2024. július 18., csütörtökMa Frigyes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.18. Frigyes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Áll a bál Marilyn Monroe műemlékké nyilvánított háza körül

Hirdetés

Áll a bál Marilyn Monroe műemlékké nyilvánított háza körül

A legendás színésznő körülbelül hat hónapig élt az 1929-ben épült, négy hálószobás, spanyol gyarmati stílusú házban, ahol 1962-ben gyógyszer-túladagolás következtében meghalt, és amelyet most műemlékké nyilvánítottak.

A védelmet szorgalmazó LA Conservancy szerint ez volt

az első hely, amelyet a színésznő kinézett, majd 1962-ben megvásárolt magának, miközben aktívan dolgozott.

Hirdetés

Az ingatlan tulajdonosai, Brinah Milstein és férje, a realitytévé-producer Roy Bank tavaly vették meg a házat 8,35 millió dollárért (több mint 3 milliárd forint). A pár le akarta bontani az épületet, hogy kibővíthessék szomszédos ingatlanjukat, és több mint egy évig tiltakoztak a műemlékké nyilvánítás (valamint a kellemetlen látogatók) ellen − írja a Variety.

A tulajdonosok beperelték a várost, „hátsó szándékkal” vádolták a tisztviselőket: a tárgyalás 2024. augusztus 13-án lesz. A perben a tulajdonosok azt állítják, hogy

a házat lényegesen átalakították, és nincs fennmaradó bizonyíték abból az időből, amikor Monroe ott élt,

ezért az épület nem felel meg a történelmi-kulturális műemlék kritériumainak. A perben az is szerepel, hogy több környékbeli csoport és a Monroe-hagyaték kezelői sem támogatták a történelmi megjelölést.

A tanács azonban 12–0 arányban megszavazta a ház műemlékké nyilvánítását. A döntést a városi tanács földhasználati albizottsága és a kulturális örökség bizottsága is támogatta. Bár a védetté nyilvánítás nem akadályozza meg teljesen az ingatlan megsemmisítését, a státusz azt is jelenti, hogy szigorú felülvizsgálati eljárás alá kerül az ingatlan, ha bontást javasolnának.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/06/27/muemlekke-nyilvanitottak-marilyn-monroe-brentwoodi-hazat-tulajdonos-torveny/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ismét Szigligetre költözik a Centrál Színház

„Minden sikeres férfi mögött egy nő áll. A nő mögött pedig a férfi felesége. Igaz …