2023. február 8., szerdaMa Aranka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.02.08. Aranka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A halfogás hagyomány és filozófia

Hirdetés

A halfogás hagyomány és filozófia

A Néprajzi Múzeum kutatói és filmes munkatársai az 1930-as évek óta több ízben készítettek már néprajzi témájú alkotásokat, mégis munkáik java az 1940-es és 1960-as évek között született. Az archív filmek megóvásán és felújításán kívül a Néprajzi Múzeum filmstúdiójának munkatársai a mai napig forgatnak néprajzi témájú filmeket – áll a múzeum hozzánk eljuttatott közleményében.

A dobóháló – kisszerszámos halászat Baján a hagyományos dunai halászat módszereit mutatja be. A régmúltból fennmaradt technika az önellátó halászat egy kiemelt eszköze, amely egyszerre hagyomány és filozófia. A néző halász kisközösségek világába nyer betekintést a filmmel, amelyek a mai napig fennmaradtak.

Az ETNOFILM Cadca fesztivál az etnológiai dokumentumfilmek nemzetközi rendezvénye, amelyet kétévenként rendeznek meg az észak-szlovákiai Csacán (Cadca).

Hirdetés

Célja, hogy a néprajz és a kulturális antropológia szempontjából mutassa be emberi közösségek hagyományait, mindennapjait, még élő örökségüket, kulturális és társadalmi sokszínűségüket. A legrégebbi szlovák filmfesztivál szervezésében ma a múzeumon kívül a Zsolnai Régió, a Szlovák Filmintézet és Csaca városa is részt vesz. A 2022-es húsz versenyfilm többek között angol, bolgár, cseh, horvát, izraeli, kanadai, lengyel, magyar és montenegrói alkotásokat is felvonultat.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/01/21/neprajzi-muzeum-halaszat-etnofilm-cadca-via-europa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

John Cleese negyven év után újraindítja a Waczak szállót

John Cleese negyven év után újraindítja a Waczak szállót

A BBC2-n 1975-ben és 1979-ben bemutatott két sorozatban a szállodatulajdonos és felesége, Sybil életét követhették …