2022. július 7., csütörtökMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.07. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A Peaky Blinders haldoklása kínos folyamat, máris gyászolunk

Hirdetés

A Peaky Blinders haldoklása kínos folyamat, máris gyászolunk

Az utóbbi évek egyik legjobb sorozatának hattyúdalát voltunk kénytelenek végignézni, pedig egy elegáns, meghökkentő lezárásra számítottunk. A Peaky Blinders öt évadon keresztül szárnyalt, a hatodik évad mégis zuhanórepüléssel ütközött egy sziklának, mi pedig mozdulatlan teteme előtt nem tudjuk, hogy valaha még talpra fog-e állni, vagy kezdjünk inkább gödröt ásni.

PB6 EP01 SC20222434 MS 09.02.21 0818

Fotó: Matt Squire / Netflix

Egyszer minden véget ér, de azt nem gondoltuk volna, hogy a Peaky Blinders (magyarul: Birmingham bandája) című sorozatnál effektíve egy évaddal korábban kell elköszönnünk a minőségi szórakozástól, mint ameddig eredetileg a széria tart. Ugyanis az alkotók öt évadon keresztül tűpontosan szőtték a szálakat, a hatodik évadban viszont a körülmények és a „jólvanazúgy” hozzáállás megtépázták az addig majdnem tökéletesnek mondható történetet.

Hirdetés

Úgy gondolok a hatodik évadra, mint a kezdet végére

nyilatkozta Steven Knight, a sorozat alkotója.

Nagyon örülök Steven Knightnak, én viszont úgy gondolok a hatodik évadra, mint egy rossz viccre, ami után a BBC hamarosan bejelenti, hogy – inspirálódva a Dallasból – az idén megjelent utolsó évadot csak Pamela álmodta, a valódi részek most érkeznek a csatornára. Erre pedig azért is lenne szükség, mert az eredetileg két évadra tervezett lezárás egy évadra, illetve egy egész estés mozifilmre rövidült, másfél-két óra pedig nem fogja tudni kijavítani, amit most hat rész alatt elrontottak.

Gengszterballada alvilági antihősökkel

A Peaky Blinders, magyarul Birmingham bandája című sorozat a semmiből jött, ám szinte azonnal érezni lehetett, hogy időtálló alapsorozatot kaptunk. Nem csoda, hogy a BBC-n debütáló szériát a Netflix szinte azonnal megvásárolta, ezzel még inkább bebetonozva a sorozatot az elmúlt évtized klasszikusai közé, hiszen a platformnak köszönhetően terjedt el a brit gengsztersorozat híre. A sztori középpontjában a címszereplő banda áll, azon belül is a Shelby család életét követjük nyomon.

A sorozatnak rengeteg erőssége van. A képi világa kifogástalan, a fényelés sejtelmes film noir hangulatot teremt, a díszlet hihető, a jelmezek kiegészítik az előző két elemmel felrajzolt korképet. A történet fokozatosan építkezik, izgalmas, egyszerre dolgoznak fel egy meghatározó történelmi korszakot, egy családi drámát és személyes sorsokat. A karakterek emberiek, ám ha kell, megfelelően túlrajzoltak. A zenék, bár koridegenek, mégis beleolvadnak a sztoriba, árnyalják a karakterek hangulatát, a kimagasló dramaturgiai pontokat, és madzagon vezetik az érzelmeinket.

Gondoljunk csak a sorozat főcímzenéjére, a Nick Cave által jegyzett Red Right Hand című számra, amely nemhogy illeszkedett a Peaky Blinders hangulatához, de eggyé vált vele. Nem csoda tehát, hogy az első traktusok után mindenkiben fellobban a kép, ahogy a gyülekező viharban egy magas, jóképű férfi poros, fekete kabátban, vöröslő jobb kézzel közelít felénk.

A hab a tortán a színészválasztás,

a cseresznye a hab tetején pedig maga a főszereplő, Cillian Murphy,

aki a tekintélyt parancsoló családfőt, az alvilági bábmestert, Thomas Shelbyt játssza. A színész a sorozat előtt is feltűnt már több minőségi produkcióban, és mindegyikben remekül teljesített, Tommy Shelby karakterét azonban mintha ráöntötték volna, remek párosítás lett az övék. Tipikusan az a közönségkedvenc szerep, ami utólagos reflektorfénnyel világítja meg Murphy addigi munkáit is, és ez emelte ki a színészt a szimplán tehetségesek halmazából a magasan jegyzett alkotók közé. Tommy karakterét pedig Murphy tette hátborzongatóan vonzóvá, titokzatossá. A szerepet valódi személyiségjegyekkel megtöltve tette élővé, kezdve a cigi meggyújtásának rituáléjától a megszólalásai előtt krákogó köhécselésén át egészen addig a tekintetig, ami mindig a tettek és a mondatok mögé néz, mert a legtitkosabb gondolatokat firtatja.

PB6 EP01 SC5960 MS 08.02.21 0672

Fotó: Matt Squire / Netflix

A kettősük az Alfie Solomonst alakító Tom Hardyval mondhatni plusz geg, hiszen a két színész rengeteg produkcióban játszott korábban együtt, illetve a magánéletben is híresen jó barátok. Ezért is volt külön mókás, amikor a második évadban Murphy Tom Hardy feleségével szűrte össze a levet, ugyanis a történet szerint a magányos, de annál izgalmasabb versenylótréner karakterét, May Carletont Charlotte Riley játssza, aki 2014 óta házas Hardyval. Ez a hármas együttállás a ritka alkalmak egyike, amikor a színészek civil élete említésre méltóvá válik egy produkciót szemlélve, hiszen a magánéletükből fakadó szimpátia kihatott a sorozatbéli karakterek kémiájára is.

Az ötödik évadig a Peaky Blinders egy mesterlövész pontosságával célozta meg a nézőket, még úgy is, hogy az eddig említett pozitívumok messze nem tették hibátlanná a sorozatot. Sokszor akadtak logikátlan karakterutak, olyan […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2022/06/21/peaky-blinders-hatodik-evad-kritika-birmingham-bandaja-bbc-netflix/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kólával öntöttek le egy festményt a Bosch-kiállításon

Kólával öntöttek le egy festményt a Bosch-kiállításon

Egy látogató kólával öntötte le az egyik kiállított festményt a Szépművészeti Múzeum Menny és pokol …