2025. január 18., szombatMa Piroska napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 402,00 Ft | CHF: 441,00 Ft
2025.01.18. Piroska Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 402,00 Ft | CHF: 441,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A kismezői házias konyha betette lábát a Broadwayre

Hirdetés

A kismezői házias konyha betette lábát a Broadwayre

Jártak-e már a Kismezőben a Nagymezőben? Ezzel a felütéssel lehetne dal is, vagy furmányos fejtörő, ám ez most, itt, Budapesten mégis bisztró. Benyitottunk ajtaján.

Vendéglő nem lehet jobb helyen ebben a városban. Színház, mulató, zenés színház, étterem, és a bánat tudja, mennyi beugró falatozó, galéria. Csilláros és egykor még csíkszabóság is volt itt, aminek jelentőségét nem lehet eléggé méltatni – egyáltalán, ez a szóösszetétel, és a mögötte felcsillanó jelentés még itt van velünk: a méretre készülő, krétacsíkos szövetből varrt öltönyök csíkjai csíkrendbe kerülnek, ami egy potrohosabb operett-impresszárió esetében nem olyan könnyű folytonos, megszakítás nélkül csíkendbe varrni, mint mondjuk egy operett-bonviván sudár alakján, feszülő mellkasán. De hol vannak már azok a krétacsíkok. Nincs már rend se, nem hogy csíkrend.



15

Hirdetés

Galéria: KismezőFotó: Vajda Pierre / Index

Maradtak az emlékek, meg a pesti Broadway mai nyüzsgése. Egy kis nosztalgia, pár operettdallam, meg a Moulin Rouge vörösbársony páholyaiba ivódott parfümillat, a neccharisnyás táncoslábak levegőbe rajzolt íveinek láthatatlan nyomai.

A Kismező bisztró mintha ennek a nosztalgikus hullámnak a taraján egyensúlyozna, letisztult egyszerűségével, üvegkalitkás védett teraszával belenyújtózkodik a Broadway-hangulatba. Befogadó atmoszféra jellemzi, azt üzeni, hogy elüldögélhetsz nálunk, gondoskodunk rólad, kiváltképp, ha érted és szereted a magyar konyha családias tradícióit idéző, néhol már nosztalgikus fogásait, de nem ódzkodsz a progressziótól sem.

Zsíros kenyér, palacsinta

Csurgatott zsírral, frissen pirított hagymás kenyérrel és házias savanyúsággal kecsegtetnek, éppen úgy, mint otthon, ha lenne merszem. Ellenben itt teljesülhet ez a vágyam. Zárt üvegedényben érkezik a legjobb zsír, kissé füstös, így még nehezebb visszautasítani, benne kis szalonnapörccel. Csorgatom a kenyérre a zsírt, savanyú káposztát ropogtatok, és mindezt hivatalos engedéllyel, mert mondom mindig, hogy a zsírnál jobb nincs: zsíros kenyér savanyúval, étvágygerjesztőnek.


Zsír és savanyúság


15

Zsír és savanyúságGaléria: Kismező(Fotó: Vajda Pierre / Index)

Ehetnék gulyást is, de valahogy a kacsaleves jobban izgat. A közelgő tél diktálja a vágyaimat: forró kacsaesszencia, bennefőtt húsával, házi tésztával. Látványra sem kevés, derített áttetsző lé, apróra vagdalt zöldségek, elősütési ízekkel. Jó érzés, hogy nem hosszan főttek a levesben, nem édesítik azt, hanem külön értékelhető besütött karakterjegyekkel gazdagítják ízét. A leves visszafogottan, mondhatnám elegánsan hozza a kacsaaprólékból, szárnyakból kinyerhető sűrű ízeket. Tudnám fokozni, de ezt csak az én fékezhetetlen ízéhségem mondatja velem. A kacsa húsa szinte mindenért kárpótol. Nem csak dísz, hanem szaftos finomság. Mondtam, hogy itt a családias nosztalgia érvényesül, ha egyszer kacsaleves, akkor a húsa is az.

Mindenből annyi, amennyit szíved szerint szednél a tálból a vasárnapi ebédnél.

Soha nem voltam ellensége a hortobágyi palacsintának. Az egykoron éttermi sláger mára mintha kissé megkopott volna, műdalnak minősül, vagyis nem sok köze van a nevében megjelölt régióhoz. Finoman szólva néprajzi nyomai nem igazán fellelhetőek. Sag schon, mondom rá vígan, így lett a miénk, és talán éppen ezért többféle verziója is érvényes. Engedi magát átalakítani, és mégis ő a hortobágyi palacsinta, a magyar gasztronómiai egyik szerény szimbóluma.

Jól viseli, amikor ropogós brik tésztába gyömöszölik az ízesített csirkecomb húsából készült szaftos tölteléket, azt az aranyos ropogósra sült hengert helyezik selymesen fénylő paprikás szószba, mellé kanalaznak egy kis tejfölt, és kész is a hortobágyi. Ettől még a lényege nem vész el, csak kinyújtja csápjait ázsiai tartományok felé, ami manapság megszokott, gasztronómiailag kifejezetten támogatandó jelenség.

Ahol a császár malac

Van az a mondás: ha étterembe, vendéglőbe megyek, akkor nem azt akarnám enni, amit otthon is, hanem olyasfélét, amit otthoni körülmények között körülményes volna elkészíteni. Valami emlékezeteset, mást. Lehet, ez ma is érvényes, bár van az a másik mondás, és ez a népszerűbb, hogy megyek a vendéglőbe a társaságért, a hangulatért, hogy kiszakadjak az otthoni monotonitásból, de szívesebben ennék olyan ételeket, amelyek ismerősek, közérthetőek, a magyar gasztronómiai hagyományba ötvözöttek, felidézik a régi szép időket, nem kell találgatnom, hogy melyik az eleje, minden az, ami, és mégis érezhetően profi készítmény.

Az sincs kizárva, elfutja a szememet a könny, ha az ízek a régi családi együttléteket idézik. A gondtalan gyerekkor illúzióját keltik. Lehet, hogy giccses, de vállalható.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2024/12/09/kismezo-bisztro-zsiros-kenyer-budapest-hortobagyi-palacsinta-malac-kaposzta-pite-gasztronomia-pierre-kritika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt Jeannot Szwarc, a Valahol, valamikor és A cápa 2. rendezője

„Ma egy igazi látnoktól búcsúzunk. Jeannot Szwarc nemcsak egy briliáns rendező volt, hanem egy kedves …