2020. október 25., vasárnapMa Bianka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.10.25. Bianka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / (Ama)deus ex machina

(Ama)deus ex machina

A darab a középszer és a zsenialitás harcáról szól, miközben pedzegeti a kultúrpolitika és a művészet viszonyát. Ami viszont Koltai M. Gábor rendezésében nagyobb hangsúlyt kap, az Antonio Salieri Istennel ápolt viszonya.

„Ha végigmegyek csukott szemmel ezen a szakaszon, nem bukok meg matekból.” „Ha adok aprót ennek a koldusnak, jövő ilyenkor gazdag leszek.”

Gyermeki fogadalmak, amelyeket magunkkal kötünk. Ígéretek, amelyekben csak az hisz, aki kitalálja őket. Egyoldalú egyezség, amely azt az érzetet kelti, hogy van beleszólásunk a saját sorsunkba. Irányítani tudjuk Isten, az univerzum vagy bármilyen más láthatatlan hatalom akaratát.

De a valóság, hogy a báb nincs hatással a bábosra. Salieri pedig ezt felismerve mindent megtesz, hogy zsinórjait levágva essen össze majd a játék végén.

A történet egyszerű. Antonio Salieri a halála előtt terjeszteni kezdi, hogy ő mérgezte meg Wolfgang Amadeus Mozartot. Minket, nézőket, utolsó közönségét pedig beavatja a titokba. Igaz vagy sem, hogy ő a gyilkos?

Színészek, zenészek és táncosok töltik meg szürreális képekkel a színpadot, végig azt az érzetet keltve, hogy amit látunk, a visszaemlékező elméjében lejátszott film. Ennek megfelelően a karakterek parodisztikusan, elnagyolva vannak ábrázolva. Amadeus Mozartot Tasnádi Bence alakítja. Tökéletes ellenpólusa Fila Balázs Salierijének. Testalkatilag, játékmódban, gesztusokban, beszédben, energiában. Egymás szöges ellentétei.

Mozart egy infantilis kamasz, beszéde gyerekes, mind technikailag, mint szóhasználatot tekintve. Ami a szívén, az a száján, legyen a mondat bántó, ostoba vagy nagyképű.

Ezzel ellentétben áll a hatalomnak behízelgő Salieri, aki még ha egyedül is van, akkor is játszik. Játszik, hiszen végig magán érzi Isten tekintetét, akivel gyerekként fogadalmat kötött. Fogadalmat, hogy tiszta és nemes életet fog élni, ha cserébe híres zeneszerző lehet. Ennek megfelelően mindig meg akar felelni, stílusa negédes, sosem őszinte, és általában hátsó szándék vezérli.

Tökéletes ellenpólus a két karakter, és fájó a harc, ami végigkíséri kettejük sorsát.

Salieri a csatát már az előtt elveszítette, hogy egyszemélyes […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/10/11/ama_deus_ex_machina/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Slágerrel rukkolt elő a legendás Megadeth-gitáros

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/10/24/slagerrel_rukkolt_elo_a_legendas_megadeth-gitaros/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …