2022. május 17., keddMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A fenntarthatóság jegyében rendezik az idei Műtárgyak Éjszakáját

Hirdetés

A fenntarthatóság jegyében rendezik az idei Műtárgyak Éjszakáját

„A hazai műkereskedelem vezető műtárgykereső, -hirdető és hírportálja, a műtárgy.com május 26-28. között hatodik alkalommal rendezi meg a háromnapos fesztivállá bővült Műtárgyak Éjszakája rendezvénysorozatot, amely a tavasz legszínesebb művészeti, kulturális eseménye. Az eddigiekhez hasonlóan 50 nívós fővárosi helyszín és közel 100 izgalmas program várja az érdeklődőket, köztük művészeti séták, szakmai előadások, tárlatvezetések, műteremlátogatások és interaktív foglalkozások – kicsiknek és nagyoknak egyaránt” – derült ki a Műtárgyak Éjszakája Fesztivál sajtóanyagából.

A háromnapos eseménysorozat nemcsak közelebb hozza a műtárgyakat a látogatókhoz, de bepillantást enged a kulisszák mögé, érdekes történeteket tár fel, találkozókat biztosít a művészetkedvelők és az alkotók, neves szakemberek között, sőt megannyi gyerekprogram és filmvetítés is lesz.

Idén is lesz kiemelt témája a fesztiválnak, mégpedig a fenntarthatóság, amelyhez több program is kapcsolódik, például tárlatvezetések a Ludwig Múzeumban, a Magyar Nemzeti Galériában és a Szépművészeti Múzeumban, e-rolleres művészeti túrák, és kiállítás a fenntarthatóság jegyében.

Hirdetés

2022 két fontos művészeti aktualitást is tartogat, amelyek hangsúlyos szerephez jutnak a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon:

„Amellett, hogy az Üveg Nemzetközi Éve van, a világhírű magyar építész és formatervező Breuer Marcell születésének 120. évfordulóját is ünnepelhetjük. A Klebelsberg Kultúrkúriában tárlatvezetés során ismerkedhetünk meg a kortárs üvegművészek munkáival. Breuer Marcellre különleges helyszínen emlékezhetünk: az Építészeti Múzeum első, nemrégiben felújított épülete, a Bajza utcai Walter-Rózsi villa nyitókiállításán megtekinthető az az ikonikus csőbútor-szett, amit a villa tervezője, Fischer József, valamint Breuer Marcell a közös irodájukban használtak. Az épületben fény derül arra is, hogy milyen volt a ’30-as évek modernista gyerekszobája. A Magyar Nemzeti Bank kortárs gyűjteménye is kitárul a nyilvánosság elé, Petrányi Zsolt válogatása látható az MNB-Ingatlan Kft. tulajdonában álló képzőművészeti gyűjteményből.”

A belvárosban a 19. században megjelenő szecesszió a városképre és a divatra gyakorolt hatását kutatják a Sétaműhely sétavezetőjével, Görbe Márkkal. A Pesti Vigadóban Liszt Ferenc, Richard Wagner és Lotz Károly nyomdokaiban járva a látogatók megismerhetik az épület falai között megbúvó történeteket.

„A szakmai előadások sorát gazdagítja Balogh Eleonóra üvegművész, műemléki restaurátor-szakértő az üvegművészet építészetben betöltött szerepéről szóló prezentációja a KUBIK Coworkingben. Alt Andrea ékszerszakértő Tutanhamon éppen száz éve megtalált halotti maszkjától Cartier flabellumáig tartó ékszertörténeti kalandozásra invitálja a hallgatóságot. Spengler Katalin a kortárs ékszer 21. századi mestereiről, Hatvani Márk magyar bélyegkülönlegességekről tart szakmai előadást. A […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/05/09/a-fenntarthatosag-jegyeben-rendezik-az-idei-mutargyak-ejszakajat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Linczényi Márkó: Érzem magamban az erőt, hogy én lehessek az új Kozso

Linczényi Márkó: Érzem magamban az erőt, hogy én lehessek az új Kozso

Egyre kevésbé jellemző rá, hogy repülő kekszeknek szerezzen zenét, de az életének ilyen szakasza is …