2021. február 25., csütörtökMa Géza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.02.25. Géza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A kínaiak is boldogra eszik magukat

Hirdetés

A kínaiak is boldogra eszik magukat

Az újévi szerencsehozó falatozás nem csak ránk, magyarokra jellemző népszokás. Így vannak vele a Távol-Kelet országainak népei is

csak éppen mást esznek és máskor.

Hirdetés

Mi már hetek óta túljutottunk a lencse adta gazdagság és a malac túrta szerencse gasztronómiai megalapozásán, a világnépesség egynegyede viszont csak most kezd neki. Egészen pontosan a napokban. Noha európai halandó számára kicsit bonyolult a kínai holdújév, avagy más néven a tavaszünnep napjának meghatározása, az általánosságban elmondható, hogy a jeles ünnep a Gergely-naptár február negyedik napjához legközelebb eső újhold napjára esik.

Idén február 12-re.

Ilyenkor bárhol éljenek is, hazatérnek a kínai családok „elkóborolt” tagjai, de aki nem lehet otthon, annak is megterítenek az asztalnál. Mert az asztali örömök a legfontosabbak közé tartoznak.

Az egyik legfontosabb szabály,

  • hogy bármilyen étel készül is a családi konyhákban, az sok legyen. Annyi, hogy másnapra is maradjon, mert az a következő esztendőben is elhozza a bőséget.
  • A másik szabály az, hogy vagy az étel nevének hangzása vagy külalakja miatt legyen a gazdagság, a boldogság és az egészség szimbóluma.

Az egyik legfontosabb újévi étel a gőzölt hal

Míg nálunk a kopoltyús a szerencse elúszása miatt nem szerepel a szilveszteri menüben, addig Kínában kötelező elem. Végzete a nevében rejlik, mert a kínai „hal” szó (jü) hangzása megegyezik a bőség, többlet szóéval. Legyen az ponty vagy harcsa, fontos, hogy egyben készüljön el, és egészben kerüljön az asztalra, a hal feje pedig a legfontosabb családtag vagy vendég felé nézzen. Ő az, aki elsőként eszik belőle, majd következnek a többiek,

ám fontos, hogy ne egyenek meg mindent azonnal, hanem hagynak másnapra is (általában a fejét és a farkát), így prolongálva a bőséget a következő évre.

További szerencse forrása lehet, ha a halhoz piros színű paprikát, chilit vagy borsot adnak, ami az ízeket felpezsdíti, az üzlet sikerekre pedig jótékonyan hat.

A másik elmaradhatatlan fogás a töltött derelye

Karrierjét ez is a nevének köszönheti. Az északi tartományokban lassan kétezer éves múlttal rendelkező, elsősorban zöldségfélékkel és aprított hússal töltött, búzalisztből készült tésztabatyu, a JiaoZi (dzsáózi) hangzása úgy is értelmezhető, hogy a „változás a régiből az újba”.

000 Hkg10253440

Fotó: Fred Dufour / AFP

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/gasztro/2021/02/12/a-kinaiak-is-boldogra-eszik-magukat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A KIKAPCS. a szerkesztőség kedvence a Highlights Of Hungary döntőjében

A KIKAPCS. a szerkesztőség kedvence a Highlights Of Hungary döntőjében

Idén is példaképeket választ Magyarország. Pontosabban egy non profit kezdeményezés, a Highlights of Hungary, amely …