2021. október 18., hétfőMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2021.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Ákos: Nem akarom az elfoglalt ember látszatát kelteni. Elfoglalt ember vagyok

Hirdetés

Ákos: Nem akarom az elfoglalt ember látszatát kelteni. Elfoglalt ember vagyok

Juhász Anna, a könyvbemutató moderátora rögtön azzal kezdi, hogy egy ilyen zakatoló, túlzsúfolt, dübörgő életből miként lehet megérkezni abba a nyugalomba, abba a csöndbe, ami az íráshoz, az ilyen típusú elmélyült alkotáshoz kell. Logikus kérdés, csúnya előítéletek ide vagy oda, az 53 éves popzenésztől nem feltétlenül novelláskötetet vár az ember. Erre Ákos azt mondja – amit mond más is persze –, hogy ahhoz, hogy az ember írni tudjon, először olvasni kell. Meg azt, hogy polgárcsaládból származik házi könyvtárral, megfelelő életkorban megfelelő olvasmányélménnyel és megfelelő, kezébe adott könyvvel, és hogy előbb érdekelte az irodalom, mint a popzene.

Engem a dalforma izgatott, dalszerző vagyok, és még soha nem éreztem magam zenésznek. Katarzist mindig a kimondott és leírt szó kapcsán éreztem. Közelebb állok Tinódi Lantos Sebestyénhez, mint egy popsztárhoz.

Ha a novelláskötet is ilyen meghökkentő, mint ez a kijelentés, akkor megvan az alap arra, hogy elrugaszkodjunk a berögződött előítéleteinktől.

Hirdetés

Aztán elhangzik két író, aki olvasmányélményként benne van ezekben az írásokban, az egyik Updike, a másik Márquez. „Én Updike-tól tudtam meg, hogy létezik válás. Azelőtt tulajdonképpen a szót sem ismertem. Ahogy ezekben a kertvárosi családokban a házaspárok elválnak, teljes döbbenettel néztem. Van olyan Updike-írás, amit már annyiszor olvastam, hogy szinte sajátomnak érzem. Amikor meghalt, és bemondták a rádióban, éppen vezettem, és félre kellett állnom, annyira megérintett. Aztán itt van Márquez. Őt a mágikus realizmushoz sorolják, bár ezek a sorolások nem mindig szerencsések. Márquezt olvasva rájöttem, a saját élettörténetemben is vannak mágikus realista elemek.”

DSC9035

Fotó: Gorondy-Novák Edit / Index

Ákos egyszer felolvasta telefonon egyik saját novelláját a feleségének úgy, mintha egy Márquez-mű lenne. − Na és ez melyik kötetben szerepel? − kérdezte a felesége. De hogy milyen lesz a fogadtatás, a beérkezés az irodalom világába, egyáltalán lesz-e ilyen, vagy ezt lehetetlenné teszi az előélet, az most fog kiderülni.

Az „itt van ez a popizé” falat át kell törni, mondja a szerző, s hogy sikerül-e, az most dől el.

Azt már az Indexnek mondja, hogy azért, hogy ezt elkerülje, és mondjuk Ló Géza álnéven írjon, fel se merült benne. Ezt készségesen el is hisszük, ám az irodalom világa is zárt, és hát itt van ez a popizés meg NER-es előélet.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/09/29/akos-nem-akarom-az-elfoglalt-ember-latszatat-kelteni.-elfoglalt-ember-vagyok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Koncert közben zuhant le az énekes a színpadról, rohammentő vitte kórházba

Koncert közben zuhant le az énekes a színpadról, rohammentő vitte kórházba

Súlyos baleset történt minap a Pigeon Forge-i fesztiválon. A 60 éves Vince Neil fellépés közben …