2022. október 2., vasárnapMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.02. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A kutatók szerint a gombából készült ház lehet a jövő

Hirdetés

A kutatók szerint a gombából készült ház lehet a jövő

Az anyag változik. Az ember változik és a világ is változik, így ennek mezsgyéjén reagálni kell a változásokra. Az elmúlt kétszáz évben többször megtörtént, hogy az addigi termelési rendszer fenntarthatatlanná vált, ezért a társadalomnak új megoldások után kellett nézni. Történt ez így a második világháború után, és történik most, a huszonegyedik század első negyedének végéhez közeledve. Többek között erről is szó esett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) nemzetközi konferenciáján.

Veszteségek minimalizálása

A kétnapos programsorozat rengeteg külföldi és hazai előadót verbuvált össze a művészet, a gyártás, a gazdaság és a tudomány területeiről azért, hogy a szakemberek megosszák egymás között a gondolataikat, és új kooperációk szülessenek.

A rendezvény különlegessége abban rejlett, hogy nem egy szimpla egyetemi előadás-sorozat volt, ahol tanárok és diákok néznek egymásra üveges tekintettel, sem olyan szakmai kör, ahol a legnagyobb koponyák egy sötét szobában gyűlnek össze, hogy megvitassák ügyes-bajos dolgaikat az elefántcsonttornyukban. Ezen a kétnapos programsorozaton részt vehetett bárki. Olyannyira bárki, hogy tanár, diák, kutató, dizájner, üzleti szakember, de még akár

a kíváncsi laikusok is betekintést nyerhettek a legújabb trendekbe és kutatásokba.

Hirdetés

A Future Materials Conference néven tartott rendezvényt Rebecca Earley nyitotta meg, a Londoni Művészeti Egyetem professzora, aki elsősorban az anyag újrafelhasználásáról tartott előadást. Elmondása szerint a ruhaipar hatalmas faktor a társadalom pazarlási mércéjén. Az elmúlt időszakban egyre több cég és csoport foglalkozik az anyagok újrafelhasználásával, mégis, a jelen újrahasznosító rendszer mellett is sok hulladék termelődik. Egy olyan körforgási rendszeren dolgozik, ami ezt a lehető legjobban képes minimalizálni.

Rebecca Earley

Rebecca Earley

Fotó: Szollár Zsófi / Index

Szerinte természetes dolog, hogy nem mindenkinek adatik meg, hogy a legdrágább és legtartósabb ruhadarabokat vegye meg, ezért ott kell változtatni a megítélésén a vásárlásnak, hogy tulajdonképpen nem megveszünk, hanem kölcsönveszünk egy terméket. Ezt arra bontja ki, hogy a világunk véges forrásai mellett fel kell ismerni, hogy mikor elhasználódott egy ruhadarab, az visszakerül a körforgásba, így képesnek kell lennünk ezeket másként is felhasználni, nem csak a tűzre vetni.

Egy évszázad kihívásai

Egyik projektjében például azzal foglalkozott, hogy a ruha életútját követte végig az első legyártástól kezdve a tulajdonostól az összes átalakításig, egészen a boltba kerülésig. Így az is kiderült, hogyan lehet egy pólót vagy egy nadrágot több tíz évig aktívan a piacon tartani. A közönség kérdésére azt is elmondta, hogy létező probléma a lokális újrafelhasználási rendszerek közötti különbség. Nehéz globális szinten kapcsolódni, de ez a rendezvény is azért jött létre, hogy a szakemberek közös projekteket indítsanak, és megismerjék egymás kutatási ágait, innovációit, áttöréseit, így szeretne a jövőbe tekinteni és a megoldásokon dolgozni ahelyett, hogy a kardjába dőlne.

Erre a professzor asszony beszédét megelőzve kitért a MOME rektora, Fülöp József is a megnyitón, aki a köszöntésen túl elmondta, hogy reményei szerint ez egy stabil kezdeményezéssé válik, és olyan sikereket érnek el, amelyek hosszú távú együttműködéseket hoznak majd létre.

<img id="kep_szerkfoto_image_45251844" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4525/45251/452518/45251844_bf73f11b1d588aeb0e0b94f3d1beeee2_wm.jpg" alt="Fülöp József" data-image_width="727" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/09/16/moholy-nagy-muveszeti-egyetem-mome-rebecca-earley-konferencia-fenntarthatosag-kutatas-kihivas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bereményi Géza: Ideges vagyok, mint egy író

Bereményi Géza: Ideges vagyok, mint egy író

Író, rendező és most már színész is, aki persze magát játssza el. Ez új alkotói …