2022. május 25., szerdaMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 374,00 Ft
2022.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 374,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A hónap magyar asztrofotója: Napbogáncsok

Hirdetés

A hónap magyar asztrofotója: Napbogáncsok

A naptevékenység

Átlagosan 11 évig tart egy napciklus, mely során felerősödik, majd a napciklus végére legyengül a naptevékenység. A naptevékenység valójába a Nap mágneses terének változásaihoz, intenzitásához köthető jelenségek együttese. Ezek a jelenségek elsősorban a napfoltok számában, szerkezetében és méretében öltenek testet, de ide kapcsolódnak a protuberanciák és a napkitörések is. Egy napciklus elején kevés napfolt figyelhető meg, azok is aprók, ezzel ellentétben a napciklus közepén, a maximum idején hatalmas, komplex napfoltcsoportok úsznak a Nap felszínén, és gyakoribbak, erősebbek lesznek a napkitörések is.

A gyengének hitt 25. napciklus

Minden napciklus más és más. Valamelyik rendkívül intenzív, némelyik pedig alig-alig mutat jelentős naptevékenységet. Ezt onnan tudják a csillagászok, hogy már 19. század első fele óta szisztematikusan figyelik a ciklusokat, és összehasonlítják őket. Néhány évvel ezelőtt a jelenlegi 25. napciklust – annak kezdetén – rendkívül gyengének jósolták és látták a kutatók, azonban a Nap erre rácáfolt, és a naptevékenység intenzitása az elmúlt egy évben a vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt. Egyre nagyobb és kiterjedtebb napfoltcsoportok jelennek meg egymás után.

A 2975 és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Hirdetés

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/05/08/asztrofoto-magyar-asztrofotosok-egyesulete-napbogancs-naptevekenyseg-francsisc-laszlo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A ruha teszi az embert? Epres Panni válaszol

A ruha teszi az embert? Epres Panni válaszol

Már a mostani, gyermeknapi hétvégén elkezdődik a zsongás a Várkert Bazár szabadtéri helyszínein. Ingyenes interaktív …