2023. március 26., vasárnapMa Emánuel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.03.26. Emánuel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A szörnyű gyerekkor csak a kezdet volt

Hirdetés

A szörnyű gyerekkor csak a kezdet volt

Psota Irént legtöbbször úgy látjuk magunk előtt, mint akinek áradó jókedvét semmi nem tudja fékezni, de drámai szerepeihez bőven volt honnan merítenie. A Horthy-korszakban született, 1929. március 28-án, egy Tömő utcai pincelakásba.

Brutális, alkoholista apa mellett nőtt föl, aki, miután megpróbálta megölni a feleségét, börtönbe került, majd visszaköltözött a családhoz: a bosszú nem maradt el. A kis Irén akkor gyógyszerekkel megpróbált öngyilkos lenni. Gyűlölte az apját, nem egyszer tanúja volt, ahogy az anyját a hajánál fogva végighúzza a telepen. Apja végül egy játszótéri hintára akasztotta fel magát.

A kétszeres Kossuth-díjas színésznő később úgy nyilatkozott gyerekkori traumáiról, hogy kiheverni soha nem tudta, de erőt merített belőlük a színpadon. 

Hirdetés

Gyerekként mindig éhes volt,

ezért – Makk Károly, későbbi vőlegénye elmondása szerint – felnőttként is mindig volt nála valami, mondjuk egy fél cipó, hogy legyen mit ennie. 

De Makk Károllyal sem járt jobban, akivel főiskolásként ismerkedett meg: a rendező Psota visszaemlékezése szerint számos abortuszra kényszerítette, ráadásul mindezt a Ratkó-korszakban, amikor minden szempontból kockázatos volt a tiltott terhesség-megszakítás. Mindennek tetejében a kitűzött esküvőjükön nem Psota Irént, hanem Krencsey Marianne színésznőt vette feleségül.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/02/25/psota-iren-szornyu-gyerekkor-szerelmek-halalanak-evforduloja-kviz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Jó nézni, hogy az oroszok is szenvednek

Jó nézni, hogy az oroszok is szenvednek

A Télikertbe lépve egy hatalmas, idő marta télikert belsejével találjuk szembe magunkat. A színpadkép Bagossy …