2022. július 7., csütörtökMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.07. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A Magyar Zene Háza varázsát is az üveg adja

Hirdetés

A Magyar Zene Háza varázsát is az üveg adja

Ennek az évnek hála kiállítások, szakmai események mutatják be a magyar üvegművészet múltját, jelenét és jövőjét, feltárva, milyen utat járt be ez a művészeti ág, amíg a magyarországi üvegművesség 2021-ben felkerült az UNESCO reprezentatív listájára, A szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére. Az egész éves programsorozatot fontos évfordulók keretezik: idén 150 éves az Iparművészeti Múzeum, az amerikai stúdió-üvegművészet indulásának pedig hatvanadik évfordulóját ünnepli az üvegművészeti szakma.

Az International Commission on Glass (ICG), a Community of Glass Associations (CGA) és az ICOM-Glass kezdeményezésének célja az üveg 3500 éves anyagának kontinenseken átívelő, globális ünneplése. A tematikus év fókuszában az üveg technológiai, tudományos és a nemzetgazdaságra gyakorolt hatásának ismeretterjesztése áll. 

Az üveg nemzetközi évét Magyarországon is egész évben kortárs művészeti és gyűjteményi kiállítások, szakmai konferenciák és workshopok kísérik végig. A hazai tematikus év sajtótájékoztatóval egybekötött hivatalos magyarországi megnyitóját május 18-án a Magyar Zene Házában rendezték meg. Ahogy a helyszín igazgatója, Batta András zenetörténész megnyitó beszédében kiemelte:

Hirdetés

az üveg átereszti a fényt – nyitott, hívogató és transzparens. Nem véletlen, hogy a Magyar Zene Háza varázsát is az üveg adja. Meggyőződésem, hogy éppen az üveg miatt szerették meg az emberek ilyen hamar ezt a különleges épületet, amely ablakokat nyit, nem pedig falakat emel.

Bár a magyarországi üvegművesség tavaly felkerült A szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére, hazánkban még mindig sokan az iparművészet, a használati üveg és a képzőművészet határterületén kezelik a magyar üvegművészetet. A nemzetközi év kiemelt lehetőség arra, hogy ráirányítsa a figyelmet a területre, lefektetve a gyűjteményes és oktatási keretek XXI. századi innovációit.

Az idén hatvan éve indult amerikai stúdió-üvegművészetet világszerte múzeumok, galériák, magán- és közgyűjtemények ünneplik. Ennek a mozgalomnak volt európai úttörője a Bohus–Lugossy Alapítvány két névadója, a világhírű magyar üvegszobrász házaspár, Bohus Zoltán és Lugossy Mária is, akiknek tanítványai ma a nemzetközi művészeti élvonalban képviselik Magyarországot

– hangsúlyozta Bohus Eszter, a Bohus–Lugossy Alapítvány alapítója.

Bohus Zoltán

Fotó: Bohus Zoltán

A Bohus–Lugossy Alapítvány az üveg nemzetközi éve nemzetközi szervező- és felügyelőbizottsági tagjaként kiemelten foglalkozik a magyar üvegművészet nemzetközi kontextusba helyezésével, a hazai üveg innovációs ökoszisztéma, oktatás, kutatás és fejlesztés kérdéseivel, nemzetközi üvegszakmai kapcsolatok kiépítésével.

A kiállítások közül kiemelkedik a szeptember 4-ig látogatható II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon, amelynek központi témája az üveg nemzetközi éve. A Közös tér címen több mint 310 kiállítót és 470 kiállítási tárgyat bemutató szalon kortárs üvegművészeti munkái mellett történeti áttekintő szekciójában magyar üvegművészek innovációját mutatják be. Idetartozik dr. Veress Zoltán (1901–1965) és Suha Zoltán (1932–) Ipari Formatervezési nívódíjas vegyész közös szabadalma,

a fátyolüveg, amely a hatvanas évek piaci szemléletének következtében […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/05/19/az-uveg-nemzetkozi-eve-magyar-zene-haza-unesco/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kólával öntöttek le egy festményt a Bosch-kiállításon

Kólával öntöttek le egy festményt a Bosch-kiállításon

Egy látogató kólával öntötte le az egyik kiállított festményt a Szépművészeti Múzeum Menny és pokol …