2022. január 18., keddMa Piroska napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2022.01.18. Piroska Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A világ legjobb vörösbora egy villányi tétel

Hirdetés

A világ legjobb vörösbora egy villányi tétel

A világ legjobb vörösbora a villányi Jammertal Borbirtok 2015-ös Cassiopeia Merlot-ja lett a Concours Mondial de Bruxelles 2021 ítészei szerint. Tudjuk, hogy rengeteg a borverseny, emiatt érdemes kicsit kontextusba helyezni a dolgot.

Borversenyek Európában

Zsűriznek a Concours Mondial de Bruxelles nemzetközi borversenyen a spanyolországi Valladolidban 2017. május 5-én

Zsűriznek a Concours Mondial de Bruxelles nemzetközi borversenyen a spanyolországi Valladolidban 2017. május 5-én

Fotó: Nacho Gallego / MTI / EPA

A nemzetközi versenyek közül az európaiak a mértékadók, köztük a bordeaux-i Citadelles du Vin; a Décanter World Wine Awards londoni borversenye; a Concours Mondial de Bruxelles-t, amelynek helyszíne változó, idén Luxemburgban rendezték meg. Ezenkívül számottevő a Mundus Vini, de ne feledkezzünk meg a Vinitalyról sem, amelyen jobbára olasz borok versenyeznek. A fenti megmérettetéseken sok kategória és alkategória versenyez, így több „legjobb bor” díj születik. Elég ritka és kiszámíthatatlan, ami az idei Concours Mondial de Bruxelles-en történt, ahol vörösborban, fehérborban és pezsgőben is megnevezte a zsűri – mely ezúttal 7500 vörösbort emelt a szájához – az abszolút legmagasabb pontszámot elért tételeket.

Hirdetés

A siker izgalmasan hangzik, annak ismeretében meg különösen, hogy a díjazott borbirtok tulajdonosa érsebész, orvosi műszereket forgalmazó cége hazai kórházak beszállítója, egyúttal Szűcs Róbert több amerikai orvosiműszer-gyártó cégbe is befektet. Az orvos húsz évvel ezelőtt a barátaival a villányi borvidéken kirándult, a kikapcsolódásnak szánt bortúrát pedig egy borászatba való társulás követte. A Wunderlich Pincészet ennek köszönhetően ma már Jammertal Borbirtok, a környék modern borászata, nominális kapacitása egymillió palack.

Az, hogy orvos vagyok, a szemléletemet formálja. Egykori hivatásomról a tisztaság és a sterilitás szavak jutnak eszembe. Orvosként sokat tanultam a higiéniáról és itt csak tiszta, a létező leghigiénikusabb környezetben alkotok, mert csak ilyen közegben lehet jó, pláne jó vörösbort elkészíteni – ismerteti hitvallását Szűcs.

Borászata jó 20 éve egyszerűen befektetésnek indult, csak menet közben kezdte a szakmába mélyebben beleásni magát. Ezen a pályán szintén a maga útját járja.

Kóstolni mindhalálig

„Erősen elgondolkodtatott, hogy amikor meghívtam Napa Valley-be villányi borászokat, ők az ikonikus helyi borászatok végiglátogatása, -kóstolása után esténként a szobában elővették az otthonról – eredetileg bemutatásra – hozott borokat, iszogatták, és megállapították, hogy az amerikaiak hülyék, és még nem ittak egyetlen pohár jó bort sem. Ez az eb ura fakó, Ugocsa non coronat mentalitás tapasztalataim alapján itthon sokkal inkább szabály, mint kivétel, és most kizárólag vörösborról beszélek. Egyenes út a semmibe… Folyamatosan kóstolni kell, kritikusan, és legfőképp önkritikusan. Szakmai ártalom, de bárhol bármilyen vörösbor kerül elém, a hibát és javítanivalót keresem benne, nem a felhőtlen élvezetet. Könyvből nem lehet megtanulni a borokat.”

Dr. Szűcs Róbert, érsebész, a villányi Jammertal Borbirtok tulajdonosa

Dr. Szűcs Róbert, érsebész, a villányi Jammertal Borbirtok tulajdonosa

„Mihez is tudnád hasonlítani a saját borodat, ha nem kóstoltál eleget? A világon Ausztrália és Dél-Afrika […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/gasztro/2021/12/17/a-vilag-legjobb-vorosbora-egy-villanyi-tetel/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az új Sikoly-filmen úgy rettegtünk, hogy majdnem kimentünk róla

Az új Sikoly-filmen úgy rettegtünk, hogy majdnem kimentünk róla

Wes Craven 1996-ban egy olyan horrorfilmet tett le az asztalra, amely egyszerre volt véres, ijesztő, …