2022. augusztus 13., szombatMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.13. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A Mi Hazánk a díszmagyarral elébe ment a vármegyéknek

Hirdetés

A Mi Hazánk a díszmagyarral elébe ment a vármegyéknek

Van egy fotó: a Mi Hazánk politikusai bocskaiban és atilla viseletben állnak sort parlamenti bevonulásukkor – miután a 2022-es országgyűlési választáson a párt képviselői bejutottak a törvényhozásba. A Mi Hazánk Mozgalom politikusai kérdésünkre, hogy miért viseltek díszmagyart az Országgyűlés alakuló ülésén így válaszoltak:

A Mi Hazánk képviselői azért viseltek Díszmagyart az Országgyűlés alakuló ülésén, mert tiszteljük a történelmi hagyományainkat, tiszteljük a Szent Koronát és magát a Nemzet Templomát, s azért, mert mi nem csak magyarul beszélünk, de azok is vagyunk és szerintünk nem ildomos tornacipőben és farmerban érkezni ilyen jeles eseményre, mint ahogyan azt tette a Momentum több képviselője. 

Megtartotta történelmi jellegét

A bocskai és atilla viselet utoljára az 1930-40-es években volt divatos a társadalom felsőbb rétegeiben bizonyos ünnepi alkalmakon, ám a díszmagyar története a XVIII. századra nyúlik vissza és a XX. század közepéig hasonló szerepe volt a társadalomban. Fülöp Hajnalka, a Néprajzi Múzeum muzeológusát is megkérdeztük, mit kell tudni erről a viseletről, és ezt mondta:

modern környezetben a díszmagyar azt jelzi, hogy az illető fontosnak tartja a világ tudtára adni: a történeti magyar értékeket tiszteli, azokkal azonosul – ettől persze még nem tudjuk, milyen értékekre gondol pontosan.

Hirdetés

A Mi Hazánk politikusai válaszából ez ugyan nem derül ki, ám szavaikból nem csupán a hagyománytisztelet olvasható ki, ruhaválasztás indoklásakor politikai oldalválasztásuk is megjelenik:

Mi nem csak szavakban magyarkodunk, mint a kormány nagy része, mi minden nap meg is éljük azt. Ezt az alkalmat, amikor az elmúlt több, mint három évtized után végre egy valóban nemzeti értékrendet valló pártként bekerültünk a magyar országgyűlésbe ünnepnapként éltük meg és a magyar ember ünnep alkalmával a legszebb ruháját ölti magára. Ünnepnap volt ez, hiszen attól kezdve az a megtiszteltetés ér minket, hogy a nagy elődök nyomdokain haladva nemzetünket szolgálhatjuk. Viseletünkkel megtiszteltük a Nemzet Templomát és megtiszteltük a választókat is, akik ezt a felhatalmazást adták számunkra. Aki nem tiszteli az ünnepet az valójában a választókat sem tiszteli.

Szépség és színpompa?

A XIX. század első negyedében kialakult a hétköznapokon is viselhető magyar ruha, és később, a monarchián belüli kisebbségi lét és az osztrák-német kultúrával szembeni ellenállás, a hazaszeretet kifejező erejévé  vált. A viselet ugyanakkor folyamatosan változott az aktuális […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/07/03/diszmagyar-nepviselet-bocskai-nepmuveszet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Disney+ elhozta nekünk az év legaranyosabb sorozatát

A Disney+ elhozta nekünk az év legaranyosabb sorozatát

Jó hosszú ideig kellett rá várni, hogy a Marvel egyik legkedveltebb szuperhőse saját kalandot kapjon, …