2021. szeptember 24., péntekMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A Tűzhegy varázslójának labirintusa 39 éve nyitva áll a kalandorok előtt

Hirdetés

A Tűzhegy varázslójának labirintusa 39 éve nyitva áll a kalandorok előtt

Már harminckilenc éve annak, hogy 1982. augusztus 27-én megjelent Steve Jackson és Ian Livingstone első lapozgatós játékkönyve, A Tűzhegy varázslója, eredeti címén: The Warlock of Firetop Mountain. (Korábban, a Kaland-Játék-Kockázat sorozat 30. évfordulója alkalmából is jelent meg cikk a témában az Indexen.)

Akinek ez mond valamit, annak bizonyosan gyermekkorának vagy ifjúkorának legendás kalandmesteríróit jelenti a két név, a címről pedig Allansia egyik leghatalmasabb varázslója, Zagor jut az eszébe, aki orkjaival és egyéb gonosz szolgáival a Tűzhegy labirintusának mélyén szövögeti sötét terveit.

Noha Steve Jackson és Ian Livingstone első lapozgatós könyvét, illetve a sorozatuk egy részét csak 1989-től ismerhette meg a magyar olvasótábor a legendássá vált Rakéta Könyvkiadó gondozásában, a Fighting Fantasy (ismertebb hazai nevén: Kaland-Játék-Kockázat) története a múlt század 80-as éveinek elejére nyúlik vissza. Az írópáros már jóval előbb megismerkedett, de 1980–1981-ben kezdett kibontakozni a kezeik alatt a Fighting Fantasy lapozgatós játékkönyvsorozat.

Hogy röviden mit is jelent a Fighting Fantasy? Egy egyjátékosos szerepjáték egy izgalmas történetbe, könyvbe ágyazva. „Ennek a könyvnek Te vagy a hőse.”

Hirdetés

Steve Jackson és Ian Livingstone köteteinek a lényege, hogy egy adott háttértörténet után az olvasó kezébe kerül az események alakításának a lehetősége (értelemszerűen ennek a műfajnak vannak korlátai), hogy eldöntse, milyen úton-módon próbálja teljesíteni a kijelölt küldetést.

Ha megküzdesz a háromfős ork csapattal, akkor lapozz a 84-re. Ha inkább elmenekülsz, akkor lapozz a 12-re.

A választásnak komoly következményei lehetnek, nem mindegy, milyen utat követünk, ha például a küldetés teljesítéséhez tárgyakat is meg kell szereznünk. Egy-egy hibás döntés könnyen vezethet a küldetésünk bukásához is (Kalandod itt véget ért.). A Fighting Fantasy történetei tehát nem lineárisak, hanem nekünk kell lapozgatva eljutnunk a sikeres befejezéshez.

Ezek a könyvek egyszerre jelentettek szórakozást és játékot. Kidolgozott harcrendszerük volt, amelyhez azonban elegendő volt egy ceruza, egy radír és két dobókocka.

Te vívsz meg a kocka segítségével óriásokkal és szörnyekkel, magad döntesz, hogy merre haladj tovább, kivel barátkozz, csatázz.

A kötetek tartalmazták a töltögetendő kalandlapokat, de a komolyabb és igényesebb gyűjtők inkább sajátot rajzoltak, hogy azzal is […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/08/27/a-tuzhegy-varazslojanak-labirintusa-39-eve-nyitva-all-a-kalandorok-elott/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ebben nincsen semmi flanc, csak három akkord, vidámság és lendület

Ebben nincsen semmi flanc, csak három akkord, vidámság és lendület

Elkészült legújabb klipjével az egri punk-rock banda, a The Wallkids. A Hiába futsz! című dal vizuális …