2023. október 2., hétfőMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.10.02. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A Mount Everest nem tűri a komikus feldolgozást

A Mount Everest nem tűri a komikus feldolgozást

Vannak olyan természeti csodák, amelyek határtalan inspirációt tudnak adni az embernek. Ezek közé tartozik a föld legmagasabb csúcsa is, a Mount Everest. A serpák – a Himalája észak-keleti részén élő népcsoport − Csomolungmának hívják a hegyet, amely az ő nyelvükön annyit tesz: világ anyja. Nem véletlen hát, hogy a fehér óriásra a helyiek és a környező népcsoportok csodálattal és tisztelettel tekintenek, ha nem félelemmel. 

Ahogy a XIX. század közepén felfedezték ott a világ legmagasabb pontját, a XX. században sorra kezdték ostromolni a hegymászók az Everestet. Az egyik első, 1924-es próbálkozás tragikus végkimenetelű volt. A mai napig nem tudják, hogy a hegymászók valójában elérték-e a csúcsot, vagy sem. A sikerre 1953-ig kellett várni, mikor Edmund Hillary és Tendzing Norgay elsőként hódították meg a Csomolungmát.

Részlet az Everest (2015) című filmből

Részlet az Everest (2015) című filmből

Fotó: Universal Pictures

Az évek során számos hegymászó megpróbálkozott a kihívással, de több alkalommal is katasztrófába torkollott az esemény, akár csak a magyar hegymászó, Suhajda Szilárd estében. A filmek világa ezeket a csúcstámadásokat egy híján száz éve örökíti meg dokumentarista és játékfilmes formájában − az utóbbiakat is főként valós események alapján. Ezekből a fiktív alkotásokból gyűjtöttünk most össze néhány kiemelkedőt.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2023/06/03/mount-everest-himalaja-csomolungma-suhajda-szilard/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Kétszáz év alatt több mint huszonötezer kisbabát hagyott a kórházban az édesanyja

Kétszáz év alatt több mint huszonötezer kisbabát hagyott a kórházban az édesanyja

Stacey Halls első, történelmi ihletésű regénye, a Familiárisok – A pendle–dombi boszorkányok 2020-ban jelent meg …