2022. január 17., hétfőMa Antal napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2022.01.17. Antal Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A köszvény helyett a DNS dönti el, I. András nyugszik-e Tihanyban

Hirdetés

A köszvény helyett a DNS dönti el, I. András nyugszik-e Tihanyban

Izgalmas írás jelent meg november végén az Index kultúra rovatában Barkó Ágoston plébániai kormányzó, a Bencés Apátsági Múzeum igazgatója, Dr. Mende Balázs Gusztáv paleoantropológus, és kollégánk, Jamrik Levente jóvoltából. Egy több évszázadon áthúzódó nyomozás újabb eredményeiről számolt be a cikk, nevezetesen arról, hogy nagy valószínűséggel tihanyi bencés monostort megalapító I. András királyunk és fia, Dávid herceg földi maradványait őrzi a királyi kripta.

A leletek korát meghatározó radiokarbon vizsgálatok megerősítették, hogy érdemes Árpád-házi DNS-t keresni a csontokban. Jelenleg ezt vizsgálják.

A középkori krónikák szerint András királyunk fájdalmas betegségben, köszvényben szenvedett. Cikkünk megjelenése után a csontok szénizotópos vizsgálatait irányító Dr. Mende Balázs Gusztáv tudományos szempontból szükségesnek tartotta leszögezni, hogy olyan maradvány nem került elő, melyen kimutathatóak lennének a köszvény okozta jellegzetes deformitások. Ez a fájdalmas, és maradandó csontelváltozással is járó kór a középkorban leginkább a húsételeket bőséggel fogyasztó uralkodó osztály tagjait érte utol. A szegényeknek, akik pecsenyéről csak álmodoztak, egyéb betegségek jutottak. A szakember elfogadta meghívásunkat, és részletesen beszámolt arról, mit jelenthetünk ki biztonsággal a tihanyi bencés apátság altemplomában megőrzött földi maradványokról.

Hirdetés

A köszvény helyett a DNS dönti el, I. András nyugszik-e Tihanyban

Kultrovat podcast
40. epizód

00:00:00 /
00:00:00

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/12/11/i.-andras-dns-vizsgalat-tihanyi-bences-apatsag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gyúrjon le téged egy magyar metálbanda!

Gyúrjon le téged egy magyar metálbanda!

Van egy zenekar, jó arcok, profi zenészek, két lábbal a földön állnak, és az életcéljaik …