2023. december 6., szerdaMa Miklós napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2023.12.06. Miklós Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A felháborodás oka, hogy tisztán politikai és egyoldalú döntés született

Hirdetés

A felháborodás oka, hogy tisztán politikai és egyoldalú döntés született

Kezdjük ott, hogy Szépíró-díjat három kategóriában ad át minden évben a Szépírók Társasága: szépirodalom (vers, próza, dráma), értekező próza (kritika, tanulmány, esszé) és junior (35 év alatti szépirodalom). Ezek mellett negyediknek a Kéri Piroska-díjat is kiosztják, amelyet kiemelkedő irodalomszervezői munkássággal lehet kiérdemelni. A Szépíró-díjat 2001-ben alapította a Szépírók Társasága. A szakmai zsűrit 2021-től három éven át Deres Kornélia, Németh Gábor és Péntek Orsolya alkotja.

Az idei díjazottak:

  • Szépirodalom: Danyi Zoltán
  • Értekező próza: Deczki Sarolta
  • Junior: Borda Réka
  • Kéri Piroska-díj: Ágoston Zoltán
Danyi Zoltán

Danyi Zoltán

Hirdetés

Fotó: Sóki Tamás / MTI

Idén első alkalommal az Alternatív Tóth Árpád-díjat is kiosztották a 2023. október 28-án megrendezett eseményen. A Szépírók Társasága a díjról az alábbi közleményt juttatta el az Indexnek:

A Szépírók Társasága korábban már két évre (2021–2022) felkarolta a bajba került Osvát-díjat. Habár az egyesület anyagi kilátásai egyre borúsabb képet mutatnak, most újabb szolidaritási lépés mellett döntöttünk: a Hetényi Zsuzsa, valamint a Magyar Műfordítók Egyesülete által az eredeti Tóth Árpád-díj idei botrányos lebonyolítása miatt kényszerűségből (és szakmai alázatból) létrehozott Alternatív Tóth Árpád-díj mögé sorakozik fel a Szépírók Társasága a következő két évre. A Tóth Árpád-díj így, első alkalommal, idén a Szépíró-díjakkal együtt kerül átadásra október 28-án a Három Hollóban. A díjak létrejöttét és átadását magánadományozók, a Szépírók Társasága és a Magyar Műfordítók Egyesülete finanszírozzák.

Nem jó dolgukban maradtak távol

A Magyar Műfordítók Egyesülete (MEGY) nem hirtelen és nem jó dolgában döntött úgy, hogy távol marad a Tóth Árpád Műfordítói Díj jelölésétől. Szinte nem maradt más választásuk, nyilatkozta az Indexnek Hetényi Zsuzsa, a MEGY alelnöke. És hogyan jutottak idáig? Mint mondja, rögös úton, amelyen a szakmaiság vezette őket, de az út mellé idén politikai jelzőtáblákat raktak.

Emlékeztetett, hogy a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat az I. kerület önkormányzata alapította még 2011-ben, amikor tíz díjat hoztak létre. „Nem tudom, milyen indíttatásból, de mindig öröm, ha a kultúrát díjazzák, és itt nem is kis summával. Négy szervezet küldhet javaslatot, és a szabályzat szerint véleményezik is a beérkezett ajánlásokat: a Magyar Írószövetség, a MEGY, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) és a Janus Pannonius Irodalmi Társaság. Utóbbi mintha megszűnt volna Szőcs Géza halálával, mindenesetre nem jelöl már.”

Hetényi Zsuzsa szerint a jelölő szervezetek jellege és irányultsága is sokat változott az elmúlt tizenkét évben. „Változott az I. kerületi képviselő-testület is: az új ellenzéki polgármester asszony és csapatának munkáját tavaly óta jobboldali többségű képviselő-testület bénítja meg. Ellenzékinek már be sem érdemes mennie szavazni – a műfordítói díjnál fontosabb kérdésekben sem.”

Nos, mi sem szeretnénk tovább díszletként asszisztálni politikai játszmákhoz. A miénk minden tekintetben független szakmai szervezet, nem kap sehonnan támogatást sem ezért (pl. szakmai rendezvényeink támogatására hiába pályázunk már évek óta az NKA-hoz). Értésünkre adta ugyan a Petőfi nevét mindenféle ernyőszervezetekbe belecsúfító kulturális megahálózat (Petőfi Kulturális Ügynökség – a szerk.), hogy ha besorolunk alá, akkor lesz zsozsó, de egy nagyszerű és nagyon sarkos vita után ezt leszavazta a szakmai kiválóságait tömörítő tagságunk. Szóval a MEGY nem kékharisnyák gyülekezete, hanem civil érdekvédelmi szervezet. Nem vállalhatjuk a felelősséget tagságunk előtt további részvétellel a díjazásban

– fogalmazott a szervezet alelnöke.

Hetényi Zsuzsa

Hetényi Zsuzsa

Fotó: Wikipédia

Fel sem merült bennük

Hetényi Zsuzsától azt is megkérdeztük, miért okoz ekkora közfelháborodást, hogy kinek ítélték oda a díjat. „A […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/10/29/szepirok-dijatado-hetenyi-zsuzsa-anti-toth-arpad-dij/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rárontott a művészre a KDNP aktivistája, cserébe megörökítette a festő

Mielőtt belevágnánk az új drMáriás-album ismertetésébe, feltétlenül meg kell emlékeznünk egy közelmúltbeli szürreális, már-már dadaista …