2020. december 2., szerdaMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2020.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Ahogy akarod, úgy és azzá válsz – BéRCZeSi RóBeRT új lemezét az Indexen mutatja be

Hirdetés

Ahogy akarod, úgy és azzá válsz – BéRCZeSi RóBeRT új lemezét az Indexen mutatja be

Azt mondta, hogy az új lemezének anyagát a karantén alatt írta. Ezzel oldotta a bezártságot?

A lemez címe KaRaNTéNLeMeZ. Szinte végig dolgoztam, gyakorlatilag egy szál túlméretezett alsógatyában éltem három-négy hónapon keresztül… Még márciusban, a vesztegzár kezdetén megfogadtam magamnak, hogy addig nem vágom le a szakállamat, ameddig újra fel nem léphetek. Erre a fellépésre csupán négy és fél hónappal később, július 18-án került sor az Ellátóházban, ahol még szakállasan álltam színpadra, azután vágattam csak le a két bozontos „Kossuth-karéj”-t.

Most azt javaslom, hogy hallgassunk meg egy számot a lemezről, mondjuk, „aZ eLSő HaJNaL”-t!

Hirdetés

(Meghallgattuk. A dal harangzúgással kezdődik, és egy távolban elsuhanó autó hangja is feltűnik benne. „Ahogy akarod, úgy és azzá válsz”, ez a refrének utolsó sora. Meglepődtem, milyen energikus, minden letargiát nélkülöző, teljesen pozitív zene. Ez lenne a karanténhangulat?)

Ki zenél a lemezen?

Mielőtt még erre rátérnék, szerintem hallgassunk meg még egy dalt, például a „KeLLeTTéL”-t, és majd utána beszélgessünk tovább, jó?

(Meghallgattuk, még vidámabb zene. Táncolni fognak rá.)

Szóval hogy keletkeztek ezek a nem szomorú, energikus számok a karantén alatt, amikor mindenki depressziós volt?

Nos, konkrétan úgy, hogy

amikor elindult a karantén, ezzel egy időben egy Galaktikus Békekonferencia is megkezdődött a fejemben,

amelynek a szövegét, mint egy jegyzőkönyvet, le is jegyeztem.

Konferencia? Arról már beszélt korábban is, hogy gyerekkorától kezdve hangok beszélnek a fejében, de most meg egyenesen egy konferencia zajlott?

Igen. És itt adódik az a találós kérdés, amit most neked és a kedves olvasóknak is felteszek: melyik a valószínűbb? A: Az, hogy én, egy negyvenhárom éves, felnőtt férfiember ufóhangokkal a fejemben szórakoztatom magamat, vagy B: valóban földönkívüli lények próbálnak meg gondolati síkon kapcsolatba lépni velem. Sokáig tartott ezt megfejtenem, de mostanra már biztosan tudom a választ.

Én az A választ jelölném meg.

Őszintén szólva veled ellentétben én rengeteget gondolkodtam ezen a kérdésen, és rengeteg barátom, ismerősöm tanácsát is kikértem az ügyben. Müller Péter Sziámi szerint például mindkét válasz igaz. Valószínűleg ez a legbölcsebb megoldás. De visszatérve a fő kérdésre: ennek a galaktikus békekonferenciának a jelmondata az volt, hogy „We Live With Light”, vagyis „Fénnyel Élünk”. Ez nekem nagyon megtetszett, és

elhatároztam, hogy megírom a konferencia hivatalos himnuszát, egy békedalt, amely végül a „HoGY JoBB a ViLáG?” című dal lett. Így kezdődtek meg a lemez megírásának a munkálatai.

„Segíthetek?” – BéRCZeSi RóBeRT JR. (dalok, hangszerelés, gitár, ének, vokál)

„Segíthetek?” – BéRCZeSi RóBeRT JR. (dalok, hangszerelés, gitár, ének, vokál)

Fotó: Szodorai Regina

A többi meg csak úgy jött magától?

Ennek megértéséhez tudni kell rólam azt, hogy én minden lemezem szinte minden egyes dalának a világra hozásánál gyakorlatilag vért izzadtam szinte minden egyes percért.

Tíz-tizenkét számot összerakni negyven percben csak azoknak tűnik egyszerű feladatnak, akik még soha az életben nem csináltak ilyet. Az ilyen emberek olyanokat mondanak, hogy persze, egyszerű dallamok, egyszerű akkordok, meg hogy a könnyűzene az könnyű, de még egyszer mondom: aki ezt állítja, az még csak hasonlót sem csinált soha eddig az életében. Azt javaslom neki, hogy próbálja csak meg: üljön le, válasszon ki magának egy kezdő akkordot – mindegy, hogy melyiket –, aztán kezdje el pengetni, tegyen mellé egy másikat, találjon ki rá egy dallamot, ami nem hasonlít semmi, már meglévő dallamra, és hogyha mindezzel megvan, akkor írjon hozzá egy olyan szöveget vagy legalább egy olyan sort, amitől annak leírása után nem okádja el magát.

