, hanem gyakorlati tudással is.

Nagyon úgy tűnik, nem kevés áldozatot kellett hoznia, hogy sikeres legyen.

Sok-sok idő ment el például a szórakozásból. Sosem voltam az a nagy bulizós, de ebből azért kevesebb jutott ebben az időszakban. De jól éreztük magunkat, minden perce megérte, más típusú szórakozásban volt részünk. Kevesebb volt a tradicionális főiskolás, fiatalkori bohémkodás.

És a család?

Nehéz nélkülük, többször volt és van is honvágyam, sokszor csúsztam le családi programokról, arról, hogy az unokaöcsém szinte az egyik pillanatról a másikra nagyfiú lett. Emellett bár tudom, hogy ők azok, akik mindig támogatnak, akik mindig ott vannak mellettem, ugyanakkor hiányoznak a vasárnapi családi ebédek.

Ki ma Endre Dóra?

Rendezéssel foglalkozom a legtöbbet, és ez is érdekel leginkább. Ez az a terület, ahol a legmagabiztosabb vagyok. Rendezői címkével előbb látnám el magam, mint bármi mással, viszont az érdeklődésem szerteágazó. Több terület vonz a színház világán belül is, meglátjuk, mit hoz a jövő. Szeretek vágni, festeni, grafikákon ügyködni és így tovább.

Itthon is kipróbálta magát, mielőtt a tengerentúlra utazott?

Itthon is voltak projektek, amiket csináltam, forgattunk néhány dolgot. Kint azonban nagyon termékeny az ipar, állandóan van munka. Például ha az egyik napon elkezdem bogarászni a hirdetéseket, keresnek-e rendezőt, nagy eséllyel találok valamit, ami kapcsán egy héten belül már el lehet kezdeni dolgozni. Legalábbis normál esetben, most a koronavírus-járvány miatt egy kissé […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/04/05/endre-dora-new-york-egyesult-allamok-szinhaz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Négymillió beoltott után nyithatnak a mozik és a színházak

Négymillió beoltott után nyithatnak a mozik és a színházak

Négymillió ember beoltása esetén a kormány engedélyezni fogja a mozik, színházak, fürdők és kulturális intézmények …