2023. április 1., szombatMa Hugó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.01. Hugó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A munkásegység már darázsfészek, a magyar–szovjet barátság még porlad

Hirdetés

A munkásegység már darázsfészek, a magyar–szovjet barátság még porlad

A park felé haladva az újságíróban is felvetődött a kérdés, hogy mi értelme van ennek a gyűjteménynek ma, és mi baj lehet a szobrokkal, melyeket eleve szabad ég alá terveztek. A helyszínen gyorsan kiderül, hogy mindkét dilemmára létezik elfogadható válasz. Ami a kérdés első felét illeti, a Memento Park azok számára is elgondolkodtató, akik még eredeti helyszínükön láthatták ezeket a szobrokat, a fiatalabbak pedig itt jobban megérthetik, miről is szólt többek között a rendszerváltás. Ami pedig az idő vasfogát illeti, a műalkotások egy része eleve nem időtálló anyagból készült, és az áttelepítéskor is felvetődtek hibák.

Eleőd Ákos Ybl- és Podmaniczky-díjas építész harminc évvel ezelőtti Memento Park koncepciója egyrészt arról szólt, hogy műve

MEGÖRÖKÍTI A DIKTATÚRA UTOLSÓ, ÉS A RENDSZERVÁLTÁS ELSŐ PILLANATÁT,

Hirdetés

másrészt megoldást mutat egy kényes és érzékeny téma korrekt feldolgozására. A politikusok többpárti egyeztetéssel, de nagy konszenzussal döntöttek arról, hogy az itt látható negyvenegy köztéri szobor eredeti helyszínéről kerüljön át ebbe a gyűjteménybe.

„Tudták, hogy ebben a történelmi pillanatban a nép ugyanazt akarja, amit ők. Nem beszéltek össze, a rendszerváltás folyamatából nőtt ki, hogy a társadalom ebben a kérdésben ugyanazt akarta, mint az akkori politikai vezetők.” – mondja a Szoborpark Múzeum munkatársa, Holp Judit.


A budai önkéntes ezred emlékműve


21

A budai önkéntes ezred emlékműveGaléria: Memento Park(Fotó: Németh Kata / Index)

Elröppenő rablóvezér

A szobrok, mint képzőművészeti alkotások természetesen az őket megrendelő rendszer ideológiáját tükrözik, de ettől független művészi értéket, sőt rejtett üzenetet is hordoznak. – folytatja Judit. Ilyen például Varga Imre a Vérmezőről a szoborparkba telepített Kun Béla emlékműve is.

Az önkényuralmi rendszerek idején alapvetően nem művészettörténészek ülnek döntési pozíciókban, még azokban sem, ahol arról határoznak, hogy alkalmas-e egy adott műalkotás a számukra kedves ideológiai üzenet közvetítésére.

Varga Imre a Tanácsköztársaság vezére, Kun Béla születésének századik évfordulójára, 1986-ban készítette el szoborcsoportját. Az volt a hivatalos elvárás, hogy a kommunizmus magyarországi építésének csaknem hét évtizedét úgy fessék le, mintha azt hatalmas egység jellemezte volna.

A szoborcsoport egy viharban hánykolódó hajót idéz, melynek testét a nép adja. A figurák között egyértelműen felismerhető gróf Károlyi Mihály és felesége, Andrássy Katinka is. A középpontban láthatjuk a bronzból kiöntött kapitányt – Kun Bélát –, aki mutatja a követendő irányt, közben kalapjával visszafelé integet. Körülötte tömörül a Tanácsköztársaság alatt létrehozott magyar Vörös Hadsereg, és a proletárok, akiket ugyanolyan anyagból készített el a szobrász, mint vezérüket.


Varga Imre a Vérmezőről a szoborparkba telepített Kun Béla emlékműve


21

Varga Imre a Vérmezőről a szoborparkba telepített Kun Béla emlékműveGaléria: Memento Park(Fotó: Németh Kata / Index)

Tehát első látásra egyszerű az üzenet: a kommunista vezér irányt mutat az 1918-19-ben végveszélybe került ország bárkáján, amely a szociáldemokratákká kovácsolódott arisztokratákkal együtt szegül szembe dacosan a történelem viharával a nép hadseregére és a proletariátusra támaszkodva.

