A nagyközönségnek szóló, napi belépővel látogatható, ingyenes előadások mellett az igazi ínyencek számára élményétkezéseken, workshopokon és vezetett kóstolókon keresztül is ízelítőt kínál a rendezvény az olasz gasztronómiából, mindezt egyedülálló programhelyszínén, a jezsuita rend által a 18. században épített templombelsőben.
Különleges esemény lesz többek között az a három élményétkezés, amelyeket két Michelin-csillagos olasz sztárséf prezentál, együtt és külön-külön is megmutatva művészetük legjavát. De ritkaság számba mennek a, a szintén Itáliából érkező csúcs sommelier vezetett kóstolói, ahol proseccokat és más buborékos olasz különlegességeket, majd pedig szuper prémium borokat vesz sorra. És ez csak két program a három napos kulináris ünnep extrái közül.
Ilyen még sohasem volt Magyarországon
Szeptember 6-án, a fesztivál nyitónapján a két Michelin csillaggal díjazott olasz séf, Giuseppe di Iorio és Mauro Elli közös örömfőzésén vehetnek részt a látogatók.
Képzelheti, hogy milyen nehéz őket kimozdítani a konyhájukból. Különleges alkalom, ilyen még sohasem volt, valószínűleg nem is lesz Magyarországon
– fogalmazott az eseményről Tungli Péter, a fesztivál programigazgatója, hozzátéve, hogy Lazio és Lombardia ételei lesznek terítéken. Olyan különlegességek kerülnek tányérra, mint a panírozott tojás szardellaszósszal, a rovato-i olajban sült marha tört burgonyával, vagy éppen a mezze maniche tészta sült koktélparadicsommal, padlizsánnal és érlelt ricottával, amit természetesen egy sommelier a megfelelő nedűkkel, borkísérettel párosít majd.
A fesztivál másnapján Giuseppe di Ioro, a Colosseum szomszédságában található Michelin csillagos étterem, az Aroma séfje egyedül tér vissza a templom ódón falai közé, ételkölteményei pazar élményt ígérnek, csakúgy, mint a többfogásos ebéd mellé válogatott borsor. Minőségi alapanyagok, tökélyre fejlesztett konyhai eljárások, igazi élményétkezés várja a résztvevőket, olyan ételkülönlegességekkel, mint a Saltimbocca alla romana, azaz Borjúhús falatok római módra, vagy a tőkehal csicseriborsó pürével és rozmaringgal. A programsorozatban aznap Marcello Scoccia, az Olasz Nemzeti Olivaolaj Kóstoló Szövetség alelnöke is képviselteti magát, aki az olíva számtalan fajtájának és termőhelyének rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket.
Nemes versengés, összecsap észak és dél
Az idei a Balaton Wine & Gourmet programjainak köszönhetően nemcsak egy kis mini olasz fesztivál részesei lehetünk, természetesen a balatoni borászatok és éttermek, valamint a tájegységek jellegzetességei is terítékre kerülnek.
„A közismert borakadémikus, dr. Fiáth Attila különleges mesterkurzusán összehasonlíthatják a Balaton északi és déli partjának borait, igazán nemes versengés lesz, a vakkóstoló végén kiderül, hogy kinek és milyen borok ízlettek igazán. Nagy kérdés, hogy észak vagy dél kerül ki győztesen a párviadalból” – fogalmazott Tungli Péter, hozzátéve, hogy a programokkal nem csupán a gasztronómia világa iránt érdeklődőket, hanem a nagybetűs szakmát is meg szeretnék szólítani.
Például dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus mesterkurzusával, aki különleges tételek segítségével mutatja meg, hogy vajon idővel, az érleléssel nő-e a borok élvezeti és pénzbeli értéke, találunk-e, hosszú időre az értéknövekedés reményében eltett bort a Balaton környékén. A hét tételes mustra alatt többek között Szeremley Huba 2006-os kéknyelűje és Légli Ottó 2011-es Banyászó olaszrizlingje is ott lesz.
A látogatók nemcsak a Balaton északi és déli partjának összecsapásán vehetnek részt, Somló és Badacsony mellett az Etna és a Vezúv lankáinak terméséből készült borokat is megkóstolhatják. „De egy másik programunkon egész Olaszországot reprezentáló, a legkiválóbb fehér és vörösborokat is megkóstolhatják, egy olasz sommelier segítségével” – fűzte hozzá Tungli Péter, aki a bevezetőben már említett, Buborékok között elnevezésű mesterkurzust is az érdeklődök figyelmébe ajánlotta, hiszen a prosecco-t talán mindenki ismeri, de a buborékos italok Itáliában nem csak rájuk korlátozódnak.
A vezetett kostolón a Franciacorta és egyéb hagyományos, champagne-i érlelésű tételek egészítik ki a spumante és frizzante palackokat. Az izgalmas buborék túrán pedig nem más, mint az Assoenologi […]
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!
*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!