2023. március 28., keddMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A Kossuth-díjas művész rájött, hogyan teheti jobbá százezrek életét

Hirdetés

A Kossuth-díjas művész rájött, hogyan teheti jobbá százezrek életét

A program apropóját egy már jól bevált, működő példa szolgáltatta. Az nevezetesen, hogy Snétberger Ferenc még a múlt század kilencvenes éveinek elején gitáriskolát alapított Berlinben. Mindezt az olyan nehéz helyzetben élő, tehetséges roma gyerekekért tette, akiknek nem volt lehetőségük zeneiskolában tanulni.

Magyarországon 2011 júniusában nyílt meg Felsőörsön a Snétberger Zenei Tehetség Központ. Ez évente 60-65 hátrányos helyzetű tehetséges fiatal számára 12 héten át tartó zenei képzést biztosít, az egész tanévet átfogó mentorprogram egészít ki. A programot a Nemzeti Tehetség Központ a Snétberger Alapítvány együttműködésével valósítja meg.

2011 óta összesen 900 jelentkezőt hallgattunk meg, közülük több mint háromszázan el is végezték a kurzusokat

– mondja Snétberger Ferenc. A képzés hasznosságát nem csupán az mutatja, hogy remek lehetőség arra, hogy a tehetségek megtalálják a maguk útját, de minden negyedik végzett diákot felvettek közép- vagy felsőfokú oktatási intézménybe.

Hirdetés12

Snétberger FerencGaléria: Snétberger tehetséggondozó program(Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Snétberger programban végzett diákok közül sokan ma is az iskola munkáját segítik – már tanárként, tanársegédként –, vagy állami zeneiskolában tanítanak, jazzformációk tagjai, klasszikus zenei művészek.

A képzés nyáron 6 hétig, ősszel és tavasszal 3-3 hétig tart, igazodva az iskolai szünetekhez. Szükség esetén hétvégenként felvételi előkészítőt tartanak Budapesten.

Hálát adva a sorsnak

A Snétberger Alapítvány 2021-ben Budapesten alakította ki új központját. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Velux Foundation támogatásával egy professzionális stúdióval és próbateremmel kiegészített közösségi és oktatótér jött létre.

Az új, Bacsó Béla utcai központ elsősorban a felsőörsi alapképzést elvégző diákok továbbtanulását, zenei karrierjének elindítását biztosítja. A program gerincét felvételi előkészítők, mesterkurzusok mellett próbák, koncertek és stúdiófelvételek adják.

Lakatos Béla klarinétművész Kárpátalján nőtt fel. Családjukban sok generációra visszamenőleg volt zenész, de Béla gyerekkorában senkit nem látott és hallott muzsikálni. Neki eszébe sem jutott volna, hogy a zenei hangokkal mélyebb barátságba kerüljön, viszont sokat játszott együtt szomszédban élő barátjával, aki testvérével együtt a munkácsi zeneiskolában is tanult. Lakatos Bélának megtetszett a zenélés, kedvet kapott a tanuláshoz. De ekkor még nem sejtette, hogy neki is ez lesz majd az útja.12

Galéria: Snétberger tehetséggondozó programFotó: Papajcsik Péter / Index

Béla testvérével szeretett volna a barátaival együtt a zeneiskolába járni, ám sokszori jelentkezés után is elutasították őket. Barátjának édesapja azonban együtt járt általános iskolába az ungvári zeneiskola igazgatójával. Látva Béláék elszántságát, bement az iskolába, és csak annyit kért, adjanak lehetőséget a Lakatos testvéreknek.

Így került Béla közelebbi ismeretségbe a klarinéttal, amely azóta elválaszthatatlan hű társa. Büszkén mutatja hangszerét, mosolyogva meséli történetét, hálát ad a sorsnak, hogy napvilágra hozta a benne rejlő tehetséget.

Naponta legalább hat órát gyakorlok, mert a tehetség ajándék, ám könnyen elhervad, ha nem ápoljuk minden áldott nap

– mondja Lakatos Béla, aki ma már mentorként is dolgozik a Snétberger programban.

Mellette a Kossuth-díjas Snétberger Ferenc mosolyogva mondja, neki utoljára két napja volt a kezében a gitárja. Rengeteg volt a dolga, de egyre izgatottabban várja a pillanatot, hogy újra kézbe vegye hangszerét.

Kezdődnek a meghallgatások

Miután a varázsszavak elhangzanak, fel is pattintja a gitártokot, előveszi a hangszert, tekintetével végigsimogatja, leül, és átszellemülten játszani kezd. Apró, halk akkordokkal indít, lehunyt szemmel, mosolyogva indítja ujjait a húrokon. Pillanatok alatt születik a csoda. Az egyik hosszabb futam után Ferenc keze megáll, ránk néz, és elmosolyodik. Együtt idézzük fel a Liszt Ferenchez kötődő anekdotát, mely szerint a mester egykor azt mondta, ha egy napig nem gyakorol, azt megérzi, ha két napig, akkor a kritikusai, ha pedig egy hétig, akkor a közönség is meghallja. A legmagasabb művészet csak a folyamatos szinten tartás és fejlődés mellett születhet és élhet igazán.

Az első budapesti meghallgatásokat 2023. február 25-én tartják, a Snétberger program 13. évfolyamának kurzusai pedig idén nyáron […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/02/22/roma-felzarkoztatas-tehetseggondozas-snetberger-alapitvany-snetberger-ferenc-roma-tehetseggondozas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Karancs tűzhelyek emlékére, de van, akinek jó a vákuumzacskó is

A Karancs tűzhelyek emlékére, de van, akinek jó a vákuumzacskó is

Valamikor a nyolcvanas években lehetett. Nem volt ülőhely a Klauzál téri legendás Kádár étkezdében, kifőzdében, …