Tessék csak, nyugodtan lehet próbálkozni! A legtöbb ember, aki ezt megpróbálja, már ott elakad, hogy melyik kezdő akkordot válassza. Én hiába mondom neki, hogy mindegy, hogy melyiket. Akármelyiket.

De a lényeg, amire ki akarok lyukadni ezzel kapcsolatban, az az, hogy nekem, aki gyakorlatilag minden eddigi dalom megszületéséért közelharcot vívtam, ezúttal szinte semmiféle emlékem sincsen az alkotás folyamatáról, de még arról sem, hogy egyáltalán hogyan került a kezembe a gitárom.

Mindegyik új dalt szeretni kell?

Nos, ez természetesen nem kötelező. Én a magam részéről a zenébe vagyok szerelmes, tehát számomra a zene fizikailag létezik, a dalaim pedig egytől egyig mindannyian az édesgyermekeim.

Amikor például a stúdióban nézem a hangsávokat, miközben készül egy-egy új dalom, az pont olyan érzés nekem, mintha ultrahangos felvételeket néznék a születendő gyermekemről.

Szép.

Köszi, de attól függetlenül, hogy szép, ez részemről még korántsem egy művészi megközelítés, hanem inkább egy nagyon is valóságos, mondhatni, földhözragadt szemléletmód. Amennyire az is igaz, hogy a fizikai valóság, amit annak érzékelünk, valójában nem más, mint iszonyatos erővel egymásnak feszülő állóhullámok tömkelege.

Milyen hullámok?

Állóhullámok. Egyébként ezek a mostani karanténdalok ezúttal nemcsak hogy az édesgyermekeim, de a szerelemgyermekeim is egyben, ezért – habár eddig soha nem érdekelt, hogy másoknak is tetszenek-e a dalaim – most először azt szeretném, hogy a közönség is megszeresse őket.

Miután kitalálja, amit kell, felveszi a számokat, felénekli a verziókat?

Somogyvári Dani barátom – aki véleményem szerint jelenleg a legjobb sound-designer az országban – az internetről rendelt nekem felszereléseket, kiválogatta a számomra megfelelő hangfalakat, hangkártyát stb., majd miután megérkeztek a cuccok, átjött hozzám, és mindent, amit csak kell, feltelepített és beindított. Én magam egyáltalán nem értek a stúdiótecnikához, még ahhoz sem vettem a fáradságot, hogy megkeverjem a dalokat, inkább minden potmétert hagytam középen a nullán, mondván, hogy az a biztos.

Először egy-egy akusztikusgitár-kíséretet rögzítettem mindegyik dalhoz, majd felénekeltem az énekszólamokat, hogy halljam, megfelelnek-e az összhangzattan szabályainak, vagyis a dallamok nem ütik-e egymást.

A bármilyen más hangszerekre szánt szólamokat pedig egyszerűen feldúdoltam: volt, amit felszájtrombitáltam (most szájtrombitál egyet), volt, amit felszájhegedültem (most szájhegedül), aztán ezeket a demókat elküldtem a megfelelő hangszeres zenészeknek, akik aztán leszedték, megtanulták és életre keltették a nekik megírt dallamokat.

Kezdetben amúgy az volt az alapkoncepció, hogy ez egy olyan album lesz, mint amilyen például Cseh Tamás Levél nővéremnek című lemeze, amelyet édesanyám is sokat hallgatott fiatalkorában.

Hogy érti, hogy olyan?

Úgy értem, hogy régóta vágytam már egy teljesen letisztult, puritán hangzású és minimál hangszerelésű, saját dalokat tartalmazó akusztikus lemezre, de egyik albumom dalainál sem mertem megtenni azt a lépést, hogy csupaszon hagyom őket, végül mindig felöltöztettem az éppen adott számokat. Volt, hogy elektronikus köntösbe, volt, hogy poposba, illetve legtöbbször a kedvencembe, a rock ’n’ rollba.

A készülő KaRaNTéNLeMeZ esetében viszont valóban komolyan gondoltam a dolgot, és megpróbáltam szimplán, egy szál akusztikusgitár-kísérettel meghagyni a dalokat, hiszen mégiscsak egy karanténlemezről van szó, vagyis azt éreztem, hogy ennek egy szobahangulatú, csendesebb lemeznek kell lennie, harsány rocklemez legalábbis semmiféleképpen sem lehet.

Úgy gondoltam, hogy nem kell ide röfögő basszusgitár, de még dob is csak éppenhogy, és az is inkább csak perkusszív módon. A tervem az volt, hogy az egy szál akusztikus gitár, az ének és a vokálok fognak majd dominálni végig az albumon, illetve minden egyes hangszerszólamot – trombitát, hegedűt, csellót, klarinétot, fuvolát – is én magam fogok feldúdolni,

így ez egy valódi szólólemez lesz, amelynek az elkészítéséhez ezúttal nem hívok meg senkit.

