2024. július 19., péntekMa Emília napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.19. Emília Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A Twin Peaks óta nem láttunk ennyire különleges horrort

Hirdetés

A Twin Peaks óta nem láttunk ennyire különleges horrort

2024-re egyáltalán nem megdöbbentő, ha valaki sorozatokért rajong. Beették magukat a tévészériák a hétköznapjainkba, és bár a streaming általi tartalomszolgáltatásnak köszönhetően mindenki azt néz, ott, és amikor akar, mégis biztos pont az életünkben, hogy ha a Trónok harcáról, a Stranger Thingsről, vagy bármelyik populáris alkotásról szeretnénk eszmét cserélni, még akár a kocsmában is találunk hozzá beszélgetőtársat. Az is kollektív élmény, hogy egy remekül sikerült sorozat mennyire át tudja venni az életünk felett az irányítást, és amikor a végére érünk, egy gyászhoz hasonló procedúrán megyünk keresztül. Mintha egy szerettünk hiányával kellene megbirkóznunk, olyan űrt képes hagyni bennünk egy-egy kasza.

https   cdn.sanity.io images xq1bjtf4 production 87ece728b932226

Fotó: A24

Valami hasonlót élnek át az I Saw the TV Glow című új horrorfilm főszereplői is. 1996-ban járunk, egy álmos amerikai kisvárosban, ahol egy Owen (előbb Ian Foreman, majd Justice Smith alakításában) nevű hetedik osztályos kiskölyök, egy igazi kívülálló összebarátkozik a kettővel felette járó Maddyvel (Brigette Lundy-Paine). Kettejüket nem más köti össze, mint egy késő este vetített tévésorozat, a The Pink Opaque című misztikus történet, amelyért egymásra licitálva kezdenek rajongani. A The Pink Opaque egy tipikus Monster of the Week-struktúrára felhúzott horrorszéria, amiben két, egymástól távol élő lány közösen veszik fel a harcot a Mr. Melancholy nevű, hátborzongató főgonosszal, és a világ békéjét tönkretenni igyekvő csatlósaival.

A párhuzamot, amely a film főszereplői, Owen és Maddy, valamint a The Pink Opaque hősnői között húzódik, nem nehéz meglátni. Mind Owen, mind Maddy a kedvenc sorozatukhoz hasonlóan szörnyetegekkel küzdenek, a nagy különbség viszont, hogy ők nem csak a külvilág veszélyeivel kénytelenek farkasszemet nézni, hanem az őket belülről szétvetni készülő feszültséggel is meg kell birkózniuk valahogy.

Hirdetés

Az Atypical című Netflix-sorozatban korábban remeklő, és ezúttal is érzékeny színészi alakítást felmutatni képes Brigette Lundy-Paine egy leszbikus tinédzser bőrébe bújik, akit mássága miatt készül kivetni magából a zárt kis közösség. És ki is vetik igazából, Maddy a legjobb barátját, a még nála is visszahúzódóbb Owent jó pár évre hagyja egyedül… Justice Smith karakterének pedig nem csak emiatt, hanem kedvenc sorozatuk hirtelen jött elkaszálása és az őt nyomasztó nemi diszfória miatt is fájhat a feje.

https   cdn.sanity.io images xq1bjtf4 production 0627995df34e09f

Fotó: A24

Az I Saw the TV Glow legnagyobb horrorja és legijesztőbb húzása nem a végtelenül gonosz Mr. Melancholy, hanem annak a vérfagyasztó kérdésnek a felvetése, hogy mi van akkor, ha nem mozdulunk? Ha feltesszük a kezünket, beletörődünk a sorsunkba, és nem változtatunk önmagunkon, kockáztatva azt, hogy boldogtalanul öregszünk meg. Igen, az író-rendező Jane Schoenbrun transzneműsége miatt egy transz-allegória is belelátható […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2024/06/20/i-saw-the-tv-glow-a24-pszichologiai-horror-film-vod-jane-schoenbrun-twin-peaks-kritika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A rendezvény, ahol a nők gyógyulnak, miközben a férfiak menekülőre fogják

CrimeCon az a hely, ahol a tragédia szórakozás, legalábbis egyeseknek. Másoknak sokkal inkább a traumák …