Ez a vizuális metaforát boldogan elfogadták az akkori megrendelők, hiszen úgy gondolták, hogy az összeomló régi Magyarország bárkája, melyet a kommunizmus mentett meg a végső megsemmisüléstől, kiváló jelkép az enyhülő szovjet diktatúra és a kádári legvidámabb barakk korában. De mit keres az emlékmű közepén árbócként magasodó klasszikus lámpavas? Varga Imre elmagyarázta a döntnököknek, hogy a fényt jelképezi, ami kigyúlt Kun Béla hatalomra kerültével. Varga fölényes intelligenciájú ember lévén, játszva meggyőzte a nála szerényebb intellektusú elvtársakat, akik épp ezt akarták hallani és látni. Arról nem beszélt a bíráló bizottság előtt, hogy

a lámpavas a magyar szimbólumrendszerben egyértelműen az akasztófa szinonimája,

holott ezt Latour 1848-as balvégzete óta, melyről Petőfi Sándor is rímelt, legalábbis tudható.

A szoborcsoportot eredetileg a Vérmezőn állították fel. Ez a helyszín is érdekes, hiszen a Tanácsköztársaság bukása után Kun Béla a Szovjetunióba menekült, az akkori pletykák szerint magával cipelve egy kupac lopott kincset, melyet a munkáshatalom nevében raboltak el eredeti tulajdonosaiktól. Kosztolányi Dezső Édes Anna című regényében le is írja azt a pillanatot, amikor a bukott vezér maga vezette repülőgépén a Vérmező fölé száll, és ott mint írja:

Egyik ilyen aranylánc, mikor az aeroplán magasba lendült s eltűnt az ég messzeségében, le is pottyant a Vérmező kellős közepére és ott egy öreges úr, régi krisztinai polgár, adóhivatalnok a Várban, a Szentháromság-téren, valami Patz nevezetű – Patz Károly-József – meg is találta.”

A szoborcsoportot a rendszerváltás körül több atrocitás érte, majd, miután eltávolították a Vérmezőről, a park üzemeltetői szerint kifejezetten rosszul építették újra a Tétényi-fennsíkon.


Sztálin csizmái


21

Sztálin csizmáiGaléria: Memento Park(Fotó: Németh Kata / Index)

Purhab és scan

Kiss István acéllemezekből hegesztett Munkásmozgalmi emlékművén már erősen megindult az erózió – ez az anyag egyszerűen nem bírja a szabadtéri viszonyokat. Mostani állapotában már restaurálni sem lehet, újra kéne gyártani az eredeti tervek alapján. Bár ebben a formájában is hatásos, hiszen látszik, ahogy az idő folytatja a művész által elkezdett munkát.

A parkosok purhabtól a sziloplasztig mindenféle filmesektől ellesett trükkel igyekeznek elérni, hogy legalább a darazsak ne tudjanak beköltözni az egyre terjeszkedő rozsdás lukak mögé.

Szerencsére még a park egyik szobra se életveszélyes, bár a gigantikus tanácsköztársasági emlékmű – ez is Kiss István munkája – talapzatát kikezdte már az idő.

Mivel ez a park legnagyobb műtárgya, ha egyszer felborul, valószínűleg ott is marad.

Osztapenkó és Steinmetz kapitányok alakjai viszonylag jól vannak a végfalnál. A tervező szándékai szerint ez a lezárás jelzi, hogy a kommunizmus politikai, gazdasági és erkölcsi értelemben zsákutcának bizonyult. Onnan visszafordulva látjuk Sztálin csizmáit, melyek felső részét eltakarja a bejárati építmény, így innen nem dönthető el, hogy vajon felfelé folytatódik-e az alkotás. A demokrácia útja tehát vizuális eszközökkel teszi fel a félelmetes kérdést: – tényleg eltűnt a zsarnok?

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/02/25/memento-szoborpark-nagyteteny-lenin-sztalin-eleod-akos-kun-bela-varga-imre-europa-nostra/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új formátummal próbálkozik a Magyar Színház

Új formátummal próbálkozik a Magyar Színház

A színház társulata nagy izgatottsággal vetette bele magát az új próbaidőszakba. Éppen csak befejeződött a …