2021. augusztus 2., hétfőMa Lehel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.08.02. Lehel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Ahonnan József Attila az utolsó útjára indult

Hirdetés

Ahonnan József Attila az utolsó útjára indult

Noha egyetlen terem, órákig el lehet időzni benne. El lehet merülni a rövid, mégis tulajdonképpen végtelen életműben, amelyben a nagy versek, a nagy kötetek, a nagy szerelmek és a még nagyobb hiányok, öngyötrések, önmarcangolások, fizikai nyomorok és lelki nyomorúságok mentén rajzolódik ki a sors, amelyet inkább elszenved, semmint irányít. Kevés ilyen igényes múzeumot, emlékházat láttam, ahol ennyire visszajön a lényeg, nem poros, nem régi, kreatív és interaktív. 

nem arról van szó, hogy oda van téve egy szemüveg, egy kávéházi fogas, egy cigarettatartó meg egy tubákosszelence, oszt meg is van a miliő.

Hirdetés

A József Attila Emlékházban tulajdonképp nincs miliő, dokumentumok vannak, a plakátméretű képek, szövegek, fotók magukért beszélnek, és mivel versek nélkül hiába minden emlékezés, a legnagyobbakat meg is tudjuk hallgatni. Meg is kell. Latinovitscsal, Márkus Lászlóval, Várkonyi Zoltánnal, Ascher Oszkárral, Mádi-Szabó Gáborral és Bálint Andrással. Latinovits József Attiláját sokan a legjobbnak tartják, mások nem szeretik. Én az első csoporthoz tartozom, legszívesebben vele idéznék meg mindent. Azért meghallgatom a Téli éjszakát Tímár Józseffel:

Hazatér a földmíves. Nehéz,

minden tagja a földre néz.

Cammog vállán a megrepedt kapa,

vérzik a nyele, vérzik a vasa.7

Galéria: József Attila EmlékházFotó: József Attila Emlékház gyűjteménye

Időzünk a szereplőknél, a sorsmomentumoknál, elveszünk egy-egy részletben időrendben vagy összevissza ugrálva.

Az anya, Pőcze Borbála, akinek két gyermeke meghal, a harmadik, Jolán pedig lány lesz, akit hetekig látni se akar az apja, a folyton vándorló, állítólag jóképű József Áron. Aztán negyedjére is terhes lesz, Attilával, akiről az apa megjósolja, hogy nagy ember, különös tehetség lesz. Aki aztán a nagy szegénység miatt két évre nevelőszülőkhöz kerül, 

és ha ez még nem lenne elég pofon a kialakulófélben lévő, amúgy is nyárfalevélként rezgő identitásnak, még azt is megkapja, hogy Pistának szólítják.

Tudatlanságból, ostobaságból, nemtörődömségből, merthogy a nevelőszülők szerint nincs olyan név, hogy Attila. A hiány, rögtön az induláskor a hiány: ő nem létezik. 

Az első kötet, a Szépség koldusa már 17 évesen. Vitrinben, gusztusos álló üvegoszlopon elzárva. A borítólap alatt egy tonnányi tehetség ígérete. Több mint ígéret. Súlyos, évszázados szavak. A többi kötet (összesen hét) is érinthetetlen. A Curriculum vitae nagyban gépelve, eredeti elírásokkal és javításokkal. Gazdag, jó fotóanyag olyan képekkel, amelyeket nem feltétlenül ismerünk. […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/07/08/jozsef-attila-emlekhaz-szarszo-latinovits-zoltan/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Váradi Józseffel kóstoljuk a díjnyertes borait

Váradi Józseffel kóstoljuk a díjnyertes borait

A Juliet Victor Winery egy Platinum- és két Gold-elismeréssel tért haza a Decanter World Wine Award …