2021. szeptember 26., vasárnapMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A jó kenyérrel szívvel-lélekkel foglalkozni kell, az nem egy robotmunka

Hirdetés

A jó kenyérrel szívvel-lélekkel foglalkozni kell, az nem egy robotmunka

Gyúrják, nyújtják, hajtogatják, csapkodják, formázzák, dagasztják, pihentetik, sütik, de nem mindegy hogyan, meddig és milyen hőmérsékleten, erre azonban csak ráérezni lehet gyakorlással. Ha ez egyszer megvan, akkor rátalálunk a kenyér lelkére is.


Vajda József


14

Vajda JózsefGaléria: Kenyér Lelke Fesztivál 2021(Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Hirdetés

Hetedik éve szervezik meg a Kenyérlelke Fesztivált, amelynek az a célja, hogy visszaemelje a köztudatba az igazi kenyér fogalmát, készítésének változatait és eredeti ízeit. Az sem utolsó szempont, hogy a szórakoztatás mellett teret adjon a minőségi pékségeknek, a lelkes otthon sütőknek, és mindazoknak, akik a kenyérsütés rejtelmeire kíváncsiak.

A fesztivált három szervező indította útjára: Vajda József pék, Till Attila műsorvezető és Németh Áron rendezvényszervező. Utóbbival a helyszínen beszélgettünk.

A budapesti MOM Kulturális Központ, avagy a MOMkult melletti téren egymást váltják a különböző formájú kenyereket, kenyérlángosokat, pékárukat kínáló sátrak. Mindehhez biztosított az is, hogy bárki oltani tudja a szomjúságát, ha éppen szükségét érzi. A fesztivál központi része a színpad, ahol a kenyérkészítés minden csinját-binját bemutató keretében osztják meg az érdeklődőkkel. Előkerülnek a fényképezőgépek, a mobiltelefonok a kenyér szerelmeseinek kezében, miközben oldalt komoly munkában vannak a versenyző pékségek.

A Kenyérlelke Fesztivált mindig augusztus 20-án (idén augusztus 19-én és 20-án) Szent István király és az új kenyér ünnepén rendezik meg. Németh Áron az Indexnek elmondta: Budapesten kívül már Veszprémben (szeptember 4-én lesz) és Debrecenben (július 31-én volt) is jelen van a fesztivál, de itt nem szeretnének megállni. Az a tervük, hogy a következő években még több városban jelenjenek meg.

Pont azért, hogy mindenhol a köztudatba kerüljön, és visszakerüljön az asztalra az igazi kovászos kenyér

– tette hozzá Németh Áron. Hogy miért? Mert az igazi kovászos kenyér sokkal egészségesebb, mentes a különféle adalékanyagoktól, és így az emberi szervezet is le tudja bontani.

Németh Áron szerint a kenyérsütés olyan, mint a biciklizés, „ha az ember egyszer ráérez, onnan már megy, mint a karikacsapás”. A jó kenyérrel foglalkozni kell, nem egy robotmunka, a készítője beleteszi a szívét.

Régen vasárnap mindig az volt a szokás, hogy a család megsütötte a kovászos kenyeret, és egy hétig azt ették. Azt szeretnénk visszahozni, hogy az emberek otthon készítsék el a kovászos kenyerüket, vagy menjenek el olyan pékségbe, ahol ilyet készítenek

– fogalmazott Németh Áron az Indexnek.14

Galéria: Kenyér Lelke Fesztivál […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2021/08/19/a-jo-kenyerrel-szivvel-lelekkel-foglalkozni-kell-nem-egy-robotmunka/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ha egy technikailag profin összerakott, unalmas filmet keres, ez az

Ha egy technikailag profin összerakott, unalmas filmet keres, ez az

Na, ezért nem feltétlenül érdemes csőbe bújni, legfeljebb csak úgy, ha azon gyorsan, de nagyon …