2021. június 16., szerdaMa Jusztin napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2021.06.16. Jusztin Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A pálos rend történetét tekinthetjük meg a Magyar Nemzeti Múzeum új, időszakos kiállításán

Hirdetés

A pálos rend történetét tekinthetjük meg a Magyar Nemzeti Múzeum új, időszakos kiállításán

Régészeti leletek, liturgikus tárgyak, installációk, hazai és külföldi kódexek segítségével mutatja be a pálos szerzetesrendet a Pálosok című kiállítás, amely június 15-től látható a Magyar Nemzeti Múzeumban – adta hírül az MTI.

A tárlatról rendezett hétfői budapesti sajtótájékoztatón Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a magyar történelem és az egyháztörténet összefonódásáról szólva azt hangsúlyozta, hogy a pálos rend története kiemelt jelentőségű, amelyet a kiállítás a mindennapok oldaláról közelítve mutat be. Puskás Antal, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke tanúságtételnek, nagy tanításnak nevezte a tárlatot. Szerinte mindez segít emlékezni arra is, hogy honnan jöttek, hogyan küzdötték le a pálosok a nehéz korszakokat, és mire jutottak. Pető Zsuzsa, a kiállítás egyik kurátora kiemelte, hogy a rend története kevéssé ismert, ugyanakkor rendkívül gazdag.

Puskás Antal, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke

Puskás Antal, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke

Hirdetés

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend alapítója, Boldog Özséb halálának 750. évfordulójára emlékezett 2020-ban. Az esztergomi kanonokból lett pilisi remete szervezte közösségivé az 1220-as évektől népszerűvé vált magyarországi remeteéletet, és alapította meg a pálos rendet 1250 körül. A rend fejlődése folyamatos volt a késő középkorig, a 15. századtól pedig megvetette lábát nem csupán Közép-Európában, hanem Rómában és Európa más szegleteiben is.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/06/07/palos-rend-magyar-nemzeti-muzeum-kiallitas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Grecsó, Dés és Kepes is kiáll az autista gyerekek mellett

Grecsó, Dés és Kepes is kiáll az autista gyerekek mellett

Jótékonysági könyvaukciót hirdet június 15–17. között az Autistic Art Alapítvány. Körülbelül negyven kortárs magyar író és …