2021. november 30., keddMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 368,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 353,00 Ft
2021.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 368,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 353,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Adele új albumának eklektikussága nem segíti a hallgathatóságot

Hirdetés

Adele új albumának eklektikussága nem segíti a hallgathatóságot

Szokták mondani, hogy a visszanyúlás a klasszikushoz egyfajta krízist mutat. Nem azért, mert a régi zenét nem szeretjük, hiszen azok örök érvényű alkotások, hanem mert a jelenkor hangja nem elégíti ki az igényeinket. Ezek varázslatos reneszánszokat hoznak, mint Bruno Mars és Anderson .Paak esetében, amiről múlt héten beszélgettünk a Silk Sonic első lemeze kapcsán. Most pedig megkaptuk Adele új lemezét öt év síri csönd után, ami egy fura hibrid lett a múlt és jelen vibrálásaiból.

Ez itt a 30.

Adele, ugye, minden lemezét aktuális életkorához igazította (19, 21, 25, 30). Egy nő életét vezeti végig különböző korszakaiban a tinédzserlét hangjaitól a szerelembe esés, házasság, gyerekvállalás és a mai világra erősen jellemző válás és annak feldolgozásán keresztül. Minden album egyszerre volt ugyanolyan és közben mégis más, egyfajta fejlődés vagy inkább átalakulás, mind zeneileg, mind az életszemlélet oldaláról. A mostani lemez sem szól más gondolatról.

Hirdetés

Hangzása kissé eklektikus, ebben talán az első lemezére emlékeztet minket. A néhány dalban fellelhető komplexitás az előző korongra vezethető vissza. Egy-két dal az ikonikus, slágergyáros 21-re mutat, de ettől áll a legmesszebb. Vagy mocskos egyszerűség és lazaság, vagy régimódi, finom komplexitás. Ha Bruno Marsék képviselik a funk és a jazz reneszánszát, akkor Adele a soul, az R&B és a sanzon újraértelmezője.

Kemény időszakon van túl szakmailag is, hangszalagproblémái megkínozták, és bármennyire is szeretném elengedni a dolgot, a nagyon magas és erős hangoknál kijön, hogy gond volt/van. Ennek ellenére a középtartománya lágysága nem szűnt meg, a jellemző ércesség helyben van, énektechnikailag pedig talán még jobb lett a legutóbbi album óta.

A lemezen lévő dalok egy része ezt a klasszikus sanzon- és smooth jazz vibe-ot hozza (Strangers By Nature, Woman Like Me, Love Is a Game), néhány R&B dal is felbukkan, ami keveri a 70-es és 90-es évek érzetét (My Little Love, All Night […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/zene/2021/11/21/adele-30-stenk-album-easy-on-me/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Elveszett magyar filmeket találtak Szerbiában

Elveszett magyar filmeket találtak Szerbiában

A szerb filmintézet a közelmúltban tizenkét elveszettnek hitt magyar filmet fedezett fel, ezeket hamarosan Magyarország …