2021. május 12., szerdaMa Pongrác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.12. Pongrác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Akár ingyenesek is lehetnének az online színházi előadások

Hirdetés

Akár ingyenesek is lehetnének az online színházi előadások

Talán mindenkinek van fiatalkori emléke arról, hogy az osztályával plusz programként színházba látogat, hogy megnéz egy kötelező olvasmányhoz kapcsolódó előadást. Ez volt az a program, amit sok diák izgatottan várt, vagy éppen ellazázták a helyzetet, többször is kifejtve, hogy mennyire nincs kedvük cukros papírral csörgő nénik és bácsi között ülni három órát. Ám amikor elkezdődött az előadás, mégis beszippantotta őket a történet, a látvány, amit persze a világért sem vallottak volna be senkinek.

Vitathatatlan, hogy a színházlátogatás azokra a fiatalokra is pozitív hatással volt, akik büntetésként élték meg a helyzetet.

Hirdetés

Az elmúlt egy évben – több más dologgal együtt – ezt a közös élményt is mellőznie kellett a diákoknak, hiszen a színházakat az óvintézkedések miatt bezárták. A kialakult helyzetre reagálva több színház a honlapjára feltöltötte régebbi előadásait, vagy elkezdtek élőben közvetíteni már repertoáron lévő darabokat. Emellett pedig létrejöttek olyan színházi streaming platformok, ahol nagyon magas technikai feltételekkel varázsolják képernyőre az eredetileg színpadra álmodott alkotásokat.

Ez a változás elérhetőbbé tette a színházi előadásokat az iskolások számára. Az Index megkereste a Magyartanárok Egyesületét a kérdéssel, hogy tudható-e, hogy az iskolák mennyire vették igénybe, vagy tudták használni a színházi felvételeket az otthoni környezetbe kényszerült oktatás részeként, és az a válasz érkezett, hogy sok tanár élt az új lehetőségekkel, ám pontos kimutatást, felmérést erről nem tudnak adni. Sok program ráadásul pénzbe kerül, így ők azokat nem tudják kötelezővé tenni, maximum javasolni, onnantól kezdve pedig az oktatási intézményeken és a tanárok egyéni döntésein múlik, hogy a virtuális színházlátogatást beépítik-e a tananyagba.

Emellett olyan kérdések is felvetődtek, mint például az, hogy az online oktatás mellett mennyire tesz jót a fiataloknak, ha plusz képernyőidőt jelentő programokat szerveznek, illetve a jegyekre szánt összeg begyűjtése is problémás. Arról nem is beszélve, hogy mivel mindenki a saját otthonában nézné az darabokat, így a közös élmény is csorbul.

<img id="kep_szerkfoto_image_37794367" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3779/37794/377943/37794367_28bbdc7ce756be3c799aa0e9b7fd5e19_wm.jpg" alt="Fekete Ernő (k) Dr. Tomas Stockmann a fürdőorvos, Kulka János (j2) Peter Stockmann a polgármester és Bán János (j) Aslaksen a nyomdatulajdonos szerepében Henrik Ibsen A nép ellensége című színművének próbáján a Katona József […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/04/30/szinhaz-online-iskola-eloadas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Törőcsik Mari után Lehoczky Zsuzsa lett a Nemzet Színésze

Törőcsik Mari után Lehoczky Zsuzsa lett a Nemzet Színésze

Lehoczky Zsuzsa Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt választották a Nemzet …