2021. március 5., péntekMa Adorján napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.03.05. Adorján Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A színházi szakma előadással emlékezik Börcsök Enikőre

Hirdetés

A színházi szakma előadással emlékezik Börcsök Enikőre

Börcsök Enikő megfáradt feleséget játszik, igénytelenül lenőtt, itt-ott ősz hajjal a Pesti Színházban, Spiró György önszembesítő darabjában, a Kvartettben. Valamikor az 1990-es évek végén vagyunk, amikor tíz forint egy tojás, a papával együtt kettejüknek nincs 30 ezer forint nyugdíjuk, csirkepaprikást esznek mákos tésztával a viaszosvászon terítős, rénszarvas falvédős, gázsparheltes konyhában, ahol a hűtő a hatvanas évekből vagy még korábbról maradt vissza. 

Börcsök otthonkában kardigánnal, a papa, Hegedűs D. Géza zizegő prolimelegítőben, sörhasán necctrikóval.

Hirdetés

Ki se dugja fejét, az Ejrósportot nézi a hálóban. Az angol nyelvű közvetítés kiszűrődik, hogy mit néz, rejtély. A papának mája van meg vérnyomása. Meg ez a kis szoba-konyha itt a külvárosi panelben a csipkefüggönnyel, meg a hűtő és a hálószobaajtó közé kifeszített falvédővel.

A mama nem öreg még, 58 lehet, de az élet már mögötte van. Leszázalékolt textilgyári alkalmazottként kötöget naphosszat a konyhában. Annyi szvettert kötött már, amennyit soha nem fog senki elhordani, de szereti nézni, ahogy szaporodnak a szemek, növekszik az anyag.

Ebbe a leszázalékolt, otthonkás-falvédős panellétbe toppan be a vendég, Kern András, egyenest Amerikából.

Ő is 58, az Öreg kortársa, együtt fociztak gyerekkorukban. Már nyugdíjas, azért jött, hogy megköszönje az Öregnek, az egykori ávósnak, amiért megmentette az életét. Amiért ’57 januárjában becsöngetett a lakásukba, és megmondta, menjen, ha kedves az élete, mert ő lesz a következő, akivel leszámolnak. És ő ment, meg se állt Amerikáig, szüleit, családját hátrahagyva, haza se jöhetett, szülei meghaltak, a temetésükön se lehetett itt, a sírhelyük meg lejárt azóta. Odakint mérnöki karriert futott be, most nyugdíjas, havi 2000 dollár a nyugdíja.

Börcsök Enikő és Hegedűs D. Géza

Börcsök Enikő és Hegedűs D. Géza

Fotó: Gordon Eszter / Vígszínház

Azért jön, hogy megköszönje az Öregnek az életét. Hogy meghálálja. Az Öreg gyanakodva nézi, méregeti, ki ez, mit akar, tuti ráküldtek valami imperialistát, hogy vele is mint volt ávóssal leszámoljanak. Eljátssza, hogy nem emlékszik. 

Hegedűs D. Gézának ez élete egyik legjobb alakítása.

Szinte arcul vág, ahogy ezt a bizalmatlan, zsigereiig primitív, a maga világába kövesedett, a félelemtől és a bizalmatlanságtól az agresszió páncélja mögé bújó echte panelprolit hozza egyfajta mélyről jövő, gurgulázós, ősprimitív hanggal, ahogy leteremti az asszonyt egy Kussoljál!-lal.

Az Öreg egészen a darab végéig kitart: ő nem ismeri ezt a figurát, felőle hálálkodhat nyugodtan. Nem kér a felajánlott hitelkártyából, az autóból, a közös házból. Ő nem eszik abból, amit az amerikás magyar tálcán kínál elébe, aki elvált, gyerekei felnőttek, kirepültek, nyugdíjazták, s most elképzelte, hogy hazajön Budapestre, és a pénzén családot vesz magának. Persze őszintén akarja ő meghálálni, amit az Öreg egykor vele tett, őszintén akar adni, de ezeknek nem kell. Nemcsak mert gyanakodnak, mert nem tudják mire vélni, mi ez, tényleg van-e mire hálálkodni, de mert nekik ez az életük, és innen kifelé már nem látnak. 

Beszűkültek a kültelki panel szarvasfalvédős horizontjába, ahonnan már nincsen másik élet.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/szinhaz/2021/02/12/borcsok-eniko-a-pesti-szinhazbol-elet-a-falvedo-arnyekaban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Dobó Kata mesél élete fordulópontjairól

Dobó Kata mesél élete fordulópontjairól

Liebhaber Judit az egykori modell, miután beutazta a fél világot a kilencvenes években, az Adjuk meg …