2022. május 19., csütörtökMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
2022.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A Szent Grálból inni a Disco bort

Hirdetés

A Szent Grálból inni a Disco bort

Egy babos kendőből nem könnyű jósolni. Bár össze lehet kötni úgy a fehér pöttyöket, hogy az egy koronás B betűt adjon ki, de az nem látszott 1980-ban ezekből a pöttyökből, hogy eljön az idő, amikor majd a Beatrice laza másfél év alatt négy lemezt és egy kislemezt is kiad, úgy, hogy nem is írnak új dalokat.

Számos Beatrice-lemez van forgalomban, csak a Covid alatt megjelent két, 1981-es koncertfelvételeket tartalmazó LP, elérhető a Kisstadion ’80 lemez Beatrice-blokkjának teljes hanganyaga önálló albumon, sőt egy vinyl kislemez (Minek él az olyan, 1979 végi rádiófelvétel) is a boltokba került.

Szóval lassan több a Beatrice-album, mint ahány pötty van egy katicabogáron. Vagy éppen egy babos kendőn.

Hirdetés

És akkor korábban publikált Ricse-albumokról, -CD-ről nem is beszéltünk. Mégis: a Szent Grál, a több mint 50 éves zenekar történetének legfontosabb dokumentuma, a Topis Rok című anyag csak most jelent meg hivatalosan vinylen.

Beatrice cover 3.

Fotó: Poós Zoltán

Azaz: végre kiváló hangminőségben, remaszterizált hanggal a boltokban van az 1979 tavaszán rögzített, legendás rádiós demófelvétel tíz száma. Mert ugye nem mindegy, hogy egy adott dalt mikor rögzítenek, a fénykorban vagy akkor, amikor már maguknak az előadóknak sem fontos.

Mentek volna, feloszlottak

A most megjelent tíz szám (Nagyvárosi farkas, Kislány bug(y)i, Térden állva, Topis zenész, Angyalföld, Jerikó, Motorizált nemzedék, Nem kell, Topis blues, Üzenetek I.) a mai napig a Beatrice-koncertek törzsanyaga. Persze a Mit akarok még, a Katicabogárka, a Viszlát, a Kifakult sztár, a Meditáció és az Európa nincs rajta, de minden nem fér rá egyetlen lemezre, hiszen a punk-Beatrice (1978–1981) összesen kb. három lemezre való anyagot írt.

Figyelemre méltó, hogy ezeknek a nagy része klasszikus rockhimnusz lett, kivéve talán a Lugossy László távozása utáni korszak punkos, new wave-es dalait, amelyeket a zenekar már nem tudott igazán kidolgozni. Aztán 1981 augusztusában az ismert okok miatt (nem léphettek fel az 1981-es, Hajógyári-szigeten megtartott rockfesztiválon, mert az ún. szakma nem állt ki mellettük) feloszlottak.

Szóval 1988 őszén, még a rendszerváltás előtt megjelent a Ring kiadásában az újra összeálló Beatrice ’78–88 című, régi és új dalokat tartalmazó anyaga, aminek tracklistája többé-kevésbé megegyezik ezzel a bizonyos 1979-es demóval, a szintén alapvetően régi dalokat tartalmazó Gyerekkorunk lexebb dalai című albumon pedig ott voltak az addigi kiadatlan slágerek is, szóval miért kéne elájulnunk attól, hogy most vinylen is megjelenik az a bizonyos demó? (Ami állítólag titokban készült a Magyar Rádió 6-os stúdiójában, a zenekar tagjai pedig egy Club 99 whiskyt adtak a jóakarójuknak.)

Rock és koordináta

Nos, rock and rollban nemcsak a vízszintes vonalak, azaz a kották vonalai fontosak, hanem a függőlegesek is, azaz számítanak a tér és idő koordinátái is. Fontos, hogy jó […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/zene/2022/05/14/stenk-beatrice-lemez-nagy-fero-koncert/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az uniformis alatt neccharisnya és csipkés bugyi volt

Az uniformis alatt neccharisnya és csipkés bugyi volt

„Ez rettenetes!” – mondja a darab egy pontján Pentheusz, és igaza van. A színpadon vér, …