2020. november 25., szerdaMa Emma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2020.11.25. Emma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A libák alighanem utálják a novembert

Hirdetés

A libák alighanem utálják a novembert

A Római Birodalomban november idusa előtti negyedik napon, azaz 11-én tartották az egyik legkedveltebb ünnepséget. Ilyentájt hajtották be az állatokat a messzi legelőkről, végeztek a mezőgazdasági munkákkal. A betakarított terményekből tartották az utolsó vásárokat, megejtették az évi rendes elszámolásokat, a frissen kiforrott újborból és a zsíros haszonállatok húsából pedig nagy lakomákat rendeztek.

A lúd ilyenkor különleges figyelmet kapott. Egyrészt Mars isten szent madaráról (avis Martis) beszélünk, másrészt ez a szárnyas Aesculapius kultúrkörének gyógyerővel bíró állata. De még ennél is fontosabb: a lúd ekkorra már kellően kövérre gyarapodott, a tömésnek köszönhetően, s mája is grandiózus méretűvé duzzadt, vagyis adta magát, hogy ez a vízimadár láng fölé kerüljön.

Ahogy az pedig lenni szokott, a katolikus egyház ezt a nagy sikerű évi rendes eseményt is átültette a keresztény gyakorlatba.

Hirdetés

A kanonizált ludak történet ismert, a Pannónia provinciában Savariában (Szombathely) született Márton rejtekhelyét árulták el gágogással, mert a férfi így próbált elbújni az elől, hogy kinevezzék püspökké. De ez semmiben nem változtatott azon a tényen, hogy a libapecsenye fontos étel maradt, köszönhetően persze annak is, hogy ezek a napok voltak hivatottak a karácsony előtti negyvennapos böjt kezdetét megelőző utolsó nagy zabálások megtartására.

Az évek, évszázadok múltával a hangoskodó szárnyasok egyre jobb formában kerültek a novemberi asztalokra.

A folyamatos nemesítésnek, majd a kukorica megjelenésének köszönhetően nagyobb mellek, szárnyak és májak borították a húsostálakat.

A II. Józseffel induló magyarországi rizstermesztésnek köszönhetően ez a gabona is megjelent a köretelemek között, ám Zilahy Ágnes szakácskönyvének megjelenéséig (1892) kellett várni ahhoz, hogy ez a két elem a híres ludaskásává álljon össze.

1892-ben így készült a ludaskása

Egy liba aprólékját tegyük főni 2 liter vizben; sót, sárgarépát, petrezselyem gyökeret, zellert, vereshagymát egy-egy darabot és néhány szem borsot is tegyünk az aprólékba együtt főni. Ha a hus puha lett, szürjük át szitán. Később a hust vegyük ki és tegyük meleg sós vizbe; a levében pedig főzzünk fél kiló megmosott rizskását csendes, egyenlő tüznél. Ha a husleves a rizsre kevés lenne, tehetünk bele annyi vizet, amennyitől a rizskása szépen kidagad. De vigyázni kell, nehogy péppé puhuljon. Mikor már majdnem készen van a rizs, tegyünk közé egy csepp sáfránt és egy kevés apróra vagdalt zöldpetrezselyem levelet. Akkor azután tegyük bele mindjárt a megfőtt lud aprólékát is. A főtt aprólékból tálaláskor e rizs tetején formáljunk koszorut, melynek éppen a közepére a szépen megsütött és fölvagdalt ludmájat helyezzük. (Zilahy Ágnes: Valódi magyar szakácskönyv, 2. kiadás)

Rizs és liba fennkölt kapcsolatát a kiváló tollú Ínyesmester, Magyar Elek (aki egyébként Magyar Bálint, korábbi oktatási miniszter nagyapja) a XX. század elején aztán egészen aprólékosan, mondhatni máig hatóan rendezte.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/gasztro/2020/11/12/a_libak_alighanem_utaljak_a_novembert/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

52 animációs filmmel startol az Anilogue

52 animációs filmmel startol az Anilogue

Lát minket a tévébemondó?Van az időnek másik vége?Ne mondd folyton, hogy nem tudod, jó?Valamit, lécci, …