2023. március 25., szombatMa Irén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.03.25. Irén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A világ öt legfurcsább könyvtára: tevebibliotéka és olvasóhotel

Hirdetés

A világ öt legfurcsább könyvtára: tevebibliotéka és olvasóhotel

Láttak már olyan könyvtárat Magyarországon, amely egyszer csak megindul? Legfeljebb a könyvszekér, ha tolják. Kenyában más a helyzet, ott a könyvtár lábra áll és elindul. Egyenesen a sivatagnak. A Kenyai Nemzeti Könyvtár Szervezet 1985-ben ugyanis elindította tevekönyvtár szolgáltatását, hogy a városoktól távol élő nomád törzsek körében népszerűsítse az olvasást, és csökkentse az írástudatlanságot – áll a wanderers.hu-n. A tevekönyvtáros természetesen együtt utazik a kínálattal, és az olvasnivalón kívül sátrat, vizet és többnapi élelmet is visz magával a hosszú utakra.

A világ legrégebbi könyvtára

A Szent Katalin-kolostor Egyiptomban, a Sínai-félszigeten, a Sínai-hegy (Hóreb-hegy) csúcsának lábánál fekszik. Az ószövetségi feljegyzések szerint itt, a hegyen kapta meg Mózes a törvény tábláit. A görög ortodox kolostort 550 körül alapították, és ez a világ egyik legrégebbi, folyamatosan eredeti feladatkörében működő kolostora.

A labirintusszerű, útvesztőre hasonlító kolostor falai és épületei a bizánci építészet jelentős alkotásai. A kolostor legfontosabb részei, a 6. századból származó bazilika és az úgynevezett „Égő csipkebokor-kápolna” különösebb károsodás nélkül, jó állapotban maradtak fenn. A kolostorban található a világ legrégebbi, folyamatosan működő könyvtára, felbecsülhetetlen értékű kora keresztény kéziratokat és ikonokat őriznek, valamint egy Jézus színeváltozását ábrázoló, szintén a korai kereszténység korából származó mozaikot.

Hirdetés

Aludj a könyvespolcok között

Biztos vannak olyanok, aki zárás után is szeretnének a könyvesboltban maradni. Megtapasztalni a helyiség közegét, atmoszféráját, hogy milyen egész éjszaka kutatni, lapozni, falni a könyveket. Tokióban járva erre is lehetőség van, miután egy nem mindennapi hostelt hoztak létre, mégpedig egy könyvesbolt mintájára.

A Book and Bed Hostel egy emeletes ház hetedik emeletén található, Ikebukuro szomszédságában, az ikebukurói állomástól mindössze egypercnyi sétára […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/02/15/erdekes-konyvesboltok-a-vilagban-teve-konyvtar-szent-katalin-kolostor-bukarest/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mentőövet dobtak az Újszínháznak, de félő, hogy a többi elsüllyed

Mentőövet dobtak az Újszínháznak, de félő, hogy a többi elsüllyed

Mint azt korábban az Index megírta, február végére fizetésképtelenné válik az Újszínház, nem tudja kifizetni …