2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Ahogy a Titanicon a zenészek, a Vígszínház társulata is addig játszik, amíg van néző

Hirdetés

Ahogy a Titanicon a zenészek, a Vígszínház társulata is addig játszik, amíg van néző

Általában – vagy jobb esetben – az újságírók szokták zavarba hozni a színészeket, nem pedig fordítva. Ám most mi is belekóstolhattunk egy olyan világba, ami számunkra kevésbé megszokott.

A Vígszínház takarásából a színpadra lépünk, előttünk bonyolult állványzat, alakok rajzolódnak ki a füstben, ábécésorrendben szólítanak minket. Aki hallja a nevét, robotikusan elkezdi követni a fehér nyilat, amely kivehetetlen labirintusként rajzolódik fel a színpadra állított díszletben.

A vasfüggönyhöz érkezünk, ott egyesével átlépünk a fénybe.

Hirdetés

Egészen abszurd pillanat, amikor a Vígszínház teljes társulata ül a nézőtéren, és azt nézik, ahogy a semmit sem értő újságírók egy mikrofonba elhangzott parancsszót követve megállnak két sorban a színpadon. „És meghajlás” – hangzik el a feladat, mi teljesítjük, miközben Kern András, Halász Judit és még a színház számtalan nagy neve a szakmának tapsol.

Amikor végre helyet foglalhatunk a nézőtéren, a játék akkor sem szűnik meg. Bodó Viktor a rendező asztalánál utasítja a színpadon maradt színészeket és műszakot. Nem látjuk Rudolf Péter direktort, de halljuk könnyen felismerhető hangját a hatalmas füstben.

Itt vagyok, csak nem látszódom

– mondja, majd párhuzamot vonva a teremtett helyzettel, felvezeti a sajtónyilvános évadnyitót, vagy a társulati tagokkal díszített sajtótájékoztatót:

Nem szokványos módon reagálunk a következő időszakra.

Az elmúlt hetek történései valóban felkavarták a pandémia után épphogy csak nyugalmi állapotba visszatért állóvizet. A legnagyobb hullámokat egyértelműen a megemelkedett rezsihelyzet okozza, ami erőteljes gondolkoznivalót jelent a művészeti intézmények vezetőinek is, hogy miként tudnák fenntartani magukat a víz felszínén. Ahogyan a teátrum igazgatója mondja:

Bizonyos számok szerint akkor járunk a legjobban, ha a színház ki sem nyit. De én ezt nem akarom elfogadni. Kompromisszumokat kell hoznunk, de most kijelenthetem, hogy az összes tervezett bemutatónkat megtartjuk.

Elsüllyeszthetetlen hajó

Az igazgató bejelentését a sajtó és a színház munkatársainak tapsa kíséri. Rudolf Péter a Titanicon játszó zenészekhez hasonlítja magukat, de azt mondja, hogy érezni a közönség igényét és támogatását, így a Vígszínház, amíg vannak nézők, nyitva tart.

A színház tervezett bemutatói ebben az évadban kiemelkedően izgalmasnak tűnnek. Már elkezdődtek A kastély próbái, amelynek világából a színpadon átsétálva mi is ízelítőt kaptunk. Franz Kafka regényét Bodó Viktor állítja színpadra a tőle megszokott abszurd fantáziával és groteszk humorral. Az előadás 2020-as hamburgi rendezésének majdnem hűséges másolata. A kastély díszlete hatalmas, bonyolult állványzat, ugyanolyan átláthatatlan, mint a kafkai mű, egy „jó értelemben vett téboly”.

A Pesti Színházban 2022. október 22-én debütál Nick Payne Inkognitó című darabja.

A  színjáték középpontjában nem más áll, mint Albert Einstein agyának elrablása.

A Szőcs Artur rendezte előadás történetének meg- és felfejtése […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/09/15/vigszinhaz-evadnyito-rudolf-peter-szinhaz-a-kastely/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Találni valakit, akivel nézni lehet a Doktor House-t

Találni valakit, akivel nézni lehet a Doktor House-t

Áll a kislány a nappaliban, énekel, az anyja közben unottan cigarettázik. Alig bírja kivárni, hogy …