2021. október 23., szombatMa Gyöngyi napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2021.10.23. Gyöngyi Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A zseni, akit kétszer veszítettünk el

Hirdetés

A zseni, akit kétszer veszítettünk el

Elhunyt Baksa-Soós János, képzőművész, az egykori Kex frontembere, akit idén ősszel másodszor veszítettünk el. Először 1971-ben, amikor elhagyta Magyarországot. Hiába ment el, mindig jelen volt, mint azok a körúti Caspar Hauserek, akiket egy időben több buliban is látni véltek. Ha jól sikerült egy-egy hábé, sokan úgy gondolták, hogy ott volt a Pauer Henrik, Dixi, Pajor, mert ők a jó buli hús-vér mértékegységei.

1969 és 1971 között Baksa volt az, aki megszentelte az éjszakát, megszentelte a magyar undergroundot, és megmutatta, hogy a rock and rollban nem a gitárokban van az elektromosság, hanem a gesztusokban.

És ezt 1971-ig a budapesti látnok, Baksa-Soós János tudta a legjobban. Szóval, egy idő után már nem volt ott a Kárpátiában, a Dáliában, az Ifiparkban, mégis erős maradt a jelenléte, ugyanis szükség volt rá, akkor is, amikor már az NSZK-ban harcolt a  darazsakkal, a tollas gyíkokkal, és más démonokkal. Hivatkozás lett, archetípus. A magyar nyilvánosság ennek ellenére 1971-től már nem vett tudomást róla, majd néhány év múlva, már hetvenes évek végén Földes László szólítgatta a szellemét, amikor a Hobo Blues Band eljátszotta a Kextől többek között a   Zöld-sárgát.

Hirdetés

Mindig voltak olyanok, akik lelógtak az osztályképről, mert kitakarta őket egy faág, valakinek a könyöke, szóval ott is voltak, meg nem is. Végül az érettségi tablóra sem kerültek fel, mert idő előtt kibuktak, disszidáltak, hogy aztán mindig róla beszéljenek az osztálytalálkozókon, arról, akit nem vettek fel a jogra, orvosira, és már akkor sem őt látták, amikor a barna köpenyes igazgató helyettes a pajeszát, a fülét húzva huligánozta le a tanári előtt. A legendát […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/zene/2021/09/27/baksa-soos-janos-kex-zenesz-kepzomuvesz-underground-dal/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kard, tüske, áramütés – így lehet még meghalni a kamerák előtt

Kard, tüske, áramütés – így lehet még meghalni a kamerák előtt

Továbbra sem tudni, mi történt pontosan a Rust című film forgatásán, erre majd a nyomozás …