2020. október 26., hétfőMa Bianka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.10.26. Bianka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A Szeged-élményről írt gasztrokönyvet egy fiatal pár

A Szeged-élményről írt gasztrokönyvet egy fiatal pár

Egy fiatal pár gondolt egy merészet és könyvet írt Szeged gasztronómiájáról. Székely Alexandra és Fabó Gergő fejéből pattant ki az ötlet. Habár már több éve foglalkoznak a szegedi gasztróval, mégis csak tavaly hozták meg a döntést, hogy amit csinálnak, azt kézzel foghatóvá teszik. Formabontó, merész, vagány kiadványt hoztak össze. 

Mi inspirálta önöket a könyv megírásakor?

Fabó Gergő: Magyarországon a gasztroforradalom már kezd parázslani egy ideje Budapesten és a Balatonon. Szerintünk az Alföldnek is gazdag gasztrokultúrája van, de ez a történet még abszolút nincs kidomborítva. Tehát szerettük volna megmutatni, hogy itt is pezseg az élet.

Székely Alexandra: Kimondtuk az elején, hogy azon a nem létező gasztrotérképen Szegednek is helyet kell csinálni, mert ebben a városban annyira sokszínű a vendéglátás, hogy megérdemli, hogy írjunk róla.

És miért éppen gasztro? Hiszen Alexandra jogot tanul, Gergő pedig kommunikációs szakember.

Székely Alexandra: Szeretünk enni. (nevetnek)

Fabó Gergő: Szerintünk nem kapott még elég figyelmet a szegedi gasztrokultúra. Jó lenne, ha túllépnénk azon, hogy Szegedről csak a halászlére asszociálnak az emberek. Meg kell mutatni, hogy a város ettől már sokkal több!

Volt-e korábbi tapasztalatuk, hogy belevágtak egy ilyen volumenű projektbe?

Székely Alexandra: Alapból már foglalkoztunk a szegedi gasztróval. Van egy blogunk, Mögnézzük címmel. A város éttermeiről írunk több éve. Úgy véltük, tök jó volna ezt valahogy kézzelfoghatóvá tenni.

Mitől más egy könyv?

Fabó Gergő: Formabontóan gondolkodtunk a megvalósításról. Igyekeztünk tartalmilag és vizuálisan megjeleníteni, és olyan plusz dolgokat beletenni, hogy ne egy egyszerű guide könyv legyen. Ezért például amellett, hogy éttermekről írunk, kerültek bele receptek is.

Székely Alexandra: Annak ellenére, hogy tudjuk, a nyomtatott dolgok már nem pörögnek annyira, mi szerettük volna, ha tradicionálisan is tudunk létezni. Végül is Gergő ötlete volt. Tavaly novemberben pattant ki a fejéből. Tavaly tavasszal kezdtünk neki a tényleges munkának. Összegyűjtöttük a potenciális éttermeket. Több mint száz étterem volt a listánkon. Küldtünk nekik leveleket, amelyben megkérdeztük, hogy van-e kedvük a könyvünkben szerepelni. Leírtuk, miről van szó. Volt, aki kapásból elutasított minket, és volt olyan, aki azonnal válaszolt, hogy benne van. Persze azok közül is válogattunk, akik igent mondtak. Azt nem akartuk, hogy mindenki szerepeljen benne. A franchise éttermektől totálisan elzárkóztunk. A szempont az volt, hogy a város legmeghatározóbb, a vendégek és turisták által legkedveltebb vendéglátóhelyei legyenek benne.6

Galéria: Szeged Gasztró KönyveFotó: Gavra Róbert

Mi volt a fő vezérszál, amin elindultak?

Fabó Gergő: A készítés folyamata tavaly nyáron indult be. A könyv tartalmát is mi találtuk ki. A fejünkben úgy rajzolódott ki, hogy szeretnénk, hogy ez ne csak egy átlagos gasztrokönyv legyen. Ezért kitaláltuk, hogy igyekszünk rövid sztoriban összefoglalni az adott étterem történetét. Hogyan építették fel azt, ami most van. Én készítettem az interjúkat, amiket aztán szöveggé formáltam. Nagyon izgalmas volt. Tök jó, pörgős, informatív szövegek lettek.

Székely Alexandra: Nekem sajátos elképzelésem volt, hogy mit szeretnék vizuálisan megjeleníteni. Egy nagyszerű szakemberrel dolgoztunk, együtt állítottuk össze, hogyan nézzen ki […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/10/05/szegedrol_irt_gasztrokonyvet_egy_fiatal_par/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Művészek, akik 56-ban mondtak búcsút Magyarországnak

Művészek, akik 56-ban mondtak búcsút Magyarországnak

Faludy Györgynek, vagy angolosan George Faludynak, aki a pesti flaszter Villona akart lenni, és még …