2022. július 7., csütörtökMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.07. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A hely, amely úgy feldúlja az ember lelkét, hogy egyfolytában oda vágyik vissza

Hirdetés

A hely, amely úgy feldúlja az ember lelkét, hogy egyfolytában oda vágyik vissza

Mondhatnám, életvirtuóz, hiszen ha tíz hektáron virgonckodhat az ember, és nem is akárhol, hanem Provence-ban, 1200, több mint ezeréves olajfától övezett kertben, látványnak a cannesi öböl távoli látképével, akkor is csak a valóságtól igen távol eső szavakkal voltam képes illusztrálni, hogy hol is ebédezgettem a minap.

De ez a szavak dolga, a látvány, és a vele járó lelki dúltság, szívet szorongató drámai feszültsége pedig legyen a szellemé és testté.

Hirdetés

Gyümölcsös, édes olajat ad a fák termése, amit a szomszédos olajütőben dolgoznak fel. Aranyló napsütésként vibrál az olaj az üvegben, szinte kézzelfogható vastagsága van, ahogy kicsurran a hagymalekvárral megkent focacciára.24

Galéria: A hely, amely úgy feldúlja az ember lelkét, hogy egyfolytában oda vágyik visszaFotó: Vajda Pierre

Jacques Chibois, mondhatnám régi motoros, a nyolcvanas években két Michelin-csillagosként gondoskodott a cannes-i fesztiválok sztárvendégeiről. Ő tényleg otthonról hozza a konyha szeretetét. Szülei malmot üzemeltettek, és amíg a búzából liszt lett, a várakozó farmeroknak főztek. Agráregyetemet végzett, majd neves séfek mellett gyakornokoskodott, majd 1982-ben átvette a cannes-i Royal Gray étterem vezetését.

Konyhai virgonckodás

A grasse-i Bastide St. Antoine több mint húsz éve van a tulajdonában. Igazi mediterrán antidepresszáns konyhát visz, a szó legnemesebb értelmében. Aki ide belép, annak tekintetét azonnal megragadja az ősi olajfák, a százados göcsörtök látványa. Nem véletlen, hogy Grasse a francia illat, a francia parfüm központja, mert itt maga a természet gondoskodik az illatokról, csak győzzék az orrok utolérni és üvegcsébe zárni. Chibois-nál az illatok szabadon terjednek, mire az asztalhoz érek, már az összes érzékszervem felborzolva várja a folytatást. Ennek első állomása az a bizonyos aranyló mézszerű olaj.

Az igazsághoz tartozik, hogy voltam már itt, valamikor 2000-ben, vagy talán az előtte való évben. Sokfogásos, négy órán át tartó vacsora, nehéz borokkal és calvadosokkal, kába éjszaka, és reggel szarvasgombás omlett a kertben, amire emlékszem, és a fogadalmam, hogy ide még visszajövök. Most került rá sor.


zöld spárga- zöldborsó


24

zöld spárga- zöldborsóGaléria: A hely, amely úgy feldúlja az ember lelkét, hogy egyfolytában oda vágyik vissza(Fotó: Vajda Pierre)

Ma már nem lennék képes még így délben sem egy tucatnyi fogásból álló étkezésre. Inkább néhány jellemzőbb fogást választok, semmi elnehezülés, szikrázzon a mediterrán könnyedség, szóljanak a kabócák, legeltessük a szemünket a könnyed fogásokon, és bóduljunk az olajfák és citromfák illatától, meg a május eleji lassan melegedő lenge szellő simogatásától.

Ha ehhez rozmaringgal átitatott csicseriborsó veloutét ehetünk, amelyben pirított languszták úszkálnak, némi […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2022/05/23/provence-cannes-jacques-chibois-sef-michelin-csillag-bastide-st.-antoine/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kólával öntöttek le egy festményt a Bosch-kiállításon

Kólával öntöttek le egy festményt a Bosch-kiállításon

Egy látogató kólával öntötte le az egyik kiállított festményt a Szépművészeti Múzeum Menny és pokol …