2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 412,00 Ft | USD: 397,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 412,00 Ft | USD: 397,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A kosárlabda után már az építészetben is márka a Rátgéber név

Hirdetés

A kosárlabda után már az építészetben is márka a Rátgéber név

Ifjabb Rátgéber László tavaly végzett a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karán, és voltaképpen diplomamunkájával nevezett a Média Építészeti Díj pályázatára. A fiatal mérnökkel munkahelyén, a Hetedik Műterem Kft. Bertalan Lajos utcai irodájában találkoztunk, ahonnan rá lehet látni alma materére, a Műegyetem épületére.

Palkonya a Villányi-hegység északkeleti oldalán található, szervesen a borvidékhez tartozik. Ötvenhárom présházból, pincéből álló, műemléki státusú pincesora a Villányi-borvidék egyik legszebb építészeti látványossága, az 1700-as években betelepített német nemzetiségű lakosok építették. Pincefalunak is nevezik, hiszen a domboldalba épített présházak öt sorba rendeződve kisebb falu látványát keltik.

Tervből valóság?

Nincs arról szó, hogy a pincesor elhagyatott vagy romos volna, csupán néhány foghely, illetve romos, menthetetlen állapotú épület van, az ifjú építész ezeknek a helyére képzelte el a három épületből álló tervét.

PALKONYA EGYÉBKÉNT GASZTROFALUNAK REKLÁMOZZA MAGÁT, VANNAK A KÖZSÉGBEN NÍVÓS VENDÉGLÁTÓHELYEK, PÉLDÁUL ITT MŰKÖDIK A MEGaSZTÁR-GYŐZTES TÓTH VERA ÉS FÉRJE VENDÉGLŐJE is.

Hirdetés

Rátgéber László azt mondja, hogy a gond az, hogy a palkonyai rendezvényeknek nem a patinás pincesor ad otthont, hanem az újabb vendéglátóegységek. Az elmúlt időszakban sokszor járt Palkonyán, és a pincesort többnyire üresen találta, egyre kevesebb présház volt nyitva, látszott, hogy az állaguk romlik. Ebből merített ihletet: terve, amely már a Palkonyai Turisztikai Egyesület figyelmét is felkeltette, a pincesor revitalizációját, életre keltését célozza. 

Miről is van szó tulajdonképpen Rátgéber László díjnyertes pályázatában? A fiatal építész

  • elképzelt egy fogadóközpontot kerékpártárolóval, információs pulttal, mosdóval,
  • valamint egy fedett-nyitott rendezvényteret, amely nemcsak a helyi rendezvényeknek lenne méltó helyszíne, hanem a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/11/18/a-kosarlabda-utan-mar-az-epiteszetben-is-marka-a-ratgeber-nev-media-epiteszeti-dij-palkonya-pincesor/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Turai Barna: Hagyjatok már békén, nem tudom, ez borzasztó

Turai Barna: Hagyjatok már békén, nem tudom, ez borzasztó

Nehéz elhinni, hogy Turai Barna zavarban volna attól, hogy nem tudja, miről is kellene beszélgetni. Hiszen …