2022. augusztus 13., szombatMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.13. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A választások előtt még a Fidesznek és az ellenzéknek is fontos volt az Átrium Színház

Hirdetés

A választások előtt még a Fidesznek és az ellenzéknek is fontos volt az Átrium Színház

Múlt csütörtökön, 2022. június 30-án indult meg az Átrium Színház nyílt sisakos szélmalomharca a fennmaradásért, amikor a közösségi médiában bejelentette: a színházban több munkatársnak fel kellett mondaniuk, a színház jövője bizonytalanná vált az anyagi körülmények miatt. Mivel a független színházakat segítő állami támogatások egyik feléből nem kaptak, a másik, számukra megítélt rész pedig nem érkezett meg, a közönséghez fordultak segítségért. Eddig 31 millió forint adományt sikerült összegyűjteniük.

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által folyósított Előadó-művészeti többlettámogatási program 12 milliárd forint elosztásáról  döntött áprilisig, amelyből a Független Előadó-művészeti Szövetség szerint az Átrium mellett olyan független színházak sem kaptak, mint

Pintér Béla és Társulata, valamint a kiemelt minősítéssel rendelkező CentrÁl Színház sem.

Hirdetés

Megkérdeztük a Nemzeti Kulturális Alapot (NKA) arról, mi történt az Átriumnak megítélt 17 millió forinttal, amelyről a színház képviselője a HVG-nek azt nyilatkozta korábban, hogy elvben az övék lehetne, de nincs, aki a támogatási okiratot aláírja.

Az NKA válaszát szó szerint közöljük:

„A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) működési támogatást nem nyújt, pályázati úton tematikus programokat támogat. A hvg.hu portálon megjelent »Ennek nem szabadna megtörténnie, ez rombolás – Tényleg bezár az Átrium?« című interjúban helytelenül megnevezett támogatás tehát nem a Nemzeti Kulturális Alapból származik.

Az NKA mint elkülönített állami pénzalap a minisztériumi pályázatok lebonyolításában nem vesz részt, a pályázatok elbírálásánál döntési jogkörrel nem rendelkezik. Az NKA forrásaiból a kollégiumi rendszeren keresztül részesülhetnek támogatásban a kulturális szféra szereplői.

Ami a pályázatok bírálati szempontrendszerét illeti, a Nemzeti Kulturális Alap kollégiumi pályázatainak bírálati szempontrendszere minden esetben szerepel a pályázati felhívásban. Az Előadó-művészeti többlettámogatási program esetében a szempontrendszert a Kulturális és Innovációs Minisztérium határozza meg.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium tájékoztatása szerint a napokban Karácsony Gergely főpolgármesterrel lefolytatott személyes egyeztetés alkalmával Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és a Főpolgármester megállapodtak abban, hogy a már kialakított döntéshozatali rendszert mindkét fél hatékonynak tekinti, és a továbbiakban is eszerint járnak el. Az idei évre vonatkozó finanszírozási döntések a főváros által delegált szakértők javaslatai alapján megszülettek, a szerződéskötési folyamat pedig elindult.”

Zsedényi Balázs, az Átrium produkciós igazgatója az Indexnek a következőképpen reagált az NKA válaszára:

Ez egy bürokráciai kérdés. Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága folyósítaná a támogatást, miután egy szakmai kuratórium dönt arról a minisztériumban, hogy a beérkező pályázatokat milyen mértékben támogatja. Az Átriumhoz hasonlóan sok más független színházhoz sem jutott el ez az összeg.

A tét a tisztánlátás

Zsedényi Balázs azt is elmesélte nekünk, hogy nagyon fontosnak tartja, hogy bizonyos fogalmak ne keveredjenek, mivel az a pénzösszeg, amelyre pályázni lehet, nem említhető egy lapon az Előadó-művészeti többlettámogatással, több okból sem: „A többlettámogatási kérelem nem pályázat. A kérelmeknél nincs transzparens döntési folyamat, és nincs az elbírálásnak törvényi határideje, ezért lehet az, hogy 2021 novembere óta nem kaptunk választ arra, hogy ezeket a kérelmeket valaha elbírálják-e, és hogy milyen összegben.”

Külön kiemeli:

a működési pályázatoknál szakmai kuratórium dönt az elbírálás felől, szemben a többlettámogatási kérelmekkel, amikről a kulturális államtitkár dönt egy személyben.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/07/06/nemzeti-kulturalis-alap-atrium-szinhaz-fuggetlen-eloado-muveszeti-szovetseg-zsedenyi-balazs/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Disney+ elhozta nekünk az év legaranyosabb sorozatát

A Disney+ elhozta nekünk az év legaranyosabb sorozatát

Jó hosszú ideig kellett rá várni, hogy a Marvel egyik legkedveltebb szuperhőse saját kalandot kapjon, …