2021. augusztus 2., hétfőMa Lehel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.08.02. Lehel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A japán császár a Vízipókért rajongott, a Magyar népmesékből világjárvány lett

Hirdetés

A japán császár a Vízipókért rajongott, a Magyar népmesékből világjárvány lett

Amikor odaérünk a Kecskemétfilm Kft. kapujához, épp egy sereg gyerek kászálódik le kerékpárjáról – jöttek megnézni, hogyan készültek a Magyar népmesék, hol mozdultak meg a Vízipók-csodapók figurái.

Mikulás Ferenc, a stúdió alapítója külön idegenvezetést tart nekünk. Megmutatja a kis vetítőben berendezett kiállítást, megforgatja a nyeles zoetrópot, hogy lássuk futásnak eredni a lófigurát, megpörgeti a kineográf, avagy zsebmozi lapjait, amelyhez hasonlót mindenki gyártott az unalmas fizikaórákon a füzete lapjain. Látunk színmintás háttérfóliát számozott festékkódokkal, megtudjuk, hogy a Spanyolországból importált festéket jégkockák között hűtötték a légkondicionálás előtti nyarakon, és még számos rajzfilmtörténeti titokba nyerünk beavatást, amelyeket már nem sorolnék fel.20

Hirdetés

Galéria: Kecskeméti rajzfilmstúdióFotó: Kaszás Tamás / Index

De egyet mégis. A Vízipók segítségével mutatják meg a látogatóknak, hogyan mozdulnak meg a filmszalagra rögzített fázisrajzok. De nem ez a lényeg, hanem az emlék, amely közben felidéződik Mikulás Ferencben:

Miután elkészült az első rész a Pannóniában, megmutatták egy német forgalmazónak, aki azonnal közölte, hogy nem szabad foglalkozni vele, mert visszataszítók a figurák. Megkérdezte a stúdió vezetője, hogy így is érdekel-e minket a dolog. Mondtam, hogy igen.

A pókok és egyéb rovarok nem antropomorfok, mint Disney-nél, de a belső tulajdonságaik révén szimpatikussá válnak. Minden történet arról szól, hogy Vízipók és Keresztespók barátja találkoznak egy számukra új élőlénnyel, először bizalmatlanok, de amikor megismerik egymást, barátokká válnak – sorolja a stúdióvezető a Vízipók-csodapók sorozat sikerének titkát.

A pókok kalandjait azóta negyven országban vették meg. Hirohito japán császárnak, aki tengerbiológus volt és akvarisztikával is foglalkozott, ez volt a kedvenc animációs filmje.

Megyünk tovább az animáció elvarázsolt kastélyában. A következő helyiségben a Cigány népmesék sorozat egyik epizódján dolgoznak. Épp a csodálatos vályogtégla története bomlik ki a monitorokon. „A gazdag ember felgyújtotta a saját házát, hogy legyen oka újjáépíteni. Jöttek a vályogvető cigányok, és készült Nikomo bűvös téglája is” – meséli a narrátor, és talán nem spoiler, hogy ebben a mesében csúnyán ráfizet kapzsiságára a gazdag ember. Persze ez csak mese.20

Galéria: Kecskeméti rajzfilmstúdióFotó: Kaszás Tamás / Index

A következő szobában Arany János Toldijának animációs változatán dolgoznak. Ez volt Jankovics Marcell utolsó munkája. A tévének szánt sorozat már kész, most az egész estés változatot szerkesztik.

„Marcell elkészítette a képes forgatókönyvet a kiegészítő jelenetekhez, így teljesen az ő szellemében készül az egész estés film a sorozatból” – mondja Mikulás Ferenc, majd feltolulnak az emlékek:

„Marcell-lel hatvan éve kezdődött a kapcsolatunk, a katonaság után ismertem meg. Engem még a középiskolából is kirúgtak az ötvenhatos forradalom után, közös volt bennünk, hogy se őt, se engem nem vettek fel az egyetemre. Ő természetesen sokkal fényesebb pályát futott be nálam.”

Elmeséli barátjáról, hogy neki köszönhetjük a Magyar népmesék sorozat formanyelvét. Amikor dolgozni kezdtek az ötleten, a kecskeméti stúdióban még nem volt forgatókönyvíró. Az irodalmi stílusban feldolgozott mesék nem nagyon tetszettek nekik, ezért megkeresték a Magyar Tudományos Akadémia néprajzkutató csoportját, amelyet Lengyel Dénes felesége, Kovács Ágnes vezetett.20

Galéria: Kecskeméti rajzfilmstúdióFotó: Kaszás Tamás / Index

A néprajzosok által feljegyzett meséknél természetesen az is nyomon követhető volt, hogy ki hol mondta el őket. Jankovics Marcellnek jutott eszébe, hogy a meséket összeköti a Malonyai Dezső szerkesztésében megjelent, A magyar nép művészete című alapvető néprajzi forrásmunkával. A sorozat képi világában az autentikus népművészeti elemeket gondolták tovább.

A továbbgondolás nagyon fontos, hiszen ezért sikerült egy mélyen a magyar hagyományokban gyökerező, mégis korszerű képi világot létrehozni.

– Nem értem, hogy amikor a múlthoz nyúlnak, miért egy az egyben erőltetik a dolgokat, miért nem értelmezik őket a mai kornak megfelelően. Nem lenne utálkozás, hogy az eredmény retrográd, avítt magyarkodás.

Lehet jó dolgokat csinálni, nem magyarkodni kell, hanem átélni a magyarságunkat a jelenben

– fejtegeti a rajzfilmes szakember, minek köszönhető, hogy a világ 164 országában látták és több mint 134 millió megtekintésnél jár a száz epizódból álló sorozat a világhálón.

A stúdióvezető elmeséli, hogy megkérte kolléganőjét, hogy egy világtérképen jelölje be, hol vetítették legnépszerűbb sorozatukat. Kiderült, hogy azokat a helyeket érdemes megjelölni, ahová még nem jutott el hivatalosan. Sok visszajelzést kapnak a világ minden tájáról, sokan keresik Gryllus Vilmos zenéjét is, mások arra panaszkodnak, hogy függővé váltak, és kénytelenek voltak egyfolytában végignézni mind a száz epizódot.

– Marcell utána megcsinálta a Fehérlófiát, majd együtt készítettük el a Mondák a magyar történelemből sorozatot. Amikor elnyertük a Toldi-sorozat megbízását, természetesen őt kértem fel rendezőnek. Nem mondott azonnal igent, akkor még egy közéleti tervén gondolkodott. Amikor másodszorra megkerestem, inkább a Toldit választotta.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/06/30/a-japan-csaszar-a-vizipokert-rajongott-a-magyar-nepmesek-sorozat-is-vilagjarvannya-valt./

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Váradi Józseffel kóstoljuk a díjnyertes borait

Váradi Józseffel kóstoljuk a díjnyertes borait

A Juliet Victor Winery egy Platinum- és két Gold-elismeréssel tért haza a Decanter World Wine Award …