2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / „A színház, amit úgy hívtak, hogy Törőcsik Mari, örökre bezárt”

Hirdetés

„A színház, amit úgy hívtak, hogy Törőcsik Mari, örökre bezárt”

A Színház- és Filmművészeti Főiskola operett szakos elsőéves hallgatójaként bízta rá Fábri Zoltán a Körhinta című filmje főszerepét. Ebben az évben ment férjhez évfolyamtársághoz, Bodrogi Gyulához, aki így emlékezett az első pillanatra:

„Az első félév rostavizsgáján történt. Tüneményes volt. Egy évfolyamba jártunk, csak ő az operettszakra, én meg a prózaira. De mindig beültünk egymás vizsgáira. Én csak néztem, néztem őt, és valami nagyon furcsát éreztem. De ahogy az emlékesten mondtam: mindenki szerelmes volt bele. Azt énekelte, hogy Az én kedves galambom most megyen hazafelé… és éreztem, hogy valami történt velem. Hogy ő mikor érezte, azt nem tudom, de gyalog mentünk ki utána a Sportcsarnokba, arra emlékszem. Csurka Laci akkor még kosárlabdázott, és az ő meccsére mentünk. Visszaúton pedig megbeszéltük, hogy valamilyen formában mi már akkor összetartozunk.”

Nem sokkal később, 1956 decemberében összeházasodtak, miközben még dörögtek a fegyverek. Erre Törőcsik Mari így emlékezett egy interjúban:

Egyik tanúnk Bodrogi Gyula édesapja volt, a másik egy közelben talált utcaseprő. Úgy voltunk felöltözve, mint két menekült

Hirdetés

Törőcsik Marit sokan szerették, ő is szeretett szeretni, szerelmei gyakran életfogytig tartó barátsággá alakultak. Valódi társának végül harmadik férje, Maár Gyula rendező bizonyult, akivel 1972-ben házasodtak össze, és 41 éven át, férje haláláig szerették egymást.

Magyarul is felfedezte őt a nagyvilág.

„Most is hallom Milos Forman mély, dörmögő hangját, ahogy Robert De Niro születésnapi partiján Karlovy Vary ékszerdoboz szépségű kis szállójában arra a kérdésemre, hogy melyik volt ifjúkora legemlékezetesebb magyar filmje, azt mondja: »A Körhinta! Mi szerelmesek voltunk Marikába« – tette hozzá nyomatékosan. De ugyanezt hallottam Jiří Menzeltől is, akihez évtizedeken átívelő, testvéri kapcsolat fűzte. Ő volt Törőcsik Mari életében az egyetlen ember, akivel annak ellenére, hogy semmilyen közös nyelvük nem volt, hosszasan el tudott cseverészni. De már vele sem tud többé találkozni. Sorra távoztak azok, akiket annyira szeretett. Bara Margit, Garas Dezső, Makk Károly és most ősszel a »Jirzsí«, ahogy szokta mondani.” – írja róla Szabó G. László a pozsonyi Új Szóban megjelent kiváló riportjában.

Bérczes Lászlónak, aki nagyszerű könyvvé formálta beszélgetéseiket, azt mesélte, hogy egy francia újságíró egyszer utána járt, és kiderült, hogy az ő filmjeit játszották legtöbbet Cannesban.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/11/23/torocsik-marik-bodrogi-gyula-maar-gyula-korhinta-cannes-milos-forman-meszaros-marta/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kijött az Indiana Jones 5 előzetese

Kijött az Indiana Jones 5 előzetese

2023. június 30-án mutatják be az Indiana Jones ötödik részét, melynek előzetesében Harrison Ford ismét …