Nem így szólt az a két szám, amit meghallgattam…

Hát igen, ember tervez, ugye… Az elkövetkező hónapokban úgy alakult az életem, hogy Isten a lehető legkülönbözőbb módokon sodort mellém zenészeket, méghozzá a lehető legjobbakat. Olyan szintű véletlenek kezdtek el történni velem, és olyan nagy számban, hogy azóta már inkább akkor kezdenék el csodálkozni, hogyha nem történnének tovább. A lényeg a lényeg: közvetlenül a lemezfelvétel előtt végül kialakult egy teljes – nem is akármilyen – Én meg az Ének zenekar, amelyet megkoronázott Frenk és Vasti, akiket producernek, hangszerelőnek, illetve hangmérnöknek kértem fel az induló munkálatokhoz.

Kiket küldött még Isten?

Nagybőgőn Csikós Miklós játszik, aki a Benkó Dixieland Band zenésze. Ahogyan azt már korábban is említettem, én eleve nem akartam basszust a lemezre, de az első összeülésünkön Frenk megkérdezte: még nagybőgőt sem szeretnék? Hiszen az mégiscsak egy lágyabb, puhább hangszín, nem röfög úgy, mint egy basszusgitár, talán jót tenne a daloknak. Azt válaszoltam neki, hogy nem, mivel nem ismerek nagybőgőst.

Aztán az történt, hogy kaptam a nagymamámtól egy papírnaptárat, amelyben a névnapok is fel vannak tüntetve, és én Regina-napon felköszöntöttem egy régi fotós barátnőmet, akivel akkor már évek óta nem beszéltünk, és akit egyúttal el is hívtam az éppen azon a héten esedékes raktárkoncertünk felvételére az engedélyezett húszfős közönség egyik tagjának. Mondta, hogy éppen aznap lesznek 1000 naposok a barátjával, és szívesen eljönnek meghallgatni a hiperkarmát. El is jöttek, és nagyon megörültünk a viszontlátásnak, aminek köszönhetően egy hónappal később Regina végigfotózta és -videózta a teljes lemezfelvételt, valamint egy félórás werkfilmet is összevágunk majd a stúdióban általa felvett nyersanyagból.

Feszült figyelemmel – VaSTaG GáBoR (hangmérnök), FReNK (producer, hangszerelés, dob, perka, billentyű, gitár, vokál), BéRCZeSi RóBeRT JR. (dalok, hangszerelés, gitár, ének, vokál)

Feszült figyelemmel – VaSTaG GáBoR (hangmérnök), FReNK (producer, hangszerelés, dob, perka, billentyű, gitár, vokál), BéRCZeSi RóBeRT JR. (dalok, hangszerelés, gitár, ének, vokál)

Fotó: Szodorai Regina

Egyrészt ez történt, másrészt pedig kiderült az is, hogy a barátja, Miki, akivel akkor volt alkalmam először találkozni, a Benkó Dixieland Band nagybőgőse.

Emlékszem, aznap este otthon feküdtem, és arra gondoltam, hogy ez talán újfent „Isten ujja”, vagyis nem csupán egy egyszerű véletlenről van szó, hanem igenis oka van annak, hogy pont most találkoztam ezekkel a kedves emberekkel.

Meg is kérdeztem Mikit, hogy lenne-e kedve közreműködni a KaRaNTéNLeMeZ-en, és ő – mivel ismerte és szerette a hiperkarmát – látatlanban igent mondott nekem, majd miután másnap átküldtem neki a készülő tíz dal akkordmenetét, valamint a demókat, csodálatos módon kidolgozta a témáit a dalokra. Így alakult hát, hogy végül csak lett basszusszólam is a lemezen, ami – mondanom sem kell – nagyon jót tett az anyag hangzásának.

Ezek után javasolta azt Frenk, hogy ha mégis lesz bőgő, akkor már dob is legyen, és hát, mivel ő az ország legjobb dobosa – komolyan beszélek –, egyből adott is volt egy afféle „égből pottyant” csoda-ritmusszekció. És a többiek? Koltay Kurszán zongorista barátom révén ismerkedtem meg a legjobb hangszeres zenésszel, akivel valaha együtt játszottam életemben. Őt Vucurevic Elvirának hívják, jelenleg az Operaház zenekarában hegedül, és többek között már a hiperkarma Délibáb című lemezén is játszott. Elvirát hívtam hát el hegedülni, és emellett még arra is megkértem, hogy állítson össze nekem egy csapatot olyan zenészekből, akikkel szerinte jól kijönnék, és kiváló hangszeresek. Nos, Elvira maradéktalanul eleget tett a kérésemnek, általa ismertem meg azokat a fantasztikus muzsikusokat, akik a későbbiekben a KaRaNTéNLeMeZ dalaiban közreműködtek, és akikkel a jövőben is nagyon szeretnék baráti és munkakapcsolatban maradni.

Kiket?

Elvira tehát […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/11/08/berczesi-robert-uj-lemez/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Összejött Rihanna és A$AP Rocky

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/12/01/osszejott_rihanna_es_a_ap_rocky/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …