2023. május 31., szerdaMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A török jelölt átnevezné és Európa élvonalába emelné a magyar Operát

Hirdetés

A török jelölt átnevezné és Európa élvonalába emelné a magyar Operát

Ertüngealp Alpaslan kiválóan beszél magyarul, mert bár Isztambulban született görög–török családban, 36 éve Budapesten él, ezt tekinti az otthonának. A Liszt Ferenc Zeneakadémián előbb zongoraművészként (1987–1993), majd karmesterként (1995–2000) tanult, itt házasodott meg, itt születtek gyerekei. Ahogy a podcastban is elmondja, „nemzetközileg mozgó, hazai gyerekről van szó”, tehát – bár angol nyelven is megjelent a kiírás – nem számít külföldi pályázónak.

Az Operaház élére azért jelentkezett, mert megkeresték a barátai, kollégái azzal, hogy kell egy nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező ember, akinek helyismerete is van. Mint mondja, a budapesti Operaház jelenleg Európában az első ötven dalszínház között szerepel, de ők szeretnék, ha az első húszban – a londoni Covent Garden, a Bécsi Állami Operaház vagy a milánói Scala társaságában – tartanák nyilván. Idáig hosszú út vezet, szemlélet- és arculatváltásra van szükség, meg kell újulni, miközben a nemzeti értékeinket is meg kell őrizni.

Alpaslan Ertüngealp, György Péter Bruno és Egerházi Attila

Alpaslan Ertüngealp, György Péter Bruno és Egerházi Attila

Hirdetés

Fotó: Nagy Tamás / Index

Túl sok a bemutató

A pályázat az Operaház épületének az eredeti, Magyar Királyi Operaház elnevezést javasolja, míg az intézmény nevének a Magyar Állami Operaház helyett a Magyar Nemzeti Opera kifejezést. Ez Ertüngealp Alpaslan szerint gyökeres változást eredményezhet, elsősorban a szemléletünkben.

Ha a ház visszakapja a Magyar Királyi Operaház elnevezést, akkor ezzel európai királyi operaházakhoz lehet csatlakozni: van belőlük hat

– mondja a török származású karmester. A társulat pedig több épületben működik, az Ybl-palotában, az Erkel Színházban és az Eiffel Műhelyházban, ezért a társulatot Nemzeti Operának kell nevezni, nem háznak. Ez angolul és németül is így hangzik majd, ezzel pedig Európa összes operaházához csatlakozni tudunk, mert mindenütt nemzeti operák működnek, kivéve Németországban és Ausztriában.

A pályázat szerint a Magyar Állami Operaház jelenleg rengeteg bemutatót tart: ettől a nemzetközi reputáció nem emelkedik, a sok premier közül viszont több darab is kérészéletűnek bizonyul. Egerházi Attila ezzel kapcsolatban elmondja, hogy a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/04/01/magyar-allami-operahaz-foigazgatoi-palyazat-ertungealp-alpaslan-arutluk-podcast/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gioconda Belli, hazájából kitagadott író kapta a Zsófia királyné-díjat

Gioconda Belli, hazájából kitagadott író kapta a Zsófia királyné-díjat

A feminista és erotikus hangvételű munkáiról ismert Gioconda Belli nicaraguai költő, író nyerte idén a …